Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 28 oct 2011 - Anul XVI, nr. 255 (4853)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Supravieţuire

Paralizată şi fără venit, vinde miez de nucă pentru o lingură de mâncare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

De şase ani stă ţintuită la pat. Este paralizată din anul 2006 şi cu greu se târâie până în pragul casei, pentru a lua o gură de aer. Nu are nici un venit şi vinde miez de nucă pentru o lingură de mâncare.

Nucul din curtea casei dărăpănate reuşeşte să o „hrănească” toamna, dar în restul timpului este la mila celor şapte băieţi, pe care Aneta Moldoveanu, din Câmpulung Moldovenesc, în vârstă de 59 de ani, i-a crescut mai mult singură, cu sacrificii foarte mari.

Pentru că este neglijată şi neputincioasă, femeia ne-a povestit că nu a făcut o baie din luna aprilie, când două vecine şi-au făcut milă de ea şi au spălat-o într-un ciubăr, şi nici nu-şi aminteşte când a mâncat ultima oară o bucată de carne.

 

Într-o stare jalnică

Drama unui om, a unei femei, a unei mame, care a ajuns să viseze la un blid cu mâncare, la un medicament, la o baie.

Am găsit-o pe Aneta Moldoveanu nespălată, flămândă, într-un aşternut foarte murdar, cu ciorapi rupţi, numărând nuci, pe care le scotea dintr-un sac murdar  după ce unul dintre fiii ei, care locuieşte cu ea în casa dărăpănată, a scuturat nucul din curte şi i-a dat treabă...

„Le sparg, le curăţ, iar apoi vând miezul pe la vecini, cu 2,5 lei pe kilogram. Le număr pe toate, că doar zilele astea sunt aşa lungi şi tot nu pot face altceva. Aşa, mai fac un ban de mâncare”, ne-a spus femeia.

Chiar dacă acum nu are nici un venit şi aşteaptă ca măcar unul dintre fiii ei să-i aducă un litru de lapte, o pâine sau o supă caldă, femeia a beneficiat în anii din urmă de o pensie de handicap, doar că, fiind nedeplasabilă, copiii au lăsat-o de izbelişte şi nu au dus-o la control, la comisia care trebuia să-i prelungească certificatul de încadrare în grad de handicap.

 

Vinovaţii fără vină

În evidenţele Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, după cum ne-a spus purtătorul de cuvânt al acestei instituţii, Liviana Enea, Aneta Moldoveanu apare cu grad mediu de handicap, în perioada 2009 – 2010. La începutul anului 2010, femeia trebuia să revină la control şi să aducă actele cerute de comisia de expertiză medicală.

„Femeia nu a venit la comisie, ca urmare a pierdut indemnizaţia de persoană cu handicap. Responsabilitatea aparţine familiei, dacă femeia are aparţinători. Dacă este netransportabilă, unul dintre membrii familiei trebuia să facă o cerere scrisă, prin care să solicite un control la domiciliu. Acest lucru nu s-a întâmplat”, ne-a explicat Liviana Enea.

În completare, asistentul social Vladimir Cehren, din cadrul Primăriei Câmpulung Moldovenesc, unde are domiciliul Aneta Moldoveanu, ne-a spus că femeia a avut şi un asistent personal, însoţitor, chiar pe unul dintre fiii ei, care era plătit pentru a avea grijă de mama lui. Pentru că femeia nu a fost însă dusă la comisie, la Suceava, a pierdut, odată cu indemnizaţia pentru gradul de handicap, şi dreptul la însoţitor. „Ultima vizită, anchetă socială la această femeie a fost înregistrată în 2009. Urma să fie dusă la comisie. Aşa au promis copiii ei, că vor aduna actele şi o vor duce. Chiar o vecină de-a femeii a promis că se va ocupa personal de a o pregăti pe Aneta Moldoveanu, care nu se poate deplasa, pentru a putea fi dusă la control. Acum aflu că nu s-a întâmplat acest lucru. Copiii nu ne-au solicitat ajutorul. Au spus că nu prea au bani, dar nu ne-au spus clar că din acest motiv nu o pot duce la Suceava”, afirmă Vladimir Cehren.

 

Mere şi cartofi, hrana pe o zi

Ca orice mamă, deşi trăieşte în condiţii greu de imaginat, Aneta Moldoveanu nu îşi critică cu mare duritate copiii, toţi trecuţi de 25 de ani. A spus doar că lucrează şi ei cu ziua, nu prea au bani şi de aceea vin rar pe la ea. Cel care locuieşte cu ea îi aduce şi ei câte ceva de-ale gurii, din ce câştigă peste zi, dacă are de lucru. Cei şapte fii ai femeii nu au făcut multă şcoală, ci doar câteva clase, şi nu au servicii permanente.

Pe gemuleţul mic care îi luminează zilele, lângă patul tuciuriu în care stă nemişcată ore în şir Aneta, se aflau câteva mere, o pisică, iar pe masa la fel de murdară, o farfurie cu un piure de cartofi, peste care se aşezase o crustă groasă, semn că era destul de vechi. Cam asta era hrana femeii în ziua în care noi am vizitat-o. „Festinul” este completat cu câteva tablete de medicamente, pentru mai multe afecţiuni de care suferă femeia paralizată, în urma unui accident cerebral.

 

Nimeni nu o mai vizitează de când este imobilizată la pat

Casa în care locuieşte femeia are două cămeruţe. În cea în care stă femeia, am găsit o mare dezordine, mizerie, având în vedere că femeia nu poate să facă mai nimic. Un miros înţepător se simţea chiar de la intrarea în casă, motivul fiind acela că ea nu se poate deplasa la un punct sanitar, ci foloseşte o găleată aşezată lângă pat. Femeia îşi aminteşte că a lucrat trei ani la fabrica de filatură din oraş, perioadă în care avea mulţi prieteni. Nimeni nu o mai vizitează de când este imobilizată la pat. Nu a dus o viaţă uşoară. Pentru că soţul ei, care s-a pierdut acum câţiva ani, cu care are trei dintre băieţi, consuma alcool şi era agresiv, femeia l-a părăsit, fără să divorţeze însă, şi şi-a refăcut viaţa alături de alte persoane, cu care a mai avut copii. Nici unul dintre fiii ei nu se îngrijeşte de ea, deşi trei dintre ei locuiesc la câteva sute de metri de casa părintească.

 

„Nu ne este uşor nici nouă. Ea are probleme şi cu capul”

 „Avem şi noi familii, muncim pe unde putem. Eu am un copil cu handicap. Nu ne este uşor nici nouă. Mama are probleme şi cu capul. Acum vorbeşte frumos, când îi ducem de mâncare, şi după puţin timp ne ocărăşte, vorbeşte urât cu nepoţii, ne dă afară din casă. Să aibă grijă cei care stau cu ea în casă. Unul stă permanent, unul vine mai rar. Eu ce să-i fac? Acum vrea ceva, acum nu mai vrea şi ţipă. Am şi eu familia mea...”, ne-a spus unul dintre băieţii femeii, care stă la mică distanţă de casa ei.

 

Are nevoie de ajutor!

Oamenii din Câmpulung, de pe str. Ioan Budai Deleanu, care cunosc această familie, ne-au spus că băieţii se comportă urât cu mama lor şi  nu au grijă de ea. Ei spun că femeia chiar este necăjită şi merită ajutată, pentru că a rămas fără pensie tot din cauza băieţilor care nu au dus-o la medic. Poate în al doisprezecelea ceas, autorităţi, medici, copii, vecini, oameni de bine, îşi unesc eforturile şi o ajută pe această femeie să iasă din sărăcia care-i brăzdează chipul, dar mai ales îi pustiesc sufletul. Cei care vor să o ajute pe Aneta Moldoveanu, cu alimente, haine, produse de curăţenie, vitamine, cu orice cred că pot să-i aducă un zâmbet pe chip, pot să îi facă o vizită acasă, pe strada Ioan Budai Deleanu, din Câmpulung Moldovenesc, în zona BTT.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Paralizată şi fără venit, vinde miez de nucă pentru o lingură de mâncare.
 Vizualizări articol: 5215 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 12 voturi
Paralizată şi fără venit, vinde miez de nucă pentru o lingură de mâncare5.0512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Produs pdl trimis de
(28 oct 2011, 13:16:48
asistenta sociala ce face?nu exista si munca de teren?cum spunea cineva intr-un comentariu,ne batem joc de copii si batrani,le luam si ultima bruma de venit,ne indatoram tara pentru actiuni gen partie schi gura humor,idei ca "statuie de gheata"cu chipul "lenei udrea",piete cu standuri si grajduri in centrul municipiului,pelerini in bucovina,trasee turistice si multe,multe altele...ii vom vota ...
2.   Prea Cucernice Părinte Crăciun trimis de
(28 oct 2011, 13:21:40
Sunteţi consilier pe probleme de filantropie şi asistenţă socială. Sunteţi paroh în Câmpulung Moldovenesc. Anual, fiecare parohie din cele 500 ale Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor achită multe milioane de lei pentru Fondul "Filantropia". Oare conştiinţa Dvs. de preot nu Vă obligă, nu să daţi din cele 50.000 lei salariul Dvs, ci din ceea ce fiecare parohie achită în fiecare an şi acestei femei necăjite ? Dacă o singură zi, multimilionarii preoţi din oraşul Câmpulung ar renunţa să se plimbe cu maşina personală iar contravaloarea combustibilului ar fi donată acestei femei, câteva luni ar avea ce să mănânce. Şi încă ceva: La Judecata de Apoi nu vei fi judecat după minciunile pe care le raportezi odată pe an Adunării Eparhiale, ci după faptele Dvs. Îmi îngădui să Vă aduc aminte că: "De ai miluit omule pe vrun om, şi tu acolo vei fi miluit; de te-ai îndurat de vreun orfan şi tu acolo vei afla îndurare; de ai scăpat pe cineva din nevoie şi tu vei fi mântuit acolo din nevoie; de ai adăpostit pe vreun gol în viaţă, şi pe tine te va adăposti acolo cântarea: Aliluia".Blagosloviţi şi iertaţi!
3.   Ipocrizia si cucernicia ! trimis de
(28 oct 2011, 13:36:53
Inainte de a citi acest articol tocmai terminasem de lecturat unul scris de un preot cu blogg care era revoltat de simpatia unor tineri pt. Mircea Badea. Pe scurt, Mircea Badea care acuzase biserica ortodoxa de ipocrizie, era acum acuzat de masonerism, de surminarea bisericii ortodoxe, etc. etc. Articolul era profund tedentios, iar adevarul era cumva pe la mijloc. Insa citind articolul din Monitorul imi dau seama ca cercetorii astia de preoti in afara de a se ascunde dupa ultimile tehnologii IT, Babilonul Mantuirii Neamului si sa filosofeze nu fac absolut nimic. Si ca un ortodox ce inca mai sunt am sa dau citire unui citat din Isaia:
Din cap I
13. Nu mai aduceţi daruri zadarnice! Tămâierile Îmi sunt dezgustătoare; lunile noi, zilele de odihnă şi adunările de la sărbători nu le mai pot suferi. Însăşi prăznuirea voastră e nelegiuire!
14. Urăsc lunile noi şi sărbătorile voastre sunt pentru Mine o povară. Ajunge!
15. Când ridicaţi mâinile voastre către Mine, Eu Îmi întorc ochii aiurea, şi când înmulţiţi rugăciunile voastre, nu le ascult. Mâinile voastre sunt pline de sânge; spălaţi-vă, curăţiţi-vă!
16. Nu mai faceţi rău înaintea ochilor Mei. Încetaţi odată!
17. Învăţaţi să faceţi binele, căutaţi dreptatea, ajutaţi pe cel apăsat, faceţi dreptate orfanului, apăraţi pe văduvă!
4.   Ajutor trimis de
(28 oct 2011, 15:01:42
Daca cineva,oricine deschide un cont in care sa putem dona pt a o ajuta, promit sa fiu printre primii care face lucrul asta.
Ce zici Monitorul,faci tu asta?:)
5.   RUSINE........... trimis de
(28 oct 2011, 16:18:43
Rusine sa le fie celor 7 VOINICI.Ar trebui in astfel de situatii, sa le fie date publicitatii identitatile nesimtitilor cu nume,prenume,stare civila,loc de munca,etc macar sa-i arate lumea cu degetul si sa le crape obrazul de rusine daca ar avea vreun strop de omenie...Nu le zic animale ca as jigni regnul animal.
6.   Emotionant trimis de
(28 oct 2011, 22:42:29
Ce scuza poate exista pentru cei "7 pitici" ce au uitat de cea care le-a dat viata.
Este posibil sa gresesc, insa oare au avut o educatie in aceasta privinta?Bine..repet..asta nu ii scuza.
Partea mai putin buna este ca sunt foarte multe suflete, de diferite varste,ce au aceeasi situatie sau aproape la fel.
Ce facem insa noi cei de langa ei, deputati,primari,consilieri,ve etc. pentru ei?NIMIC! trecem ne uitam si atat!
7.   Mai mai trimis de
(30 oct 2011, 00:39:44
si ce aveti de facut fraerilor??vreti sa stati numai la birouri la calculator??mijcativa curu ala de vadana,...si mai anutati persoanele care nu au ce mainca care nu pot merge..numai pt gura voastra va strangeti.....primarul in primul rand ar trebui sa o aduca la un azil de batrani macar atata,,,era tratata mai bine....rusine romania rusineeeeeeeeeeee..suntem in 2012 indata...
8.   Comentariu trimis de
(30 oct 2011, 13:10:47
cei de la saistenta sociala de la primarie de ce nu fac nimic?pt ce isi primecs salariu???????????????????????????????rusine comunitatii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
9.   Sa fim seriosi! trimis de
( 2 nov 2011, 23:42:48
oricat de necajiti ar fi copiii acestei femei, tot au ce manca. oare are vreo importanta daca in loc de 5 cartofi pun 6, unul si pentru mama lor? sau daca ii duc un castron de ciorba la pranz oare saracesc? eu nu pot sa cred ca exista asa niste oameni si cum ii mai suporta pamantul de nu se crapa sub ei. si nu cred ca le cad mainile daca o ajuta sa se spele, cu siguranta nu. ti-e mila de un strain de propria-ti mama nici nu mai spun. jalnic!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei