Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 30 sep 2011 - Anul XVI, nr. 231 (4829)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Se limpezesc apele

Prima condamnare în cazul Căjvănean, omul de afaceri omorât acum doi ani în faţa blocului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Procesul în care sunt judecaţi cei şase indivizi acuzaţi că au pus la cale jaful urmat de moartea lui Cristian Căjvănean, proprietarul unor case de schimb valutar din Suceava, se apropie cu paşi repezi spre final. Tribunalul Suceava a pronunţat deja o condamnare în acest dosar. Gheorghe Anton, zis „Legionarul”, din Adâncata, va avea de executat 12 ani de închisoare, el fiind singurul din grupul celor şase care şi-a recunoscut faptele. De altfel, acesta a fost şi motivul pentru care procesul în ceea ce-l priveşte pe Anton s-a finalizat mai rapid, el beneficiind de prevederile Codului de Procedură Penală care spun că recunoaşterea faptei la primul termen de judecată îi poate aduce inculpatului o reducere a pedepsei cu o treime.

„Legionarul” a fost trimis în judecată pentru patru capete de acuzare, pentru fiecare dintre acestea primind pedepse distincte. Astfel, pentru constituirea unui grup infracţional organizat a fost condamnat la 6 ani de închisoare, pentru tâlhărie a primit 12 ani, pentru nerespectarea regimului materiilor explozive a fost condamnat la 5 ani de închisoare, în timp ce pentru contrabandă calificată a primit 4 ani de puşcărie. Potrivit legislaţiei din România, Anton va executa pedeapsa cea mai grea, şi anume 12 ani de puşcărie.

 

„Legionarul”, obligat şi la cheltuieli judiciare de peste 10.000 de dolari

În afara anilor pe care-i va petrece după gratii, „Legionarul” trebuie să plătească şi cheltuieli de judecată în sumă totală de 34.983 de lei. În ceea ce priveşte latura civilă şi pretenţiile formulate de familia lui Cristian Căjvănean, judecătorul a decis să disjungă cauza.

Împotriva lui Gheorghe Anton s-au mai luat şi alte măsuri. Bunurile ridicate cu ocazia percheziţiilor din vara anului 2009 au fost confiscate. Este vorba de 2.000 de dolari USA, 1.400 de euro şi 18.339 de lei, bani pentru care s-a dispus instituirea sechestrului asigurator la CEC Bank.

Instanţa a mai confiscat o tomfă de cauciuc, o bâtă de baseball, o cutie în care se găseau trei cartuşe calibru 9 mm, un cuţit cu lama de 20 de cm, o folie cu fir verde şi bile, trei cartuşe 9 mm cu gaz iritant, un lanţ metalic de 47 de cm, cinci cuţite cu lamele de 25, 23, 18, 11 şi 10 cm, un arc din fibră de carbon şi şapte săgeţi, din care trei cu vârf metalic.

 

Procesul în cazul celorlalţi cinci indivizi continuă

Dacă, pentru „Legionarul”, prima parte a procesului a luat sfârşit, de acum urmând a se derula apelul şi recursul, pentru celelalte persoane trimise în judecată în acest dosar totul va continua la Tribunalul Suceava. Şi asta pentru că nici unul dintre ei nu recunoaşte implicarea în uciderea lui Cristian Căjvănean. Cei cinci care sunt judecaţi în acelaşi dosar, toţi aflaţi în stare de arest preventiv, sunt Iulian Spatariu, din Adâncata, Dan Platoc, zis „Caşuba”, în vârstă de 31 de ani, şi Constantin Lungu, în vârstă de 29 de ani, ambii din municipiul Suceava, precum şi Vasile Crasi, în vârstă de 25 de ani, din Ipoteşti. În acelaşi dosar mai este judecat Alin Novac, în vârstă de 24 de ani, din comuna Dumbrăveni, care a fost prins în iarna acestui an în Anglia şi extrădat apoi în România.

 

Filmul unei crime cu sânge rece

Pe 20 iulie 2009, Cristian Constantin Căjvănean a strâns banii de la mai multe case de schimb valutar şi se îndrepta spre casă. Era una dintre puţinele seri în care mergea singur spre domiciliul său.

Avea asupra sa echivalentul în lei şi valută a 400.000 de lei.

Şi-a parcat maşina şi mai avea câteva zeci de metri până acasă.

Pe o alee ce trece exact prin faţa blocului său, doi indivizi necunoscuţi l-au atacat, unul dintre agresori lovindu-l de două ori cu un par în cap.

I-au luat geanta cu bani şi au fugit printre blocuri.

Ulterior, unul dintre cei doi agresori, Gheorghe Anton, zis „Legionarul”, din Adâncata, a mărturisit că proprietarul casei de schimb valutar era filat de aproape două săptămâni, povestind cu lux de amănunte cum au pus la cale întregul jaf şi cum se aşteptau să scoată nu 400.000 de lei, ci 300.000 de euro. Deşi, iniţial, se ştia că proprietarul casei de schimb valutar a fost găsit, inconştient şi plin de sânge, la locul faptei, lucrurile nu au stat deloc aşa.

Cristi a reuşit să se ridice de la pământ şi s-a deplasat până la apartamentul său, unde i-a povestit soţiei ce s-a întâmplat. În momentul în care ambulanţa şi cadrele medicale au ajuns în zonă, Cristian Căjvănean se afla la domiciliul său şi a coborât pe picioarele lui în stradă. La Spitalul Suceava, Cristi Căjvănean a fost operat de urgenţă, în aceeaşi noapte, după ce, în urma investigaţiilor, medicii au depistat prezenţa unui cheag de sânge pe creier, produs în urma agresiunii.

Intervenţia chirurgicală nu a avut darul să-i salveze viaţa, deoarece, la scurt timp după înlăturarea hematomului identificat iniţial, s-au constatat şi alte leziuni pe creier, care continuau să producă hemoragii şi care nu puteau fi îndepărtate prin nici o metodă.

Banii au fost împărţiţi de cei şase indivizi pe un câmp dintre Ipoteşti şi Bosanci, iar borseta în care se aflau banii a fost arsă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prima condamnare în cazul Căjvănean, omul de afaceri omorât acum doi ani în faţa blocului.
 Vizualizări articol: 2735 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Prima condamnare în cazul Căjvănean, omul de afaceri omorât acum doi ani în faţa blocului5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei