Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 10 sep 2011 - Anul XVI, nr. 214 (4812)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Bilanţul dezastrului “controlat”

35 de case, 58 de curţi şi 41 de beciuri inundate cu apele deversate de la barajul Lipoveni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Zeci de case, curţi şi grădini inundate, beciuri umplute cu apă, zeci de păsări moarte, conducte rupte şi fântâni infestate, acestea sunt doar o parte din pagubele produse de inundarea cartierului Iţcani cu apele deversate “controlat” de SGA de la barajul Lipoveni.

Comisia de evaluare a pagubelor, înfiinţată la ordinul prefectului Sucevei, Sorin Popescu, a finalizat procesul verbal de constatare a distrugerilor provocate de revărsarea pârâului Dragomirna, care a avut loc în urmă cu trei zile.

Conform bilanţului întocmit, în urma nefericitului eveniment au fost inundate 35 de case şi 58 de curţi din cartierul Iţcani, apa afectând şi 17 grădini, 41 de beciuri şi 28 de anexe de locuinţe. De asemenea, apele au omorât 57 de păsări de curte, au infestat şase fântâni, au afectat podul de peste pârâul Dragomirna, au distrus o porţiune de trotuar şi de asfalt pe strada Gheorghe Doja, au distrus o conductă de alimentare cu apă potabilă şi una de canalizare şi au afectat Dispensarul Medical Iţcani.

Inundaţiile au afectat şi doi operatori economici – complexul comercial al SC Masada SRL, căreia i-a fost inundat depozitul de materiale, o parte din mărfuri fiind afectate, precum şi atelierul de mobilier al SC Mobi Speed SRL, fiind deteriorate materii prime, produse finite şi echipamente de prelucrare.

 

Două case, prea distruse pentru a fi reparate

Din cele 35 de case inundate, 32 au fost doar uşor afectate, dar în cazul altor trei, apele au afectat structura de rezistenţă. Două dintre casele respective, construite din chirpici, sunt chiar în pericol de prăbuşire, în cazul acestora considerându-se că cea mai bună soluţie este demolarea şi apoi reconstruirea lor.

Într-una din case locuiau nouă chiriaşi ai Primăriei Suceava – familiile Victor Găletuş şi Irina Crişu.

“Chiriaşilor primăriei le vom oferi o altă locuinţă, pentru că cea pe care o aveau până acum nu mai poate fi folosită, oricând se poate prăbuşi, pentru că apele au măcinat pereţii de chirpici”, a spus primarul Sucevei, Ion Lungu.

Ce-a de-a doua casă care este în pericol de prăbuşire este o locuinţă particulară, deţinută de Maria Diac, în care stăteau cu chirie cei patru membri ai familiei Neculai Cozorici. Casa este deja neutilizabilă, după ce pereţii şi planşeul a două camere s-au prăbuşit, sub acţiunea apelor care s-au revărsat din vina celor de la Sistemul de Gestionare a Apelor.

 

Anchete sociale pentru acordarea de despăgubiri

Şeful municipalităţii sucevene, Ion Lungu, a declarat că de săptămâna viitoare, la familiile afectate de inundaţii va ajunge o comisie care va efectua anchete sociale şi va face o estimare a pagubelor suferite, astfel încât, la finele lunii septembrie, printr-o hotărâre de Consiliu Local, să fie acordate despăgubiri, din bugetul local.

În mod normal, Primăria Suceava nu avea nici o obligaţie în acest sens, întreaga responsabilitate pentru cele întâmplate fiind a Sistemului de Gospodărire a Apelor.

 

Familiile afectate de inundaţiile din Iţcani, plimbate între firmele de asigurări şi SGA

`O parte dintre locuinţele afectate de inundaţii aveau încheiate poliţe de asigurare obligatorie, dar, spre surprinderea titularilor, reprezentanţii firmelor de asigurări i-au trimis la plimbare, pe motiv că pagubele nu au fost produse de o calamitate naturală, ci de o deversare “controlată” a apelor.

Oamenii au fost sfătuiţi să se judece cu SGA pentru recuperarea pagubelor, iar chiar de vor urma această cale anevoioasă, procesul ar putea dura chiar şi ani de zile.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 35 de case, 58 de curţi şi 41 de beciuri inundate cu apele deversate de la barajul Lipoveni.
 Vizualizări articol: 2636 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
35 de case, 58 de curţi şi 41 de beciuri inundate cu apele deversate de la barajul Lipoveni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Dar asigurarile sint asigurate??? trimis de
(10 sep 2011, 20:52:51
`O parte dintre locuinţele afectate de inundaţii aveau încheiate poliţe de asigurare obligatorie, dar, spre surprinderea titularilor, reprezentanţii firmelor de asigurări i-au trimis la plimbare, pe motiv că pagubele nu au fost produse de o calamitate naturală, ci de o deversare “controlată” a apelor. Fratilor la asa un necaz ar trebui sa le faceti o vizita societatilor de asigurari dar cu un par sanatos in mina !!! E treaba lor sa despagubeasca asiguratii apoi sa-si recupereze paguba de la deficientii care au produs-o !!!
1.1  RE: Dar asigurarile sint asigurate??? trimis de
(11 sep 2011, 23:40:43
Marea pacaleala a chestiei cu asigurarile obligatorii e aceea ca toata lumea stie ca asiguratorii trebuie sa ii despagubeasca in caz de necaz. De fapt, asigurarile obligatorii sunt doar pentru CALAMITATI. Prin definitie, calamitatea se identifica cu un dezastru natural, produs fara interventia omului. Toti asiguratorii nu dau suficiente explicatii sau nu lamuresc asiguratul in acest sens. E ca la masini cu polita CASCO si RCA. Daca tu ai RCA si vine nenea hotu' si iti sparge parbrizul ca sa iti ia statia, nu mergi la RCA "ca doar ai masina asigurata si sa-ti faca parbrizul si eventual sa-ti ia alta statie".
Imi pare rau de oamenii de acolo. Aici cei ce ar trebui luati de gat si pusi la plata ar trebui sa fie cei de la SGA. Iar Ministrul Mediului si ministerul pe care il conduce ar trebui sa-si asume ceea ce a facut SGA Suceava, ca totusi se afla in subordinea lor, si sa plateasca despagubiri.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei