Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 8 sep 2011 - Anul XVI, nr. 212 (4810)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6818 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Incompetenţă plătită scump

Cartierul Iţcani, inundat din cauza unei gafe monumentale a „specialiştilor” de la Apele Române

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Dacă nu avem inundaţii din cauza ploilor, ne facem singuri rost de puhoaie care să se reverse în curţile şi casele oamenilor. Pare o glumă, însă este o realitate care s-a petrecut ieri dimineaţă  în cartierul Iţcani al municipiului Suceava. O acţiune de golire a iazului de acumulare Lipoveni, teoretic controlată de specialiştii Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava, s-a transformat într-un dezastru, apa inundând străzi, zeci de curţi şi mai multe case.

 

Din jurul orei 8.30, locatarii caselor din zonă au început să sune la numărul de urgenţe 112. Pentru că nivelul apei era din ce în ce mai mare, oamenii au intrat în panică, bănuind că barajul de la iaz a cedat, astfel că se gândeau la ce este mai rău. Autorităţile au crezut iniţial că este vorba de o inundare minoră, mai ales că era cunoscut faptul că cei de la Gospodărirea Apelor aveau în plină desfăşurare operaţiunea de golire a acumulării de apă. În scurt timp, însă, s-a dat alarma.

Apa a inundat masiv mai multe străzi din cartierul Iţcani (Gheorghe Doja, în zona din apropiere de gară, Constantin Moraru, Biruinţei, Muncitorului, Aron Pumnul), pătrunzând şi în curţile oamenilor. Barajul a fost închis la un moment dat, însă o parte a cartierului Iţcani era deja inundată.

 

Apă de un metru şi jumătate în casă

„Curgea apa de jumătate de metru prin canalul de scurgere şi la jumătate de oră după ce am văzut asta, au dat drumul de tot la apă. Apa a intrat în case, a rupt garduri, nu este posibil aşa ceva”, era disperat unul dintre oamenii afectaţi, Gheorghe Bârgăuan.

În cazul gospodăriilor, cel mai grav afectate, apa a inundat şi interiorul locuinţelor, proprietarii alegându-se cu pagube de zeci de mii de lei.

„A intrat apa imediat în casă.... în cinci minute era inundată, peste un metru şi jumătate a intrat, dacă nu mai mult. Am reuşit doar să o scot pe mama bolnavă din casă.... atât”, a declarat Sanda Erebei. După ce barajul a fost închis, iar nivelul apei a început să scadă, pompieri ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, mobilizaţi din mai multe părţi ale judeţului, şi lucrători ai Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Suceava au început să-i ajute pe oameni la evacuarea apei şi salvarea bunurilor, în timp ce poliţiştii şi jandarmii au asigurat măsurile de ordine şi de dirijare a traficului.

 

Cum s-a ajuns la această inundare

Conform datelor prezentate ulterior de Prefectura Suceava, în cursul zilei de marţi, în digul acumulării Lipoveni a fost semnalată o infiltraţie. În aceste condiţii, pentru a se putea interveni la zona de dig fisurată, SGA Suceava, reprezentantul din judeţ al Apelor Române, a început operaţiunea de golire controlată a iazului.

Cei de la SGA au dat drumul barajului începând de marţi, cu un debit de 5 metri cubi pe secundă, continuând operaţiunea ieri dimineaţă. De această dată însă, se precizează într-un comunicat emis de Prefectura Suceava, golirea s-a făcut la un debit dublu.

Problema este că această golire s-a făcut fără verificarea stării albiei pârâului Dragomirna, care traversează cartierul Iţcani. Canalul de scurgere era blocat de bucăţi de lemne şi deşeuri din plastic.  

„Acest lucru a determinat crearea unui efect de baraj,  inundând aproximativ 30 gospodării şi zece locuinţe, înregistrându-se şi pagube materiale”, a arătat Sorin Arcadie Popescu, prefectul judeţului Suceava, subliniind că administrarea canalului de scurgere revenea tot SGA Suceava.

 

Directorul SGA a încercat să arunce vina în altă parte

Ioan Ungureanu, directorul SGA Suceava, nu a apărut în zonele inundate, rămânând în câmp, lângă baraj. Aici, vizibil afectat de gafă, acesta a încercat să se absolve de vină.

„Din motive obiective, gunoaie, deşeuri, apa s-a blocat la un pod de pe strada Gheorghe Doja şi s-a revărsat în laterale. În situaţia aceasta am intervenit şi am oprit descărcarea definitiv. Acolo (n.r. în zona Gheorghe Doja) străzile sunt în administrarea municipalităţii locale, sarcina curăţării revine administratorului de drum”, a declarat Ioan Ungureanu, sugerând că sarcina întreţinerii podeţelor nu este problema SGA.

 

Prefectul a cerut demiterea directorului SGA 

Reacţia prefectului de Suceava a venit imediat.

„Având în vedere că administrarea canalului de scurgere este în sarcina SGA, este clar cine trebuia să verifice starea albiei. Mă duc la birou şi voi solicita ministrului Mediului, László Borbély, demiterea directorului Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava, Ioan Ungureanu”, declara la faţa locului prefectul Sorin Popescu. 

 

Şeful SGA, suspendat in funcţie

Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava, Ioan Ungureanu, va fi suspendat din funcție, a informat aseară Ministerul Mediului.

Manevrele efectuate ieri de SGA Suceava nu au avut aprobarea Administrației Bazinale de Apă Siret și nu au respectat prevederile regulamentului de exploatare, potrivit sursei citate.

Astfel, evacuarea apei nu s-a efectuat treptat, cu urmărirea evoluției nivelului și a efectelor în albia regularizată aval de acumulare. De asemenea, nu a fost anunțat Comitetul Local pentru Situații de Urgență al municipiului Suceava, în legătură cu această manevră, mai arată Ministerul Mediului.

 

Inventarierea pagubelor

Viceprimarul Sucevei Lucian Harşovschi a precizat că se va face o inventariere a pagubelor, iar Primăria Suceava îi va sprijini pe oameni în măsura posibilităţilor.

Mulţi dintre oamenii afectaţi au asigurări, însă rămâne de văzut care dintre acestea acoperă o astfel de inundaţie, care nu a fost nicidecum provocată de o calamitate naturală, ci de un lanţ de erori umane.

 

Ajutoare de la Primăria Suceava pentru familiile afectate de inundaţii

Distrugerile provocate în gospodăriile sucevenilor care au fost inundaţi ieri de apele ce au năvălit de la barajul Lipoveni vor fi parţial acoperite de Primăria Suceava.

Informat despre cele întâmplate, primarul Sucevei, Ion Lungu, care se afla ieri la Bucureşti, a spus că în prima şedinţă de Consiliu Local va iniţia o hotărâre prin care familiile afectate de inundaţii să beneficieze de compensări financiare din bugetul local, chiar dacă municipalitatea nu avea nici o responsabilitate în aceasta situaţie.

„Primăria nu are nici o implicare în cele întâmplate astăzi (n.r ieri), dar suntem alături de cei care au avut de suferit de pe urma inundaţiilor şi care şi-au văzut casele inundate şi munca lor distrusă. Vom face anchete sociale la familiile afectate şi, în funcţie de pagubele suferite, le vom acorda sprijin financiar”.

Decizia de a acorda anumite sume de bani celor afectaţi de inundaţii va fi luată în şedinţa de Consiliu Local de la finele lunii septembrie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cartierul Iţcani, inundat din cauza unei gafe monumentale a „specialiştilor” de la Apele Române.
 Vizualizări articol: 1697 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.82/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 11 voturi
Cartierul Iţcani, inundat din cauza unei gafe monumentale a „specialiştilor” de la Apele Române4.8511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   LOl trimis de
( 8 sep 2011, 11:04:09
Sunteti LOL ! Mi se pare normal ca Primaria sa adopte in regim de urgenta, in sedinta Consiliului Local, ca fiecare membru pagubit sa primeasca o suma de 30.000 pentru a-si putea revenit si pentru domnul Primar sa arate ca este alaturi de ei in aceste clipe deosebite. Multumesc.
2.   Deseurile, mereu o problema! trimis de
( 8 sep 2011, 11:05:17
Pacat de oamenii care au fost inundati, dar iata inca o data ca toate aceste nenorociri se fac tot din cauza oamenilor. Se arunca deseuri peste tot, nimeni nu curata un sant, la majoritatea inundatiilor colmatarea podetelor, a santurilor cu PET-uri si alte chestii aruncate de oameni sunt de vina. Oare cand ne vom civiliza si vom pastra curatenia? Suntem niste mizerabili, o tara frumoasa dar locuita de niste nenorociti!
3.   Da! trimis de
( 8 sep 2011, 11:21:49
De ce? Pentru ca asta e imaginea Romaniei. Un taran pus in functie de conducere, bun gospodar de altfel (se stie!), pt. ca are habar ce face inunda un cartier laughing
4.   Politicul... trimis de
( 8 sep 2011, 11:47:53
Iata ce face politicul atunci cand se baga in toate institutiile statului. In acest fel acest individ de la SGA nu avea ce cauta in functia aceea deoarece este clar ca e cu pluta. Asta este doar un exemplu nefericit insa in fiecare institutie exista asemenea oameni care n-au nici o treaba cu domeniul respectiv.
5.   Apa si SGA Sv trimis de
( 8 sep 2011, 12:01:30
Cum sa-l da-ti afara pe directorul de la SGA ptr ca mi-a intrat apa mie in casa...? Si ce facem cu el...ca daca-l demitem...iar pleaca in USL..si cu investitia...cum ramane...??
cand si-o mai ...recupereaza...!!!!!!!!!!!!!
6.   A inceput campania-Primarul mai vrea odată- trimis de
( 8 sep 2011, 12:22:30
Nu văd de ce eu şi ceilalţi contribuabili suceveni trebuie să plătim greşelile altora.Despăgubirile să le plătească firmele de asigurări"pentru cei asiguraţi obligatoriu",(o altă mare ţeapă), apoi prin avocaţii lor să se îndrepte către vinovaţi,adică SGA.Ca sucevean get-beget de vreo 50 de ani,vă spun că oraşul nu a arătat niciodată mai urât ca acum .Sunt atîtea de făcut,iar primarul pentru a câştiga câteva voturi plăteşte despăgubiri din taxele şi impozitele plătite de noi.
6.1  RE: A inceput campania-Primarul mai vrea odată- trimis de
( 8 sep 2011, 12:41:47
Si ce propui sa-l aducem pe Ionescu inapoi sau sa cautam alt bucurestean, machedon sau tatar sa ne conduca orasul? Parerea mea e ca Lungu a facut ce nu au facut altii de la Franz-Cavaler de Loges din 1895. Ca fura........toti au furat, fura si vor fura, dar de facut treaba mai putin.
6.2  RE: A inceput campania-Primarul mai vrea odată- trimis de
( 8 sep 2011, 13:18:21
D-le RAHAN ,
Orasul este intr-o brambureala de idei de dezvoltare ! Nu are nimic specific care sa-l defineasca si care sa uimeasca! Adevarul este ca nu se poate sau nmai degraba nu este competenta! Trebuie un primar tenace, un bun organizator si cu dragoste de frumos si de functional, sensibil si la nevoile oamenilor…
Pacat de orasul Suceava cum arata, nu-i de viitor, se dezvolta neuniform fara spatii verzi, parcuri, valmaseala de blocuri si strazi, fara wc-uri, terenuri de tenis, volei, printre blocuri, etc

O aglomeratie urbana si atit, asta s-a facut pina acum!

7.   Totusi pana la urma.... trimis de
( 8 sep 2011, 13:02:26
totusi pana la urma de ce a trebuit sa faca aceste manevre de golire, sau nu-i mai intrau pestii lui Orest , branconierul angajat de OGA, in setcile monofilament si nu avea dom' director peste de gratar?
8.   Oamenmii sa fie dezpagubiti! trimis de
( 8 sep 2011, 13:11:16
Cine greseste plateste, asa ni se explica de fiecare data dar ni se ia fara mila din salariu, normal?
Totdeauna apare ceva neprevazut la sefii nostri! Aeroportul a fost in discutie si s-a terminat cu amenajarea lui.
Parcuri nu se mai fac si cele care mai sunt se desfiinteaza, facindu-se noi cladiri cum ar fi aceea de la patinuar, etc

Orasul este intr-o brambureala de idei de dezvoltare ! Nu are nimic specific care sa-l defineasca si care sa uimeasca! Adevarul este ca nu se poate sau nu este competenta! Trebuie cineva tenace, un bun organizator si cu dragoste de frumos si de functional…
Pacat de orasul Suceava cum arata, nu-i de viitor, se dezvolta neuniform fara spatii verzi, parcuri, valmaseala de blocuri si strazi, fara wc-uri, terenuri de tenis, volei, printre blocuri, etc
O aglomeratie urbana si atit, asta s-a facut pina acum!

9.   Asigurari trimis de
( 8 sep 2011, 14:08:38
Daca ar fi citit cineva legea cu asigurarile obligatorii, ar fi aflat ca se acorda despagubiri doar in cazuri de calamitati naturale (astea se declara local sau national, conform legii). In cazul de fata este vorba despre niste cretini care au provocat o inundatie. Deci cretinii trebuie sa plateasca, nu bugetul local sau asigurarile. Ce fata de bombalau avea si ala de a ramas la Lipoveni ... cica apa a creat un baraj ! Asta-i specialist in ape ? Emotiile frate !
10.   Itcaniul a ajuns ghetou trimis de
( 8 sep 2011, 15:32:51
Dezastruuuuu, Cartierul ala nu a aratat niciodata mai uarat decat acum. E dezastru. Daca esti plecat de mult, cand te intorci te apuca o deprimare toatala in mizeria aia de cartier de tigani.
11.   Lucru romanesc trimis de
( 8 sep 2011, 16:24:01
Asa se lucreaza la noi. Vedeti si la stadionul rusinii nationale, ceva tipic romanesc, proiecte extraordinare, specialisti extra si lucrari de-a sula. RUSINE CELOR CARE ADMINISTREAZA TARA IN HALUL ASTA.
12.   PAPAGALI trimis de
( 8 sep 2011, 17:55:30
CEI MAI MARI PAPAGALI SUNT LA APELE ROMANE
Ii da amenda bietului cioban ca-si paste oile pe digul apei sucevei, siretului sau pe alte ape insa il doare-n cot de canalele pe care trebuie sa le curete, sa le amenajeze, intretina .....etc...........
Balastiere sunt din 100-n o suta metri pe siret
13.   Papagali portocalii Foxman fii complet !! trimis de
( 8 sep 2011, 18:56:06
Fel de fel de specialisti cu clei de afise pe limba au infectat administratia suceveana si au pretentii de specialisti...
.. Nimeni nu respecta nici o regula sau procedura de lucru... toti sar de-a droanga sa-si linga stapanul ce i-a intepenit in scaun , latra si musca in momentul cand cineva face o observatie sau o cerinta spre normalitate. Trebuia sa ne dam seama la alegeri ca portocaliul culoarea de rahat... dar ne-au tepuit zdravan in frunte cu nenea marinarul. Cum putea Ungureanu sa fie altfel decat ceilalti ...??? e impotriva statisticii.
... pe de laturi circula si o varianta pescareasca a evenimentului... ce fisura in dig.. ce plan de golire controlata... scorneli de justificare ... periodic ciracii de la baraj aghitau apa si gonea pestele in stufaris apoi creau prin golire un prag de mal si astefl aveau peste proaspat la autoservire. Poate mai are si ungureanu prin frigider niscaiva crapi oglinda... Au facut-o si de data asta si probabil s=-a intamplat ceva cu "gaura calugarului" si nu au putut sa opreasca deversarea... si dintr-o data au dat-o deversare controlata..
nu spun eu spun pescarii care mai observa de pe malul baltii si mai mediteaza si ei cand pestele nu trage...
parerea mea!!!
14.   Raul Siret trimis de
( 9 sep 2011, 09:07:16
angajatii SGA nu pot verifica starea unui canal de scurgere.....dar pot deversa ,,controlat'' apa cum vor ei....cum fac si lucratorii de la acumularea Rogojesti intesand cu plase monofilament in amonte de baraj si dupa aia dau drumul la apa ca sa puna pestii in miscare....oare nu se sesizeaza nimeni?...noi platim permise de pescuit si pe raul siret nu am putut avea nici macar o partida de pescuit anul acesta....cand vine week-endul apa creste chiar si pe seceta....parca o cara lucratorii SGA cu cana....in  ☭  mamii lor...
15.   ......... trimis de
( 9 sep 2011, 10:50:13
banii sa-i dea SGA-ul in frunte cu Ungureanu, nu primaria din banii nostri.daca gospodarul din prelipca da bani din buget eu nu mai platesc taxele si impozitele.si sper sa o faca cit mai multi
16.   PT STAN und BRAN trimis de
( 9 sep 2011, 10:56:25
TEAPA CU GAZONUL DE LA BUCURESTI ESTE TRASA TOT DE UN PSD-ist ca tine rosu in ceru guri //////

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei