Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 30 aug 2011 - Anul XVI, nr. 204 (4802)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Pericole de pe munte

Turiste imprudente, fugărite de câinii de la stână și salvate de jandarmi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Două tinere de 20 de ani din Câmpulung Moldovenesc au simțit pe propria piele că avertismentele salvamontiștilor și jandarmilor referitoare la pericolele de pe munte nu trebuie ignorate. Cele două au plecat singure, în jurul orei 19, spre Rarău prin traseul dificil Moara Dracului.

Pe traseu au fost înconjurate de câinii de la o stână din apropiere. Îngrozite, fetele și-au abandonat bagajele și au fugit înapoi la baza muntelui, de unde au cerut ajutorul jandarmilor montani pentru a-și recupera bagajele aruncate pe munte. Șeful Secției de Jandarmi Câmpulung Moldovenesc, lt. Horia Ilie, ne-a confirmat existența incidentului, dar a precizat că tinerele nu au fost atacate sau rănite de câini, ci au fost doar imprudente și foarte speriate. De altfel, bagajele au fost străjuite, se pare, de aceiași câini și au fost recuperate de jandarmi fără probleme.

Jandarmii montani au avertizat proprietarul stânei asupra posibilei agresivități a animalelor și, dacă în zilele următoare se va constata că stâna deține un număr de câini mai mare decât cel legal, proprietarul va fi amendat cu cel puțin 2.000 de lei. Totuși, jandarmii montani câmpulungeni avertizează turiștii că nu câinii sunt cel mai adesea vinovați în astfel de incidente, pentru că ei au pe munte chiar rolul de a nu lăsa străinii să se apropie de turme, ci turiștii sunt cei care ar trebui să își ia măsuri de prevedere. Printre aceste măsuri se numără documentarea prealabilă a abordării traseelor, care se poate face cu un simplu telefon dat la Salvamont, abordarea traseelor sigure, marcate, cât mai matinal, evitarea zonelor cu stâne de către cei ce nu sunt însoțiți de personal de la stână care să poată stăpâni câinii, precum și păstrarea calmului și evitarea deplasării în fugă în cazul unui eventual ”asalt” canin.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Turiste imprudente, fugărite de câinii de la stână și salvate de jandarmi.
 Vizualizări articol: 1320 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 5 voturi
Turiste imprudente, fugărite de câinii de la stână și salvate de jandarmi3.855

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Articol Idiot ! trimis de
(30 aug 2011, 12:11:12
Sa le luam pe rand: "Turiste imprudente, fugărite de câinii de la stână și salvate de jandarmi" - de ce imprudente domnule Neagu ? pentru ca erau doua femei si le-au incoltit cainii ? Domnul Flutur ne f-u-t-e la cap zi de zic cu programe turistice de tot rahatul in loc sa asigure un climat de securitate pe zonele frecventate de turisti. Cum naiba sa vina neamtul in Bucovina sa exploreze muntii cand risca sa fie mancat de nu stiu ce dulai !!!
"Cele două au plecat singure, [...]" - Eu cred ca cele doua nu au plecat singure, erau una cu cealalta. Expresia este de tot rahatul. Sau poate trebuia vreun p+ularau cu ele vezi Doamne... Va faceti de tot rasullaughing)))
2.   Cainii de la stane sunt peste tot o problema trimis de
(30 aug 2011, 12:42:44
Cainii de la stane sunt groparii turismului montan romanesc. Nu mai exista deal, pajiste sau munte pe care sa poti urca fara teama ca vei fi atacat de caini agresivi. De exemplu la stana de pe dealul Toaca din Gura Humorului am numarat nu mai putin de 9 caini care cutreiera toate dealurile din zona si ataca turistii. Ciobanilor nu le pasa, daca le ceri socoteala iti raspund mereu cu "nu musca dom'le"!

Iar o alta problema este faptul ca acesti caini distrug si fauna locala (vulpi, iepuri si alte animale mici).
3.   Bah ....belea cu voi!!! trimis de
(30 aug 2011, 12:48:37
Fratilor luna trecuta am mers in Rodnei ce am patit eu in drumul meu spre lacul Lala Mare.....am fost inconjurat de nu mai putin de 7 caini ciobanesti....am stat 5 min spate in spate cu tovarasul de drum pana a venit ciobanul sa-si ia puiutii....Mi se pare normal ca la o stana sa existe caini .....dar....7 doar la una....Fluturas ceva masuri ...:)))))
4.   Au scapat ieftin ! trimis de
(30 aug 2011, 12:51:04
Zona e foarte periculoasa.Daca se intalneau cu URSU ?Sau poate cu mai multi ursi. Se putea lasa cu un viol in grup, nu?
5.   O p.ula trimis de
(30 aug 2011, 13:05:47
E o problema cu cainii de la stana. Un prieten a patit la fel pe Rarau. Era si el cu niste prieteni si se plimba nu departe de cabana. La un moment dat niste caini de stana cat viteii au fugit spre ei. Noroc ca au avut prezenta de spirit sa nu o ia la fuga. Au stat pe loc si pana la urma s-au plictisit javrele si au plecat. In Ro nu gasesti forma de relief fara caini care sa te rupa.
6.   Cititi ce spune MIHAI9 trimis de
(30 aug 2011, 16:18:47
... daca esti umblat prin oras asta nu inseamna ca esti umblat si prin tara...domnisorilor turisti vulgari curajosi. Cainele de la stana nu este agresiv decat daca tu ai un comportament pe care el il intelege agresiv.
Auzi tampenie ... cainii de la stani sunt moartea turismului romanesc... (Udrea intra si ea in aceeasi categorie???) .
Daca mergem pe munte nu suntem acasa asa ca pastram regulile de acolo (trasee, campari...etc) nicidecum o luam de-a droanga si apoi fuga dam telefon la 112 ca am bagat-o pe maneca sau chiar am mierlit-o... asta e problema pentru care ne musca cainii. Apropos ... Lehamitea romanului de a nu se alinia sau respecta niste norme mersul sovaitor si uneori fundul cam jos al romancelor sunt factori favorizanti in producerea acestor compostari canine..
.Vorba lui MIHAI9 "Fratilor" asta e ....
6.1  RE: Cititi ce spune MIHAI9 trimis de
(30 aug 2011, 18:22:28
Corect spus si corect au procedat Mihai19 si colegul sau pe munte la intalnirea cu cainii. Nu javrele sunt problema, ci bezmeticii beti care se cred voinici si urla sau provoaca animalele. Cainii sunt acolo pentru paza, nu sunt obiectiv turistic! Pot fi si 30, NU ATACA daca nu se simt provocati. Nu folositi bate, petarde, fluiere, urlete si alte mijloace de a-i speria, ca faceti mai rau. Stati nemiscati si vorbiti cu ei cu voce joasa, calma, chiar daca aia latra in draci si arata coltii! In cazul celor doua Miorite, sigur au rupt-o de fuga zbierand isteric, asa ca om sa fi fost, nu caine, si iti venea sa le scarmeni. Deci, vorba romaneasca, avura dreptate potaile in felul lor...Si un amanunt nescris aici. Jandarmii au intalnit aceiasi caini. Si au latrat, dar nu i-au atacat. Pentru ca au stiut sa se comporte cu ei, nu pentru ca bausera bere impreuna anterior. Asa ca se confirma ca javra nu ataca de nebuna doar pentru ca nu ii plac ochii tai!
7.   Cutu-cutu trimis de
(30 aug 2011, 18:37:20
Luati cu voi piftele cu cioburi de sticla de bec si hraniti bietele animale...Mai bine traieste un contribuabil decat o javra jegoasa...
8.   Comentariu trimis de
(30 aug 2011, 20:28:49
VAI_DE_MAMA_VOASTRA si TADEU.....aveti niste explicatii, de parca noi astia, crescuti mai la oras ar trebui sa stim comportamentul cainilor de la stana. Parca am fii o tara de ciobani. Cu cat lux de amanunte descrieti, de parca e normal sa te intalnesti cu acei caini. Atat luati voi apararea de parca v-ati inchina la ei(ma refer la caini si ciobani).
8.1  RE: Comentariu trimis de
(31 aug 2011, 03:26:36
Pai tocmai ai spus o bucata de adevar, fara sa iti dai seama. Cainii si ciobanii e normal sa fie acolo, desteptule, ca nu e muntele tau cumparat din supermarket. Nici al meu. Ei au fost pe munte de secole, javrele de oras sunt noutati in peisaj, cei cu mofturi maneliste si pretentii pseudo-turistice de melteni citizeni. Normal ca trebuie sa stii comportamentul cainilor, daca mergi la stana. La tine dupa bloc stii ca trebuie sa ii eviti, dar pe munte nu?? Si ar mai trebui sa stii si gramatica. De aia studiezi in oras si nu esti cioban inca. Se scrie ~parca am FI~, si ~nu parca am FII~. Pune mana pe carte si da-ti cu parerea cand o termini macar de citit.
8.2  RE: Comentariu trimis de
(31 aug 2011, 13:34:46
fassssssssss.....cu caciulita pe a.....
9.   Concluzia trimis de
(31 aug 2011, 04:04:51
Toti cei care va dati viteji aici, nu v-asi dori sa va intalniti cu acesti caini, cu putin noroc ati scapa fara sa va udati pantalonii; stiu ce vorbesc, cu cat sunt mai multi(caini) cu atat sunt mai rai, ei stiu ca trebuie sa-si apere teritoriul si turma si fac orice pt. asta , inclusiv ca te incoltesc. Mi-au incoltit copilul, care nu stia de frica lor, a stat copilul pe loc si animalul si-a bagat coltii in piciorul lui, in timp ce un tont de cioban radea de la distanta. Noroc ca copilul avea 2 perechi de pantaloni, pe cel de deasupra l-au rupt, piciorelul era doar putin vanat. Asa ca aveti grija, paza buna trece primejdia rea.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei