Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 8 aug 2011 - Anul XVI, nr. 185 (4783)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Afecţiuni de sezon

Numărul sucevenilor bolnavi sau suspecţi de boala Lyme, transmisă de căpuşe, în creştere

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

16 persoane din judeţ au intrat în atenţia Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, după ce investigaţiile efectuate de medici au arătat că acesta sunt sau ar putea fi bolnave de Lyme, o afecţiune gravă, similară cu encefalita, şi care este transmisă de căpuşe. Boala, care este foarte greu de diagnosticat şi tratat din cauza numeroaselor simptome pe care le are, specifice şi altor afecţiuni, a fost confirmată la şapte persoane. Patru dintre acestea, respectiv un adolescent de 17 ani, din Vicovu de Jos, un bărbat de 77 ani, din Fălticeni, un băiat de patru ani, din Râşca, şi o femeie de 62 ani, din Rădăuţi, au fost diagnosticate în iulie.

 

Afecţiunea, depistată şi la copii

Ceilalţi trei bolnavi, şi anume un bărbat de 64 ani, din Mălini, o fată de 5 ani, din Straja, şi un băiat de 5 ani, din Ipoteşti, au fost diagnosticaţi în luna mai.

Până în luna iulie inclusiv, alte trei persoane au fost suspecte de boală, respectiv un bărbat de 45 ani, din Rădăuţi, o femeie de 30 ani, din Putna, şi o adolescentă de 15 ani, din Stroieşti. Analizele de specialitate efectuate în aceste cazuri au infirmat însă diagnosticul. Un alt bolnav - un bărbat de 62 ani, din Solca - este considerat de medici ca fiind un caz „probabil”.

În afară de pacienţii la care boala a fost fie confirmată, fie infirmată sau nu a putut fi diagnosticată cu certitudine, alte cinci persoane aşteaptă în momentul de faţă rezultatele investigaţiilor, pentru a afla dacă suferă sau nu de Lyme. Este vorba de un băiat de şapte ani, din Panaci (simptomele au apărut în luna iulie), o tânără de 21 ani, din Bălineşti (primele semne de boală au apărut în iulie), o femeie de 61 ani, din Rădăuţi, un bărbat de 38 ani, din Preuteşti, şi o femeie de 34 ani, din Fântâna Mare.

 

Anul trecut, doar patru cazuri

Specialiştii DSP spun că numărul de îmbolnăviri este mare pentru o perioadă atât de scurtă de timp, arătând că, prin comparaţie, pe tot parcursul anului trecut au fost înregistrate patru cazuri de Lyme.

Lyme mai este supranumită şi  boala cu o mie de feţe, din pricina faptului că, afectând întregul organism, simptomele ei mimează simptomele altor boli. Reacţia individuală faţă de agentul patogen este foarte diferită de la om la om, de aici şi multitudinea de manifestări, iar cu cât boala este tratată mai repede, imediat după muşcătura de căpuşă, cu atât şansele de vindecare sunt mai mari. În caz contrar, se poate ajunge la o Borrelioză diseminată, cronică, cu afectări articulare, cardiace, oftalmologice şi neurologice cronice. În cazurile complicate, tratamentul poate dura şi ani de zile

Medicii atrag atenţia că riscul de a fi muşcaţi de căpuşe creşte considerabil odată cu venirea primăverii şi a verii, moment în care numărul activităţilor desfăşurate în aer liber este mult mai mare, şi recomandă măsuri de protecţie în timpul grădinăritului, campingului sau la picnicuri.
Potrivit specialiştilor, fiecare persoană care a extras o căpuşă de pe pielea sa trebuie să consulte imediat un medic, mai ales dacă apare o înroşire la locul muşcăturii sau se confruntă cu alte simptome suspecte, cum ar fi dureri musculare, nas înfundat, transpiraţii - aşa numita gripă de vară.
 

Primele semne ale infecţiei

Primul semn al infecţiei este, de obicei, o urticarie circulară, denumită eritem migrator, care apare în una, două săptămâni de la infecţie, dar care poate apărea uneori şi la 30 de zile după muşcătura căpuşei. Urticaria trece, în general, în circa o lună, iar deşi medicii consideră urticaria ca fiind un semn tipic pentru boala Lyme, sunt mulţi bolnavi care nu o fac.

Împreună cu urticaria, persoana infectată mai poate avea simptome asemănătoare gripei, cum ar fi umflarea ganglionilor limfatici, oboseală, dureri de cap şi dureri musculare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Numărul sucevenilor bolnavi sau suspecţi de boala Lyme, transmisă de căpuşe, în creştere.
 Vizualizări articol: 2180 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Numărul sucevenilor bolnavi sau suspecţi de boala Lyme, transmisă de căpuşe, în creştere0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei