Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 iul 2011 - Anul XVI, nr. 156 (4754)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Suceava

Farmaciştii, nemulţumiţi de diminuarea adaosului la medicamentele acordate în cadrul programelor de sănătate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Intenţia Ministerului Sănătăţii (MS) de a micşora, de la 1 august, preţul de decontare a peste 1.400 de medicamente care se acordă bolnavilor în cadrul programelor naţionale de sănătate îi nemulţumeşte pe farmaciştii suceveni, care, odată cu aplicarea noului mod de calcul, vor fi obligaţi să practice adaosuri mai mici.

Potrivit viitoarelor reglementări, farmaciile ar avea dreptul la un adaos comercial între 15% şi 25 de lei, faţă de procentele vechi, cuprinse între 24% şi suma fixă de 35 de lei, ceea ce ar însemna o scădere a veniturilor acestor unităţi.

„Nu este corect. Noi şi aşa susţinem sistemul, în condiţiile în care medicamentele se decontează la 300 de zile. Norocul nostru este că ne mai înţeleg distribuitorii de medicamente şi ne aşteaptă cu banii. O asemenea măsură, dacă va fi pusă în practică, va fi greu de suportat pentru noi, din punct de vedere financiar. Şi asta, cu atât mai mult cu cât farmaciile trebuie să se alinieze normelor europene, ceea ce presupune investiţii serioase, cum ar fi achiziţionarea de balanţe performante, combine frigorifice, aparate de aer condiţionat, iar salarizarea personalului de specialitate nu poate să fie sub un anumit nivel”, a declarat preşedinta Colegiului Farmaciştilor Suceava, Doiniţa Cocriş.

 

Scopul MS, să asigure medicamentele unui număr cât mai mare de pacienţi

Preţul de decontare a peste 1.400 de medicamente ar putea scădea de la 1 august, astfel încât MS să le poată asigura unui număr cât mai mare de pacienţi.

Imaginea 1/1

Medicamentele, incluse pe aşa-zisa listă C2, sunt necesare tratamentului unor boli cronice şi corespund la aproximativ 400 de denumiri comune internaţionale.

Măsura este cuprinsă într-un proiect de ordin aprobat luni de ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, şi aflat în dezbatere publică. Conform proiectului de act normativ, Ministerul Sănătăţii intenţionează modificarea metodologiei de calcul a preţurilor de decontare a medicamentelor din lista C2, astfel încât decontarea tratamentelor necesare acestor bolnavi să poată fi susţinută, în continuare, de către autorităţile sanitare.
Medicamentele din lista C2 sunt cele pe care statul le acordă gratuit pentru bolnavii cu afecţiuni precum diabet, tuberculoză, HIV/SIDA, afecţiuni oncologice, hemofilie, transplant, iar în ultimii ani consumul medicamentelor pentru boli cronice a crescut în raport cu fondurile pe care statul le are disponibile.

 

Economii la buget de peste 66 milioane de euro

Conform propunerii MS, de la 1 august, preţul de decontare al medicamentelor din lista C2 porneşte de la preţul de producător aprobat prin Ordinul 75/2009 diminuat cu 15%. De asemenea, conform noului mod de calcul vor fi diminuate adaosul pentru preţul cu ridicata (adaosul distribuitorului) şi cel de desfacere cu amănuntul (adaosul pentru farmacii).
În noul sistem, cota de adaos a distribuitorului va varia între 8% şi suma fixă de 20 de lei. În formula veche, cota putea varia între 14% şi 30 de lei.
În ceea ce priveşte farmaciile, acestea vor avea dreptul la un adaos comercial între 15% şi 25 de lei, faţa de procentele vechi, cuprinse între 24% şi suma fixă de 35 de lei.
Noul sistem de calcul al preţului de decontare pentru medicamentele din lista C2 va duce la o economie estimată la peste 66 de milioane de euro (pentru un curs valutar de 4,21 de lei), ceea ce va permite Ministerului Sănătăţii să poată susţine costurile necesare asigurării, în continuare, a acestor medicamente gratuite pentru pacienţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Farmaciştii, nemulţumiţi de diminuarea adaosului la medicamentele acordate în cadrul programelor de sănătate.
 Vizualizări articol: 728 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Farmaciştii, nemulţumiţi de diminuarea adaosului la medicamentele acordate în cadrul programelor de sănătate5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei