Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 1 iul 2011 - Anul XVI, nr. 153 (4751)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Pedepse grele

Peste o sută de ani de puşcărie pentru clanul Rostaş

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cei şase membri ai clanului Rostaş, din cartierul sucevean Iţcani, şi-au aflat ieri condamnările din dosarul privind constituirea unui grup infracţional organizat, traficul de persoane şi traficul de minori. Pedepsele pronunţate de Tribunalul Suceava însumează 104 ani de închisoare, dar nu sunt definitive şi pot fi atacate cu apel la instanţa superioară. Pentru cinci dintre membrii clanului au existat câte trei infracţiuni, în timp ce al şaselea individ a fost judecat şi condamnat pentru două fapte.

Cei mai mulţi ani de puşcărie trebuie executaţi de Neculai Mihai Rostaş, în vârstă de 37 de ani, şi de Somna Rostaş, de 36 de ani. Pentru infracţiunea de trafic de minori aceştia au primit câte opt ani de închisoare, iar pentru constituirea unui grup infracţional organizat cei doi au primit câte cinci ani. În schimb, pentru trafic de persoane, Neculai Mihai Rostaş a primit şase ani de închisoare, în timp ce Somna Rostaş a fost condamnată la cinci ani de închisoare. Cei doi vor avea de executat câte opt ani de închisoare.

 

Vasile Urizan Rostaş şi Cezar Amarildu Rostaş aveau şi „cozi” din urmă

Următorul pe listă este Vasile Urizan Rostaş, de 29 de ani, care va avea de executat şapte ani şi şase luni de închisoare. Acesta este singurul membru al familiei condamnat pentru două fapte, constituire de grup infracţional organizat - cinci ani, respectiv trafic de persoane - şase ani. În cazul său, judecătorul a constatat că trebuie revocată o sentinţă a Judecătoriei Suceava privind o condamnare de un an şi şase luni de închisoare. Prin cumularea pedepsei celei mai mari cu condamnarea revocată, Vasile Urizan Rostaş va avea de executat şapte ani şi şase luni de închisoare.

O situaţie aparte se înregistrează în cazul lui Cezar Amarildu Rostaş, în vârstă de 31 de ani. Acesta a fost condamnat de Tribunalul Suceava pentru trei infracţiuni: constituirea unui grup infracţional organizat - cinci ani de închisoare, trafic de persoane - şase ani de închisoare şi trafic de minori - şapte ani de puşcărie. Judecătorul a constatat că acesta mai avea alte condamnări anterioare, trei pedepse de câte un an de închisoare pentru tâlhărie, două condamnări de câte opt luni fiecare pentru distrugere şi o altă pedeapsă de distrugere de un an de închisoare. Pentru că aceste fapte erau concurente cu cele pentru care s-a pronunţat soluţia de ieri, magistratul a contopit pedepsele şi a dat un spor de pedeapsă de şase luni, astfel încât Cezar Amarildu Rostaş va avea de stat după gratii şapte ani şi şase luni.

 

Maşini confiscate şi obligarea la plata de daune morale

Pedepse similare au primit ceilalţi doi membri ai clanului Rostaş trimişi în judecată de procurorii Direcţiei pentru Investigarea Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava.

Marcu Rostaş, în vârstă de 61 de ani, poreclit „Gogu”, şi Săvel Cristian Rostaş, de 38 de ani, au fost judecaţi pentru trei fapte, magistratul considerând că merită să stea în puşcărie pentru fiecare dintre acestea. Astfel, pentru constituirea unui grup infracţional organizat cei doi au primit câte cinci ani de închisoare, pentru trafic de persoane câte şase ani de închisoare, în timp ce pentru trafic de minori câte şapte ani de închisoare. Atât Marcu Rostaş, cât şi Săvel Cristian Rostaş vor ispăşi pedeapsa cea mai grea, de şapte ani de închisoare.

În afara pedepselor privative de libertate, Tribunalul Suceava le-a interzis o serie de drepturi membrilor familiei Rostaş pentru o perioadă de trei ani după ieşirea din penitenciar. De asemenea, instanţa a dispus confiscare a două maşini, dar şi obligarea inculpaţilor la plata a câte 5.000 de lei cu titlu de daune morale pentru o parte dintre victime.

 

Victimele proveneau din familii dezorganizate ori centre de plasament

Cei şase indivizi sunt acuzaţi că au obligat mai multe persoane, printre care şi minori, unii cu handicap, să cerşească în folosul lor, atât în Suceava, cât şi în străinătate. Victimele, provenite din familii dezorganizate ori centre de plasament, erau supuse unor tratamente barbare, fiind bătute cu biciul pentru cai, dezbrăcate în pielea goală, hrănite cu maţe de la găini moarte ori lături de porci etc..

Din exploatarea cerşetorilor, inculpaţii au făcut o adevărată avere, cumpărându-şi terenuri, maşini, o garsonieră şi materiale de construcţii pentru două vile.

Potrivit anchetatorilor, victimele erau racolate şi aduse la domiciliul familiei Rostaş, sub pretextul că vor avea unde să doarmă şi li se va oferi o masă caldă.

Tot ce aveau de făcut, în schimb, era să cerşească în locuri stabilite de membrii familiei Rostaş şi sub supravegherea acestora, iar la sfârşitul zilei să le predea toţi banii „gazdelor”.

Pentru ca cerşetorii lor să stârnească într-adevăr mila trecătorilor, clanul Rostaş le dădea haine şi încălţăminte vechi, rupte, proteze false din piele sau plastic, pentru picioare şi mâini, precum şi cârje din lemn sau de metal.

Pe lângă cerşit, victimele erau obligate uneori să şi fure pentru a-şi plăti „chiria”.

 

Biciul, tratamentul de care aveau parte victimele

Un caz aparte este cel al lui Voievod Vasile Cioată, zis „Bărbosu”, exploatat ani în şir de membrii familiei Rostaş. Pentru a fi siguri că „Bărbosu” nu ascunde bani, traficanţii l-au dezbrăcat în pielea goală, în mai multe rânduri. Bărbatul a fost dus prin Polonia, Serbia şi Turcia la cerşit, fiind supravegheat non-stop de clanul Rostaş pentru care a „produs” zeci de mii de mărci germane şi dolari, bani cu care Săvel Cristian Rostaş şi-a cumpărat materiale de construcţii în valoare de circa 190 de milioane de lei vechi şi o garsonieră în Burdujeni. Dacă se opunea să mai meargă la cerşit sau încerca să ascundă bani, Voievod Vasile Cioată era bătut crunt, fie cu pumnii şi picioarele, fie cu biciul în cap.

 

Lături pentru porci şi maţe de găină, hrana pentru cerşetorii exploataţi de familia Rostaş

„Bărbosu” nu este singurul care a simţit pe propria-i piele tratamentul umilitor. Cristinel P., zis „Papaian”, un tânăr cu afecţiuni fizice şi psihice dintr-o comună botoşăneană, a ajuns la un moment dat în gospodăria din Iţcani a familiei Rostaş, după ce a fost găsit pe o stradă din Suceava, de unul dintre traficanţi.

Din acel moment, a fost obligat să cerşească zilnic, în diferite locuri din municipiul Suceava, în pieţe şi Bazar, iar atunci când refuza era bătut cu biciul. „Papaian” era obligat să doarmă sub o masă, iar în nopţile friguroase, traficanţii îi dădeau, să se învelească, un ţol pe care îl foloseau pentru ştergerea picioarelor.

„În ceea ce priveşte hrana pe care o primea victima, aceasta consta în lăturile pe care le primeau de obicei porcii, resturi de la găini (maţe etc.), ciorbă şi carne care provenea de la găini moarte, pe care membrii familiei de traficanţi le procurau de la unitatea avicolă situată în apropierea domiciliului lor”, au menţionat procurorii DIICOT Suceava. Pentru că „Papaian” îşi ieşea tot mai des din minţi şi avea un comportament agresiv şi imprevizibil, traficanţii îi dădeau pedepse îngrozitoare.

„A fost obligat să lingă în fund vaca, a fost legat de căruţă şi bătut cu biciul (...). În aceste împrejurări, traficanţii au indus victimei o stare permanentă de frică, fiind tot timpul debusolată în ceea ce urma să efectueze”, au mai menţionat anchetatorii în rechizitoriul trimis instanţei de judecată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste o sută de ani de puşcărie pentru clanul Rostaş.
 Vizualizări articol: 3150 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 6 voturi
Peste o sută de ani de puşcărie pentru clanul Rostaş4.556

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ciora trimis de
( 1 iul 2011, 12:54:11
la moarte cu tiganii, mama lor banditi
2.   Prea blind trimis de
( 1 iul 2011, 16:11:25
spinzurati-i, ardei in piata publica, e prea blind si costisitor totodata!
Decit sa cheltuie statul banii nostri pentru niste panarame ca astea mai degraba le facea felul, la o ~ evadare eventual ~
3.   Antonescu trimis de
( 1 iul 2011, 18:55:30
singura solutie ANTONESCU
4.   Tara lui chiorila... trimis de
( 1 iul 2011, 20:37:59
Ce dracu' poti sa le mai faci la jigodii cand fratele criminalului din frucea tarii se cumetreste cu specimene de genul astora? Am ajuns de rasul curcilor si cat de curand o sa aiba gunoaiele astea mai multe drepturi decat romanii de rand! Saracii discriminati... Ar trebui un Antonescu modern care sa faca un canal Maramures-Oltenia unde sa munceasca javrele bronzate 24 din 24, cu bice pe spinare! Singura salvare a Romaniei la ora actuala este extremismul nationalist, asta daca mai vrem sa existam ca stat in deceniile viitoare! Daca nu, Bozgoria sau RRomia o sa se numeasca acest teritoriu...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei