Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 23 iun 2011 - Anul XVI, nr. 146 (4744)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nemulţumiri mari

Primărie sancţionată cu o amendă imensă, după ce a exploatat balast şi a refăcut drumuri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Primăria comunei Vereşti a încasat o sancţiune contravenţională imensă după ce inspectorii de la Sistemul de Gospodărire al Apelor (SGA) Suceava au constatat că utilajele închiriate de administraţia locală au exploatat balast dintr-o zonă pentru care nu exista autorizaţie. Strict după lege, inspectorii SGA Suceava au acoperire, însă având în vedere circumstanţele din acest caz sunt multe aspecte discutabile, pe care instanţa judecătorească urmează să le lămurească.

 

În cadrul unui control efectuat pe 2 mai a.c., inspectorii SGA Suceava şi poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor au surprins, în zona Bursuceni – Luncă, pe malul râului Siret, au autocamion şi un excavator care efectuau lucrări de exploatare a balastului. Muncitorii găsiţi în zonă au declarat că lucrează după ce au fost tocmiţi de conducerea primăriei locale, fapt care a şi fost confirmat ulterior de primarul Dănuţ Gavriliuc.    

Câteva zile mai târziu, pe 13 mai, în baza Legii 107/1996, Legea Apelor, administraţia publică locală din Vereşti a fost sancţionată contravenţional cu suma de 75.000 de lei. De asemenea, s-a mai stabilit ca primăria să achite şi despăgubiri pentru valoarea agregatelor extrase, în total ajungându-se la aproximativ 105.000 lei.

 

Cum se apără primarul

„Această amendă reprezintă 30% din valoarea impozitelor şi taxelor locale încasate într-un an de zile de primăria noastră, vă daţi seama ce înseamnă această sancţiune, pur şi simplu nu avem cum să o plătim”, a explicat primarul, venind apoi şi cu argumentele pe care le-a invocat deja şi în instanţă, în speranţa de a obţine anularea amenzii.

Încă de la finele anului trecut, Primăria Vereşti a solicitat SGA Suceava acord pentru a exploata balast, pentru refacerea imediată a drumurilor comunale grav afectate de inundaţiile din 2010.  

Pe 7 decembrie 2010, conducerea SGA a aprobat primăriei exploatarea unei cantităţi de 2.000 mc balast, în perimetrul Cotul Hancea.

„Acolo agregatele erau deja extrase, pur şi simplu ne-au dat o zonă de exploatare în batjocură. Am făcut adrese oficiale în care am solicitat o altă plajă de exploatare. Nu am primit nici un răspuns, astfel că, la presiunile oamenilor, care se săturaseră de drumurile impracticabile, am început exploatarea în zona Bursuceni – Luncă”, a explicat primarul Dănuţ Gavriliuc cum au stat lucrurile.

 

Speră să obţină înlocuirea amenzii cu un avertisment

El a arătat că în zona Bursuceni exploatează balast de ani de zile SC Cateris Trans SRL, iar administratorul de aici nu a fost „deranjat” de organele de control.

Primarul Dănuţ Gavriliuc, membru PSD, este convins că cei de la SGA Suceava, instituţie condusă de inginerul Ioan Ungureanu, au acţionat împotriva sa cu „dedicaţie”. Având în vedere circumstanţele, conducerea primăriei locale speră să obţină înlocuirea amnezii de 75.000 de lei cu un avertisment.

„Sancţiunea contravenţională nu reprezintă un scop în sine, ci un mijloc de formare a spiritului de informare civică. Or, tocmai pentru că am acţionat în slujba comunităţii locale considerăm că fapta este lipsită de pericol social. ...Din cele expuse anterior considerăm că agentul constatator ar fi trebuit să facă aplicarea articolului 7 din O.G. nr. 2/2001 şi să stabilească, ţinând cont de împrejurările concrete ale faptei, sancţiunea avertisment şi nu amendă”, este o parte din plângerea depusă la Judecătoria Suceava, unde a fost contestată imensa amendă.

Din punctul de vedere al celor de la SGA, lucrurile sunt clare. Amenda a fost aplicată în baza legală, iar contravenientul are tot dreptul să se adreseze instanţei de judecată dacă se consideră nedreptăţit.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primărie sancţionată cu o amendă imensă, după ce a exploatat balast şi a refăcut drumuri.
 Vizualizări articol: 2073 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Primărie sancţionată cu o amendă imensă, după ce a exploatat balast şi a refăcut drumuri5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ilona trimis de
(23 iun 2011, 12:05:14
f.bine, in sate si comune, nimeni nu are dreptul si nu poate sa-si expuna o parere, sa-si apere un drept.....
primarul taie si spinzura.....
acuma sa plateasca amenda din salariul lui nu din taxele si impozitele incasate, sa se invete minte toti primarii : comuna ,oamenii, nu este un bun al lor......sa faca ce vor, sa consume banii cum vor......au obligatia ca , pentru orice, sa fie consultati satenii.....
1.1  RE: Ilona trimis de
(23 iun 2011, 20:18:05
da poate vroiai ca primarul sa scoata balastru de la el de sub casa pentru a repara drumurile publice, ce zici? tu asa ai face?
1.2  RE: Ilona trimis de
(24 iun 2011, 09:04:48
ILONA, vad ca-ti postezi comentarii la toate articolele, LASA-TE! Spui numai tampenii. De ce te crezi atot stiutoare ? Numai prosti fac acest lucru. LASA-NE!
Daca te hotarasti sa ne lasi ial si pe ABECDAR cu tine.
2.   Replica trimis de
(23 iun 2011, 12:56:28
ilona tu nu stii povestea lor,acolo unde este balast este exploatat de firma privat care dau bani pt.drept de exploatare deoarece bani mita ii pot avea neoperand toate veniturile in contabilitate si munca la negru, pe cand primarul nu poate da mita, daca mA INTELEGI!.Pacat ca au distrus aia de la C.trans. toata albia Siretului unde au ramas doar gropi si dezastru acum.Candva tot tineretul de acolo,vara mergeau la Siret, era f. frumos . Au distrus tot si nimeni nu ia nici o masura . pacat
3.   Bravo Primar trimis de
(23 iun 2011, 22:07:52
Excavezi balast fara autorizatie si ai tupeul sa dai vina pe oameni?,,la presiunile oamenilor" cat tupeu sau cat de jalnica aparare.Balastiera in Veresti,balastiera in Bursuceni nu poti sa te intelegi cu ele?Trimiti oameni la ilegalitati?
Daca ai promis in campania electorala ca desfiintezi balastiera din bursuceni,ce sa-ti fac?Nu e normal sa plateasca din banul public.Sa plateasca din banii lui.Ai dreptate ILONA. Ai inteles GEORGEVIC? Nu de sub casa lui ci de la societati care lucreaza legal.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei