Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 28 mai 2011 - Anul XVI, nr. 124 (4722)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Migraţia elitelor

Exodul absolvenţilor de liceu din Suceava către universităţile din Occident

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Zeci de absolvenţi de liceu ai promoţiei din acest an, din judeţul Suceava, au ales să-şi continue studiile universitare peste hotare, iar unii dintre ei au fost deja admişi la instituţii academice de prestigiu din Europa sau Statele Unite ale Americii.

Marea Britanie, Danemarca, Franţa, Belgia, Spania, Germania sau Austria sunt printre destinaţiile cele mai atractive pentru liceenii care vor să facă facultatea în afara ţării. Numai de la două dintre cele mai bune licee din Suceava, aproape 50 de absolvenţi ai promoţiei curente pleacă la studii în universităţi străine. Astfel, de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Suceava vor pleca aproape 30 de elevi, în timp ce, de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”, 20 de absolvenţi au ales alte universităţi decât cele româneşti.

 

„Îmi oferă o perspectivă mai largă”

Condiţiile de studiu şi oportunităţile de după absolvirea facultăţii sunt principalele motive pentru care absolvenţii de liceu preferă să studieze în străinătate şi nu în România. Practic, aceşti absolvenţi, cei mai mulţi dintre ei elite în liceele în care au studiat, au muncit patru ani de zile pentru a avea rezultate care să le deschidă uşi în afară.

„În fiecare an ne pleacă absolvenţi la studii în străinătate. Am avut o întâlnire aniversară cu o promoţie de elevi care a absolvit cu ceva ani în urmă şi vreau să vă spun că toţi erau plecaţi în străinătate”, a declarat directorul Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava, Dan Popescu.

Cristian Lazăr este unul dintre absolvenţii din acest an ai Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” şi din toamna acestui an va pleca în Danemarca, în Copenhaga, unde va studia Computer Science şi Multimedia la Universitatea Kea.

„Am susţinut în luna februarie un examen de limbă, acum trebuie să mai trec bacalaureatul”, a declarat Cristian Lazăr. Acesta a optat pentru o universitate străină pentru că, după cum a spus, „îmi oferă o perspectivă mai largă a ceea ce vreau să fac pe viitor. Facultatea e gratuită şi sper să-mi găsesc apoi şi un loc de muncă bun”. Cristian Lazăr crede că nu va mai reveni în ţară definitiv.

 

Împrumut fără dobândă de la Guvernul britanic

Ioana Alis Simioniuc este colegă de promoţie cu Cristian Lazăr şi va pleca în Marea Britanie să studieze Dreptul şi Relaţii Internaţionale. Ioana Alis a aplicat pentru Portsmouth University din Marea Britanie încă din toamna anului trecut, după ce, în clasa a XI-a, a susţinut şi un test de limba engleză.

„În septembrie trebuie să plec. Studiile se plătesc, însă Guvernul britanic îmi oferă un împrumut avantajos, pe care voi începe să-l plătesc, fără dobândă, după absolvire şi după ce am un salariu care depăşeşte un anumit plafon”, a spus Ioana Alis Simioniuc.

Dana Senciuc şi Eliza Grigoriciuc sunt colege de clasă şi au terminat liceul în acest an, la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”. Amândouă vor să plece să studieze medicina în Austria, la Viena. În cazul lor, pe lângă examenul de bacalaureat, absolventele vor trebui să treacă şi printr-o serie de testări.

„Pe 8 iulie voi începe examenele acolo. Sunt examene în limba germană, sunt teste de concentrare, de logică”, a spus Dana Senciuc. Dacă vor fi admise, fetele vor plăti o taxă de şcolarizare mică, de 18 euro pe semestru.

„Mi-a plăcut medicina din totdeauna. Mă duc la Viena pentru tehnologia de care dispune universitatea de acolo şi pentru perspectivele viitoare. Intenţionez să plec apoi spre Statele Unite ale Americii, şi în cele din urmă să mă întorc în ţară”, a declarat Eliza Grigoriciuc.

Acestea sunt doar câteva exemple de absolvenţi ai Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” care pleacă la studii în străinătate. Lor li se alătură Vasile Daniel Brădăţan, Darie Dumitru Varzariu, Gelu Timoficiuc, toţi de la Colegiul „Ştefan cel Mare”, proaspăt absolvenţi care din toamnă vor deveni studenţi români în străinătate.

Cristian Uricec a aplicat şi el pentru o universitate din Danemarca, însă, din considerente financiare, deşi a fost admis, a spus că a renunţat la această idee şi va rămâne să studieze în ţară.

 

Minim 9,50 la bac, pentru a studia la Universitatea Norwich

Alţi aproximativ 30 de absolvenţi de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” sunt gata de plecare la studii peste hotare. 

Alexandru Coca este unul dintre ei. Şi-a depus dosare de admitere în cinci universităţi din Marea Britanie şi a fost acceptat la trei dintre ele. Va opta pentru Universitatea Norwich din Marea Britanie, unde vrea să studieze Inginerie Politehnică.

„Nu m-am gândit niciodată că voi pleca din ţară, însă, vorbind fluent limba engleză, profesorii m-au încurajat să aplic pentru studii în afara ţării, fiindcă oportunităţile vor fi apoi mult mai mari”, a spus Alexandru. Până la plecare însă, Alexandru are de trecut un „hop”, examenul de bacalaureat, pe care trebuie să-l promoveze cu media minimă 9,50.

„Condiţia lor este să trec bacalaureatul cu cel puţin media 9,50, la fel şi probele de fizică şi matematică”, a mai spus Alexandru.

Alexandru nu este singurul absolvent din clasa lui care pleacă în străinătate. Alţi nouă colegi de clasă vor urma acelaşi drum.

Ovidiu Găitan este coleg de generaţie cu Alexandru Coca. Şi el a ales o universitate străină, în Danemarca, unde va studia Construcţii şi Arhitectură.

„M-am gândit de mult să plec. Am prieteni plecaţi deja la studii acolo şi ei m-au încurajat să vin, fiindcă e foarte bine”, a spus Ovidiu Găitan. „Studiile sunt gratuite, însă întreţinerea lunară ajunge cam 600 de euro, bani pe care trebuie să-i am eu. Dacă-mi găsesc un loc de muncă, şi această problemă e rezolvată”, este de părere Ovidiu.   

 

Anual, zeci de absolvenţi de top pleacă din ţară

În fiecare an, zeci şi zeci de absolvenţi de liceu, elevii de top ai şcolilor din judeţ, pleacă la studii în străinătate. Şi anul trecut, mulţi absolvenţi au plecat la universităţi din Occident, sub forma unor burse de studiu la universităţi de renume din Marea Britanie, Germania, Franţa, Danemarca şi Belgia. Circa 30 de absolvenţi ai Colegiului „Petru Rareş" Suceava au optat pentru universităţile din străinătate. La Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare" Suceava există deja o tradiţie ca, anual, elitele să aleagă destinaţia Londra şi Lyon. De la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir" au plecat în Marea Britanie doi candidaţi, cu bursă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Exodul absolvenţilor de liceu din Suceava către universităţile din Occident.
 Vizualizări articol: 1792 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.70/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 10 voturi
Exodul absolvenţilor de liceu din Suceava către universităţile din Occident3.7510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Prestigiu ! trimis de
(28 mai 2011, 11:34:00
Multi chemati, dar putini alesi! Am si eu un nepot care a terminat Liceul Petru Rares cu 5-6 ani in urma, cu media 9,90. A studiat in Danemarca la o facultate de economie, a facut si un master la Paris, la Sorbona, iar acum isi cauta de lucru prin tarile nordice ale europei. Piata muncii din Vest este destul de restrictiva de cand a incepu criza, iar angajatorii au nevoie de oameni care se le aduc plus de valoare. Ideea este ca ori termini o facultate la Bucuresti, Suceava sau la Paris pentru angajatorul occidental este cam tot aia. Trebuie sa-i dovedesti ca aduci valoare corporatiei respective. La noi inca mai da bine ca esti stranier! Singurile universitati pe unde mai umbla cu adevarat cate un head-hunters sunt Harvard, MIT si Princeton.
2.   Tinere speranţe trimis de
(28 mai 2011, 12:58:41
Citind acest articol, am observat că Suedia nu este menţionată ca fiind o destinaţie atractivă, probabil nu se cunosc foarte multe despre această ţară.
Însă absolvenţii de liceu ar trebui să se documenteze mai bine, în comparaţie cu celelalte state în Suedia învăţământul e gratuit.
Pentru a studia în Suedia trebuie să fii cetăţean european, să ştii foarte bine limba engleză( atestatul cambridge poate fi un atu), Să ai o medie mare la BAC ( diploma de BAC trebuie supralegalizată), să prezinte o scrisoare de motivaţie, să aibă recomandări de la profesori.
Cei care au terminat deja o facultate şi doresc să lucreze în Suedia trebuie să facă nişte studii postuniversitare pentru echivalarea şi recunoaşterea diplomei( Komvux, hogskola, IELTS etc).
În chintesenţă 9 din cele 10 universităţi din Suedia sunt în topul 500 al celor mai bune universităţi din lume ( gândiţi-vă bine pentru ce optaţi).
Mult succes copii.
2.1  RE: Tinere speranţe trimis de
(28 mai 2011, 23:02:08
da, in Suedia nu ai nicio sansa sa iti gasesti un job part-time, de asta probabil nici nu este vazuta ca o importanta optiune pentru studii in strainatate. cel putin eu nu m-am gandit la suedia din aceasta cauza.
2.2  RE: Tinere speranţe trimis de
(29 mai 2011, 00:28:43
Ai dreptate în ceea ce priveşte job-ul, dar în Suedia îţi poţi lărgi orizontul cunoaşterii, înveţi lucruri noi , cunoşti oameni noi. În Suedia poţi să faci de exemplu două sau trei facultăţi gratuit, în schimb în România dacă ai făcut o facultate la fără taxă,ai şi bursă de merit, nu contează, a doua facultate oricum o plăteşti, aici este diferenţa la care mă refeream în mesajul anterior.
Şi de asemenea în Suedia este interzis plagiatul şi copiatul, dacă te prinde eşti pedepsit drastic ( inchisoare),pe când în România copiatul e la cote maxime, ceea ce nu e corect pentru cei care învaţă ( îţi spun din propria experienţă).
Deşi proiectele tale de viitor se adresează oamenilor din jurul tău pe care nu-i cunoşti, munca pe care o vei depune o să te ajute în primul rând pe tine, să creşti frumos, pentru că în definitiv, eşti un copil cu un caracter puternic.
Toate cele bune.
3.   Comentariu trimis de
(28 mai 2011, 13:23:00
Apetitul universitatilor occidentale pentru absolventii din Romania se datoreaza faptului ca in toate tarile dezvoltate sporul natural este negativ, cu exceptia tarilor care au incurajat emigratia. Ca urnare universitatile nu mai au materie prima, incep sa se depopuleze. Ati fi surprinsi sa aflati ca majoritatea studentilor in aceste universitati sunt asiatici sau din lumea araba si mai nou est-europeni. Ideea este buna: ca sa nu dispari, importi studenti, presupunand ca ei vor pleca inapoi de unde au venit promovand tara care i-a scolarizat si poate ca cei buni var ramane acolo sa puna umarul la prosperitatea locala. Aceste universitati participa la targuri educationale si misiuni de recrutare in toata lumea, cu precadre in China si India. Asa a aparut o sansa si pentru tinerii din Romania. Absoventii nostri sunt vanati nu pentru ca sunt nai buni ca altii ci pentru ca sunt mai aproape si mai usor de convins avand in vedere xenofobia mioritica. Admiterea este o banalitate, problemele apar insa dupa aceea...
3.1  RE: Comentariu trimis de
(28 mai 2011, 23:01:20
da, in Suedia nu ai nicio sansa sa iti gasesti un job part-time, de asta probabil nici nu este vazuta ca o importanta optiune pentru studii in strainatate. cel putin eu nu m-am gandit la suedia din aceasta cauza.
4.   Foarte bine trimis de
(28 mai 2011, 13:24:48
Ce sa faci in Suceava? Economia e la pamant, daca nu esti PDL-izat nu ai nici o sansa sa reusesti in Suceava.
4.1  RE: Foarte bine trimis de
(28 mai 2011, 14:44:21
cum ce sa faci? te inscrii in partidlaughing))
5.   Comentariu trimis de
(28 mai 2011, 15:21:54
cum sa fac sa ma inscriu?chiar vorbesc serios pdl-istii isi sprijina bine membrii..la ce usa sa bat?
6.   De ani buni elevii pleaca,reusesc in strinataturi! trimis de
(28 mai 2011, 15:56:06
Deci sunt buni, reusesc!?...
Atunci de ce se maninca din gura ca in Sv. profesorii nu sunt buni sau nu muncesc!?
6.1  RE: De ani buni elevii pleaca,reusesc in strinataturi! trimis de
(29 mai 2011, 00:49:07
UNII elevi sunt buni si reusesc, UNII profesori sunt buni si muncesc. Nu putem generaliza, n-ar fi corect.
7.   Greseala in articol trimis de
(28 mai 2011, 16:17:47
Universitatea la care voi studia eu se numeste Warwick nu Norwich.E o mare mare diferenta.
8.   Depopularea universitatilor trimis de
(28 mai 2011, 18:33:51
,,Ca urnare universitatile nu mai au materie prima, incep sa se depopuleze..."
Ha, ha, ha! : )) Nu ma pot opri...
9.   Ooooo.... trimis de
(28 mai 2011, 20:58:59
Chronos ,esti unul dintre putinii care realizeaza asta...In sfirsit vad si eu pe cineva...
Nu e important unde obtii diploma,important e ceea ce stii sa faci dupa ce termini facultatea..sau ma bine zis cit esti de talentat in meseria pe care ai aleso..
e inutil sa te specializezi in economie ''ca e mai cautata''' daca tu ai inclinatie spre electronica de ex....Cind ai sa termini facultatea ai sa realizezi za nu esti competitiv,da' o sa fie cam tirziu...
Si ,in acelasi timp,e posibil sa vezi oameni care au un nivel educational mediu , pe posturi pentru care au candidat oameni cu studii universitare,bineinteles,nu in romania...AAA.. e o exceptie.. te inscrii in PDL... cuiltivi zarzavaturi pe la prelipca...faci facultatea la fara frecventa..dai spaga lu' Lenta(vorbesc de batrinu')...si dupa ce furi tot ce se poate de prin societatea de unde lucrezi(ar putea fi si AMBRO) e posibil sa ajungi si primar...
10.   Studii trimis de
(28 mai 2011, 21:21:42
Cu 4 clase in vest am realizat ce un director de banka(cu studii) nu a facut in ro,dar aici nu se uite pe hirtiile (diplome) ce le obtii pe la marile "universitati" si te pune la munca (30 zile de proba ) si daca esti tare si talentat.......te stergi la fund cu diploma obtinuta pe bani si la distanta si nu stii ce i cu tine.Sint fff multi care au venit cu diplome si studii" superioare" si pina la urma sau apucat de alta munca ca nu aveau treaba cu ce scria pe diplome (cazuri reale)
10.1  RE: Studii trimis de
(29 mai 2011, 00:36:14
ELYAS: oriunde "în vest" diploma îti plateste munca, oricât ai fi de priceput în ce faci nu vei fi platit la nivelul cuiva cu studii superioare. Da' daca e vorba sa muncesti la lopata sigur ca-i devansezi cu cele 4 clase ale tale pe toti absolventii de universitati!
Io am coleg de scoala care munceste-n programare (C#) la nivel de "tehnician", l-au trimis sa ia diploma ca altfel angajeaza-n locul lui pe altul, care-o are deja....
11.   Pt Monitorul SV trimis de
(29 mai 2011, 00:59:43
Scoateti va rog frumos poza cu grasul ala pansat la mana...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei