Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 14 mai 2011 - Anul XVI, nr. 112 (4710)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Nebunie

Zboruri cu parapanta, întrerupte violent de un tractorist

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Trei tineri care practică parapantismul au avut parte de o experienţă traumatizantă după ce s-au trezit că un tractor vine în trombă spre ei, chiar în timp ce se pregăteau de un zbor. Bărbatul care conducea tractorul nu a făcut nicidecum o glumă, trecând intenţionat  peste cele două aparate de zbor, unul dintre piloţi fiind agăţat şi târât în jur de douăzeci de metri.

 

Incredibilul incident s-a petrecut joi, în jurul orei 15.30, pe dealul „Oadeci” din comuna Udeşti. În jurul orei 12.30, cei trei tineri, doi băieţi şi o fată, au ajuns în zonă cu două parapante. În prealabil, unul dintre cei trei tineri, Ciprian Paşcanu, preşedintele Asociaţiei Sportive de Zbor cu Parapanta „Cumullus” Suceava, obţinuse acordul Primăriei comunei Udeşti pentru a desfăşura activităţi sportive pe respectivul deal, care aparţine autorităţii publice locale. Cei trei au început zborurile în jurul orei 12.30, în jur de trei ore neavând parte de nici un fel de incidente.

 

O răzbunare prostească ce se putea transforma într-o tragedie 

Din ancheta poliţiei rezultă că în jurul orei 15.30, în timp ce se aflau pe platoul dealului, pregătiţi de zbor, Ciprian Paşcanu şi colegul său, Gabriel Dinu, au fost surprinşi de un tractor condus de un localnic în vârstă de 69 de ani, Ioan Tofănel. Acesta a trecut peste cele două parapante, a doua, la care se afla Gabriel Dinu, fiind agăţată de tractor. Conducătorul ei a fost târât în jur de 20 de metri, până când a reuşit să-şi deschidă centurile cu care era asigurat şi să se elibereze.

La fel de repede cum a venit, tractoristul a şi dispărut din zonă.

Incidentul a fost semnalat imediat la numărul de urgenţe 112, un echipaj al Biroului Rural al Poliţiei municipiului Suceava ajungând la faţa locului şi demarând o anchetă.  

 

Pedepsiţi pentru că îi călcau secara 

Poliţiştii au dat în scurt timp de tractorist. Audiat, acesta a declarat nonşalant că a acţionat în acest fel  întrucât la aterizare parapantiştii îi călcau şi distrugeau cultura de secară de pe terenul proprietate, situat în apropierea dealului „Oadeci”.

„Este incredibil ce am putut să păţim. Zborul era unul autorizat, aveam acordul primăriei locale precum şi aprobare de la Centrul de Trafic al Aeroportului Suceava. Cel puţin colegul meu a fost în mare pericol, orice agresiune asupra unui pilot se pedepseşte cu închisoarea…”, ne-a declarat Ciprian Paşcanu, preşedintele Asociaţiei Sportive „Cumullus” Suceava, care a ţinut să precizeze că bărbatul de 69 de ani nu a venit să-i avertizeze în nici un fel în prealabil ori să le reproşeze că i-ar strica terenul însămânţat cu secară.   

 

Pagube de 18.500 de lei şi două infracţiuni pe numele tractoristului

În privinţa prejudiciului provocat prin distrugerea celor două parapante, acesta este destul de mare, fiind evaluat la 18.500 de lei.

„În cauză s-a întocmit dosar penal faţă de conducătorul tractorului sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de vătămare corporală din culpă şi distrugere”, se precizează într-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zboruri cu parapanta, întrerupte violent de un tractorist.
 Vizualizări articol: 2040 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 12 voturi
Zboruri cu parapanta, întrerupte violent de un tractorist4.5512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Prostia romaneasca trimis de
(14 mai 2011, 11:10:30
Cu siguranta respectiva cultura de secara va acoperi toate costurile.

Asa se intampla cand unii inca traiesc in comunism si nu vor sa inteleaga ca si alte persoane au drepturi sau ca, la tara, mai exista si altceva in afara de munca la camp, gratare sau "pensiuni".
1.1  RE: Prostia romaneasca trimis de
(14 mai 2011, 12:49:13
nu stiu daca ai dreptate..Primaria nu poate da aprobare pentru activitati care sa se desfasoare pe terenul cetateanului, doar in spatiul public de pe raza primariei. Taranul era indreptatit in nemultumirea lui, doar ca modul de procedare este condamnabil: trebuia sa se adreseze primariei, politiei, sa ii atentioneze pe parapantisti si abia daca nu se gasea nicio rezolvare in termen rezonabil, sa isi apere singur proprietatea.
Nu e nicio nenorocire daca sunt oameni care (inca) mai cred ca munca, fie ea si la camp, reprezinta totul. Dimpotriva, din cauza celor care desconsidera agricultura s-a ajuns la criza alimentara de azi.
1.2  RE: Prostia romaneasca trimis de
(14 mai 2011, 13:12:52
Din ce am inteles din articol, treburile stau cam asa: primaria a dat o aprobare pentru un teren care probabil ca este public (doar asa ar fi logic, nu?). Cetateanul acela are o proprietate in imediata vecinatate a acelui teren si presupun ca acei tineri au aterizat, la un moment dat, in cultura omului pentru ca altfel chiar n-are nici o scuza.
Oricum nu prea are scuza pentru ca mult mai simplu era sa cheme Politia, constata pagubele si obtinea despagubire de la tineri, ce era asa mare greutate? Nu e primul si, cu siguranta, nu va fi ultimul caz de acest gen.

Dar de aici pana la a veni cu tractorul si sa te apuci sa il tarai pe unul doar pentru ca ai tu nervi... este mai mult decat deplasat.

Nu ii iau in deradere pe cei care inca se mai ocupa cu agricultura, dimpotriva. Insa nu pot sa iau partea unui individ care nu vrea sa inteleaga ca poate oamenii mai pot face si alte lucruri la tara decat semanat, arat, etc.

2.   Hai pa trimis de
(14 mai 2011, 13:33:50
Vorbim sa nu ne aflam in treaba. In America luau si un glont in cap, pentru incalcarea proprietatii private si pentru distrugere. Desigur, la modul rational, omul putea sa le explice ca nu e de acord sa i se incalce proprietarea. Dar de ce ma tem eu ca meseriasii l-au luat la misto pe tractorist ?
2.1  RE: Hai pa trimis de
(14 mai 2011, 13:55:32
Una e proprietatea privata care cuprinde o locuinta si anexele de imprejur precum si bunurile aflate in perimetrul acesteia, si alta e sa fie pe un camp deschis, unde nu exista delimitari si semne cum ca acolo ar fi o proprietate privata. Ok, de acord cu tine in privinta regulilor din America, poate si eu as fi facut la fel daca parapantistii aterizau la mine pe acoperis, sa zicem. Parerea mea este ca vina apartine in totalitate primariei. Parapantistii aveau autorizatie, ok, dar nu aveau de unde sa stie ca acolo se afla secara sau mai stiu ce alte culturi agricole. Deci primaria putea sa ii indrume intr-un alt loc, teren viran, liber si neocupat de sateni.
Cat despre tractorist, tata, ai de platit de-acuma. Cel mai indicat ar fi fost sa mearga sa vorbeasca cu ei, sa le explice care este situatia: ca acolo se afla cultura lui de secara si ca parapantistii prin actiunile lor i-au provocat pagube. Asa ar fi fost el despagubit, dar acum, trebuie sa-i despagubeasca el pe parapantisti. Asa se intampla cand "viteji pe campul de lupta" ignora legea si prefera sa ia masuri proprii si nesigure, punand in pericol si alti oameni, in ceea ce priveste anumite aspecte din viata cand legea isi are cuvantul final.
2.2  RE: Hai pa trimis de
(14 mai 2011, 14:35:53
Pui pariu ca, cu un avocat bun, tractoristul demonstreaza ca era la prasit cu tractorul si ca parapantele s-au agatat de tractor ? Era pe campul lui, cu tractorul lui, prasind culturile lui cand bursc, parapantistii au aterizat fix in vecinatatea tractorului si s-au agatat cu tot cu parapantele de utilaj ... Scenariul este perfect plauzibil.
2.3  RE: Hai pa trimis de
(14 mai 2011, 15:36:02
Eu pun pariu ca parapantistii , sigur nu-si "pregateau" parapantele in lanul mosului . Eu Nu discutam de distrugere lan , este posibil sa fi trecut badea gheorghe cu vacile prin lan si sa-i fi facut daune . Dar , Ce pare ciudat este ca nu au discutat intre ei . Eu zic ca prin vorbe poti solutiona multe .
2.4  RE: Hai pa trimis de
(14 mai 2011, 16:29:12
@IREAL...tin sa te contrazic nitel aici. In primul rand, un avocat bun costa. Nu cred ca-si permite badea Ion din Udesti sa-si ia cel mai bun avocat al Sucevei ca sa-i reprezinte cazul in instanta, clar nu?
Si in al doilea rand, trebuie tinut cont si de marturia parapantistilor, 3 la numar. Plus ca tractoristul si-a marturisit fara nici o jena sau retinere ceea ce a facut. Pe scurt...tractoristul iese in pierdere aici. Nu inteleg de ce ii acuzi pe parapantisti cand ei in fond nu au nici o vina si nestiind ca primaria le-a dat acordul sa-si desfasoare zborurile pe un teren agricol apartinand unui satean.
2.5  RE: Hai pa trimis de
(14 mai 2011, 18:24:20
1. Nu vorbim daca are sau nu bani badea sa plateasca avocat. Daca are si il plateste sunt sanse 99% sa iese cum am spun eu. Pariu ?
2. Necunoasterea legii (sau a altor prevederi) nu te absolva de respectarea intocmai. Nu stiau in ce loc le-a dat primaria voie ? Nasol, problema e la ei. Oricum, dupa cum scrie la gazeta, acordul a fost verbal. Din nou pun un pariu: nimeni din primarie nu o sa mai recunoasca nimic. De ce ? Cu badea din sat te vezi des, cu parapantistii probabil e prima si ultima data ... Si neexistand inscrisuri probatorii cu aprobarea ... e delicat la proces.

Nu tin partea nimanui, dar mi se pare ca toti au gresit. Repet, de ce mi se pare ca parapantistii l-au luat la misto pe tractorist ? Nu cred ca se poate reactiona asa din senin. Dar asta fara martori, iarasi nu are valoare la proces. E cuvantul unei parti impotriva celeilalte parti (chiar daca e 3 la 1, tot aia e).
2.6  RE: Hai pa trimis de
(15 mai 2011, 09:18:58
In fond, ai dreptate. E vina tuturor! Ramane de vazut ce decide instanta...curios de evenimentele ulterioare ale acestui caz.
3.   Oauuu tractorul antiaerian trimis de
(14 mai 2011, 15:05:33
Cum adica zboruri intrerupte violent de un tractor ? halal titlu , ziaristi pastilati . Ce sa inteleg ? Ca juniorii zburau cu parapanta si bunicutul respectiv la mansa tractorului i-a doborat ? sau tracta o baterie de antiaeriana ? Cat despre parapantisti .... cunoastem ...
4.   Private property trimis de
(14 mai 2011, 17:54:07
Proprietatea privata e garantata de Constitutie. La fel si viata umana este protejata prin Declaratia Fundamentala a Drepturilor Omului. Reflectati!
5.   Ce trist :) trimis de
(15 mai 2011, 00:06:15
ce e mai amuzant, e ca probabil abia dupa ce l-au oprit politistii pe mos, si i-au explicat care is treburile, a realizat ca PARAPANTELE ALEA FAC MAI MULT DECAT TRACTORU LUI ....happy
5.1  RE: Ce trist :) trimis de
(15 mai 2011, 09:17:19
Bun argument MAFITZU!!laughing
6.   Lamuriri pentru IREAL trimis de
(15 mai 2011, 15:32:36
Mai baiatule tu esti total pe langa subiect si-ti dai cu parerea aiurea.Parapantistii au acord scris de la primarie sa zboare pe terenul comunal fara nici o interdictie.Dcei repet "acord scris-proces verbal".Terenul mosneagului e pe deal in vecinatatea locului de decolare.Decolarea parapantistilor respecta absolut tot:parapantistii au licenta de pilot de zbor ,aveau aprobare de zbor de la Centru de Trafic al Aeroportului ,aprobare de zbor pe dealul respectiv.La aterizare dupa pozele facute de criminalisti ,suprafata calcata este una de 60cm patrati si a doua de 1m patrat ,realizezi distrugerile probabil.Mosneagul e un lachios scarbos.Nu a venit ca omul sa discute cu baietii ,ci a venit cu tractorul in viteza ,ca un taranoi borat ce este si a trecut peste aripile parapantelor ,pe una agatand o cu roata si tragandu-l pe unul mai mult de 20 m cum e scris in articol.In tarare acesta s-a rostogolit de mai multe ori si s-a ars la maini de la "suspante" (atele ce fac legatura intre scaunul in care sta pilotul si aripa).Parapantistul putea sa-si rupa mainile si picioarele si sa ajunga prin tragere sub rotile tractorului.La 69 de ani ar fi trebuit sa gandeasca taranetele mai bine,dar mortaciunea de el ,a tarat un om aiurea pe camp.Tineti cont ca parapantistii nu i-au rupt capul cum ar fi meritat mosnegaraia .Iar distrugerile facute de parapantisti sunt minore,oricand puteau sa-i plateasca omului 1metru si jumatate de cultura si treburile reintrau in normal.Mosneagul sa-si vanda tractorul acum sa le plateasca baietilor parapantele si ranile fizice ce i le-a cauzat unuia dintre ei.
6.1  RE: Lamuriri pentru IREAL trimis de
(15 mai 2011, 20:24:10
Cu tot respectul, 60 de cm patrati e mai putin decat suprafata talpii unui pantof. Deci undeva trebuie sa fie o greseala ... Iar 1 metru patrat este 1m x 1m, mult mai putin decat calca un om la aterizare cu parapanta - asta daca tot te dai specialist-parapantist. Intamplator cunosc si eu cate ceva, de la o persoana care se ocupa cu asa ceva si am asistat live la aterizari si decolari. Cat priveste autorizarea zborului de catre Autoritate, chiar nu vad relevanta in cazul procesului care va urma. Iar, ca fapt divers, daca tu aterizezi cu parapanta la mine in curte si eu ti-o tai fasii cu lama, paguba e a ta ... Si poti sa mergi la ce avocat/instanta vrei tu !
7.   Rododendron- coboara din copac... trimis de
(15 mai 2011, 18:56:57
...si inainte de a-ti da cu parerea sterge-ti mucii.Nu merg sa verific daca supr. calcata e de un 1 metru10 sau 100,omul are perfecta dreptate,cum bine spunea cineva,daca ar fi fost in state se trezeau si cu un glonte in ceafa.Cit despre parapante,baietii sa-si ia adio de la despagubiri,intrind pe un ogor strain trebuie sa-si traga si consecintele.Dar acum alta intrebare-de ce nu sor dus astia sa-si rupa gitul sa zicem prin alaska sau vladiwostok unde nu ar fi deranjat pe nimeni?
8.   ... trimis de
(15 mai 2011, 20:03:39
Ramane de vazut ce aparteneta politica avea tractoristul, si in ce partid erau parapantistii. O sa vedem ca pana la urma totul tine de politika, iar vinovat este, binenteles guvernul romaniei.
Pe televiziunile mogulilor, garantat tractoristul era PDL-ist, iar parapantistii erau in opozitie, de asta au si fost tarati sub rotile tractorului (care era comunist, facut inainte de 89 - iar daca mai insistam putin, garantat tractorul a facut si politie politika).
Pe TVR1 omul isi ara linistit ogorul deoarece a primit subventia de la guvern, iar elementele destabilizatoare au atacat tractorul cu parapantele, bagandu-se sub rotile tractorului, destabilizand astfel economia.
9.   PROSTI CA OILE trimis de
(16 mai 2011, 01:06:10
Multi dintre cei care comenteaza aici. De ce nu va intra in cap faptul ca parapantele au fost distruse pe domeniul public iar asta intra la DISTRUGERE? Deci taranul va scote bani din buzunar ca nu mai suntem pe vremea colectivuluihappy A doua chestiune este ca daca unii cretini de aici vorbesc de gloante in cap si flutura chestiuni ce tin de America ii informez ca pe un teren unde nu exista limite clare si nici nu este specificat ca apartine cuiva nu poti fi impuscat in caphappyTerenurile agricole au alt regim in Romania. Deci boilor, ciocul mic. Nu mai tineti partea taranului. Asta in cazul in care voi forumistii nu sunteti niste tarani retardatilaughing
10.   Pentru Egal asta cu zero trimis de
(16 mai 2011, 18:22:46
Mucii sa ti-i stergi tu bolovane ,taranete si cum ai scris "sor dus" ai ? Ma cine va mai lasa si pe voi  ☭ i pe lumea asta .Mai intrati si pe net ,ca acum au si taranii net ,nu vreau sa-mi inchipui cum arata tastatura .Termenul de "taran" uneori e folosit ca sa te descrie pe tine.Tu nu ai ani cat am eu scoala .Dar de ce nu te duci tu stii tu unde ca sa nu te mai bagi in seama si cand vii in G.Enescu ,pentru ca mirosi a balega ,uite ,te voi trimite eu in Alaska ca sa nu imputesti atmosfera.Bai simtul proprietatii ce sunteti voi ,dar voi stiti ca taranetele a arat pe pamantul comunal ca sa nu mai decoleze nimeni ? Cum e treaba cu proprietatea si cu drepturile fiecaruia ?Si asta cu aratul e inainte de eveniment.ce mi-ar fi placut mie sa fii tu tras de tractor ,dar sa nu reusesti sa scapi si sa ajungi sub rotile taranoiului ,sa-ti vad fata in timp ce esti tras pe camp .Baietii au fost domni ,nu au sarit la bataie ,nu au adus injurii ,au procedat civilizat alertand autoritatile.Dar un lachios ca tine.....bai egal cu zero,ce sa stii tu? Tu gata impusti ,esti mare haiduc , esti tu mare american,cu toate ca doar in cateva state americane si in anumite conditii ai voie sa tragi.Daca cineva rataceste o poteca si intra pe un teren care nu este imprejmuit ,cu placute care sa specifice proprietate privata ,are cineva dreptul sa-l impuste bolovane? In cazul asta legea sper sa faca dreptate ,cu toate ca din ce stiu un proces dureaza mult prea mult in astfel de cazuri .

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei