Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 30 apr 2011 - Anul XVI, nr. 100 (4698)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Închis fără vină

„Nu o să-i iert niciodată, nici pe ea, nici pe cei care m-au condamnat nevinovat”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

A stat opt luni după gratii sub acuzaţia că şi-a violat mătuşa. Aparent toate probele erau împotriva sa, inclusiv declaraţia victimei. Proba ADN prelevată de pe urmele de spermă găsite pe patul bătrânei violate, probă ajunsă la dosar abia după ce bărbatul fusese condamnat, a arătat însă că nu el este autorul. Ieri, la o zi după ce instanţa i-a confirmat definitiv nevinovăţia, bărbatul a aflat deznodământul chiar de la reporterii Monitorului de Suceava. Aşteaptă să vadă decizia prin care este achitat şi spune că a venit şi rândul lui să vorbească, să se revolte şi să ceară pedepsirea celor vinovaţi.

 

Violul pentru care Mirel Fasolă, în vârstă de 35 de ani, din Băneşti-Fântânele, a stat după gratii timp de opt luni de zile s-a petrecut în seara zilei de 8 martie 2010. Victima, mătuşa sa, Elena B., în vârstă de 76 de ani la acea vreme, a fost atacată în casă, lovită cu bestialitate şi apoi violată. Încă de la început, în capul listei de suspecţi a fost pus nepotul său, Mirel Fasolă. Asta pentru că victima a relatat poliţiştilor anchetatori că a reuşit să tragă masca de pe faţa agresorului şi l-a recunoscut pe Fasolă.

 

Probele împotriva lui Fasolă, apoi ADN-ul care l-a scos din închisoare 

A existat şi un martor care a declarat că l-a văzut pe bărbatul de 35 de ani ieşind din casa femeii, imediat după viol. Mai mult, Mirel Fasolă a dat o declaraţie în care şi-a recunoscut fapta, detaliind cu lux de amănunte cum a acţionat. El a făcut inclusiv un desen prin care a explicat cum a pătruns în casa femeii. Conform desenului, s-a dus mai întâi în cimitirul aflat în apropiere, a intrat în grădina din spatele casei, s-a urcat în pod şi de aici a ajuns în camera în care dormea mătuşa sa. Fasolă a ajuns inclusiv la detectorul de minciuni, unde nu a ieşit sincer. 

Suspectul a fost arestat preventiv, prima instanţă, Judecătoria Suceava, condamnându-l la cinci ani de închisoare cu executare pentru viol şi trei ani pentru violare de domiciliu. Decizia a fost atacată cu recurs, dosarul ajungând la Tribunalul Suceava. Între timp aveau să sosească şi probele ADN, probe prelevate din urmele de spermă din patul victimei. Acestea aveau să dea total peste cap cursul anchetei. În loc de confirmarea vinovăţiei inculpatului condamnat, din aceste probe rezultă că nu Fasolă este autorul violului, profilul său genetic fiind diferit de cel al violatorului.

Pe baza acestor probe, Tribunalul Suceava a stabilit că nu Fasolă este autorul violului, fiind eliberat. El a fost achitat mai întâi de Tribunalul Suceava, iar acum două zile Curtea de Apel Suceava a menţinut decizia, bărbatul în vârstă de 35 de ani fiind declarat definitiv nevinovat.

 

Vrea să vadă hotărârea cu ochii lui, să fie sigur că a scăpat

Ieri dimineaţă ne-am deplasat în comuna Fântânele pentru a vorbi cu cel care, cu o zi înainte, scăpase definitiv de povara acestei pedepse. Surprinzător, acesta nu ştia că a fost achitat. Când l-am anunţat că tot coşmarul său s-a terminat, bărbatul ne-a privit cu o oarecare îndoială. Se afla la muncă, la un magazin din Băneşti, împreună cu fratele său, Ilie Fasolă. Se întreba cum de avocatul său, Florin Mărginean, nu îi comunicase încă vestea. L-am anunţat că decizia achitării a fost deja publicată în presă (n.r. încă din ediţia de ieri a ziarului nostru) însă nu se lasă înduplecat.

„Până nu văd hotărârea cu ochii mei, să fiu sigur, nu am ce comenta... aşa mi-a zis avocatul. Să văd negru pe alb că sunt declarat nevinovat şi apoi o să vină şi rândul meu să vorbesc”, ne-a abordat dur Mirel Fasolă.

 

Crede că totul i se trage de la superficialitatea poliţiştilor

Până la urmă a acceptat să vorbească cu noi fără a-şi schimba însă tonul rezervat până la finalul discuţiei.

Îl întrebăm ce are de gând să facă, dacă o va ierta pe mătuşa care a declarat că el a violat-o ori dacă îi va ierta pe poliţiştii care l-au anchetat şi pe procurorul care l-a trimis în judecată (n.r. magistratul Cristina Ciornei). 

„Nu o să-i iert niciodată, nici pe ea (n.r. mătuşa sa), nici pe cei care m-au condamnat nevinovat”, răspunde răspicat bărbatul. Despre mătuşă spune că nu vrea să o mai vadă în ochi şi aruncă umbre de îndoială asupra moralităţii sale, vorbind despre casa ei ca de un „cuib” al indivizilor rău famaţi din satele vecine.       

Spune că nu-şi explică de ce mătuşa l-a incriminat pe el. Cât despre declaraţiile date la poliţie, în care îşi recunoştea vina, spune că au fost date sub presiune.

„De la început, de cum m-au luat de acasă, m-au terorizat că sunt vinovat şi trebuie să recunosc. Am fost lovit, m-au pus să scriu ce au vrut ei, nu ştiam ce să fac... Nu puteam să zic nimic, ei ştiau deja ce aveau de făcut...”, povesteşte bărbatul, cu referire la ofiţeri din cadrul Biroului Rural al Poliţiei municipiului Suceava.

Fratele său, Ilie Fasolă, spune că abia după ce el şi alţi membri ai familiei au renunţat la avocatul din oficiu şi au angajat altul, au apărut şi speranţele pentru fratele său.

„Au găsit un lanţ în casa mătuşei şi au zis că e al lui, au găsit un martor mincinos.... au avut declaraţia bătrânei şi au vrut să închidă repede cazul, asta a fost”, crede fratele său.

 

„Cineva trebuie să plătească, am stat închis opt luni”

L-am întrebat pe Mirel Fasolă ce are de gând să facă în continuare.

„Să văd decizia şi apoi vorbim... cineva trebuie să plătească, am stat închis opt luni şi apoi mi s-a interzis să părăsesc localitatea, în fiecare marţi şi joi mă prezint la poliţie.... voiam să plec şi eu în străinătate să fac un ban... am stat în închisoare şi apoi acasă, cu stres”, îşi spune amarul bărbatul. Fratele său îl completează.

„În mod sigur o să cerem şi o sumă de bani, dar nu putem spune mai multe, vom stabili cu avocatul”.

Am încercat ieri să stăm de vorbă şi cu victima violului, pentru a afla dacă aceasta îşi menţine declaraţiile date iniţial. Bătrâna nu a dorit însă să vorbească cu reporterii Monitorului de Suceava.

 

Ce spune şefa procurorului de caz

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, Mariana Greţcan, şefa directă a magistratului care l-a trimis în judecată pe Fasolă, spune că la vremea respectivă dosarul a fost instrumentat corespunzător.

„Noi am avut un punct de vedere pe baza probelor de atunci şi conform legii am sesizat instanţa de judecată, care, de altfel, a şi aplicat o condamnare împotriva suspectului”, a declarat prim-procurorul, care nu a dorit să facă vreun comentariu cu privire la proba decisivă, cea care a ajuns mai târziu la dosar.

Cercetările din cazul acestui viol urmează a fi reluate de la zero. Trebuie spus că pe lista iniţială de suspecţi a fost inclus la un moment dat şi Liviu Mistodie, un tânăr de 24 de ani, tot din Fântânele, aflat acum în arest şi judecat pentru o cumplită faptă petrecută în octombrie 2010. Atunci, o bătrână în vârstă de 82 de ani din Vereşti a fost violată şi apoi ucisă, toate indiciile din anchetă ducând spre Mistodie. Mirel Fasolă crede că Mistodie este cel care a violat-o şi pe mătuşa sa.

 

Semnele de întrebare persistă în acest caz 

Decizia prin care Mirel Fasolă a fost achitat de instanţă este definitivă şi nu mai poate fi atacată. Umbre de îndoială asupra acestui caz vor rămâne însă.  Declaraţia bătrânei, care susţine că nepotul este cel care a violat-o, faptul că acesta şi-a recunoscut iniţial fapta şi apoi a picat testul cu detectorul de minciuni, detaliile oferite de acesta cu privire la cum a intrat în locuinţă, toate sunt probe sau indicii care au „picat” în faţa probei ADN, cea care arată că urmele de spermă de pe patul bătrânei nu sunt ale lui Fasolă.

Încă un amănunt important, din cei trei magistraţi din completul de judecată care au dat decizia de achitare definitivă a bărbatului, unul a avut opinie separată, nefiind de acord cu achitarea acestuia.

 

Un caz rarisim 

Cazurile de acest gen, cu inculpaţi condamnaţi şi apoi găsiţi nevinovaţi, sunt rarisime, cu atât mai mult cele ce vizează infracţiuni grave. Precedentele din România au însemnat obţinerea de despăgubiri financiare mari pentru cei care au făcut puşcărie din cauza unor erori judiciare.

Avocaţii sunt de părere că dacă va apela la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), Mirel Fasolă poate obţine despăgubiri care să se cifreze la cel puţin câteva zeci de mii de euro. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Nu o să-i iert niciodată, nici pe ea, nici pe cei care m-au condamnat nevinovat”.
 Vizualizări articol: 6000 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.78/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 9 voturi
„Nu o să-i iert niciodată, nici pe ea, nici pe cei care m-au condamnat nevinovat”3.859

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Mm trimis de
(30 apr 2011, 11:33:37
domnule eu in locul tau asi umbla sa ii infund pe astia care cred ca fac legea si condamna oameni nevinovati,fara sa le pese de consecinte...poate au o familie copii nu sunt vinovati etc.ei atit stiu la puscarie cu tine.sesizeaza orice organ mai competent cerele bani multi si bagai si la puscarie pe politai,ca ei au instrumentat dosarul pe procuror judecator grefier tot.nu te lasa sa vada cum e sa doara
2.   Atentie... trimis de
(30 apr 2011, 12:01:07
trebuie subliniat ca probele de sperma au fost prelevate din patul victimei si nu din vaginul ei......numai baba stie cine o mai ejaculat in patu ei si pe chestia asta nepotu ii exonerat...poate ca nepotu o violato dar daca a avut prezervativ poate militia sa caute adn cat vrea....
3.   Cine trebuie sa se autosesizeze in acest caz? trimis de
(30 apr 2011, 15:33:00
te minunezi cate se fac in tara asta,iar vinovati sunt domnii politisti care fac infractori pe cine vor ei ,dupa bunul plac!cine -i trage la raspundere?cui se poate adresa acest om ca cei care i-au adus aceasta grea umilinta sa plateasca in acelasi mod[inchisoare].imi pare rau sa o spun ,dar cred ca adevaratii infractori sunt majoritatea dintre ei
4.   DE CE? trimis de
( 1 mai 2011, 09:08:16
DE CE NU S-AU PRELEVAT PROBE DIN VAGINUL VICTIMEI CI DIN PAT...CA DOAR DUPA CUM ZICE SI NEA FASOLA :" CASA EI ERA UN CUIB AL INDIVIZILOR RAU FAMATI DIN SATELA VECINE "
5.   Concluzie trimis de
( 2 mai 2011, 09:55:52
Futacioasa baba asta ! Ba nepoate , ai dat la buci la matusa-ta de atatea ori, ca nu mai stii cind ai  ☭ it ultima data? Vine si rindul tau, gerontofilule!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei