Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 11 apr 2011 - Anul XVI, nr. 84 (4682)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Parteneriat

Elevi şi profesori de la Şcoala Nr.8 Suceava, în vizită la o unitate de învăţământ din Suedia

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Şcoala cu Clasele I-VIII Nr.8 din municipiul Suceava se află în parteneriat cu alte cinci şcoli din Suedia, Turcia, Portugalia, Polonia şi Spania, în cadrul proiectului Comenius „Cultural Voyage through Our Traditional Games”. La sfârşitul lunii trecute, în perioada 21-26 martie a.c., o delegaţie formată din patru cadre didactice, prof. Dorina Fărtăiş, prof. Lăcrămioara Vartolomei, prof. Magdalena Rangu, prof. Lăcrămioara Clucerescu, şi două eleve, Monica Buţerchi şi Mădălina Apalaghie, au participat la a doua întâlnire de proiect, care s-a desfăşurat în localitatea Örkelljunga, Suedia.

 

Şapte zile de lecţii, jocuri şi călătorii

Elevii suceveni au participat, alături de elevii suedezi din localitatea Kungsskolan, la lecţii timp de o săptămână, având posibilitatea de a face comparaţie între sistemul de învăţământ suedez şi celelalte sisteme. După ce au făcut turul localităţii în prima zi, elevii au asistat la lecţii susţinute de profesorii suedezi – limbă franceză, limbă engleză, chimie, olărit, artă, limbă germană. Fiecare grup de profesori din ţările partenere a lucrat cu clase suedeze, învăţându-i pe elevi câte un joc din ţara de provenienţă. Profesorii suceveni au prezentat jocul „Ţară, ţară, vrem ostaşi!”, iar la sfârşitul jocului i-au recompensat pe participanţi cu mărţişoare şi floricele confecţionate de elevii Şcolii Nr.8.

„Elevilor le-a plăcut foarte mult şcoala suedeză şi s-au arătat încântaţi de sistemul lor de lucru, de relaţiile dintre elevi şi profesori, de dotarea materială şi de spaţiile de relaxare destinate elevilor”, ne-a spus prof. Magdalena Rangu.

Primarul localităţii Örkelljunga i-a onorat pe participanţi cu o cină festivă şi cu o prezentare a evoluţiei localităţii, iar fiecare şcoală parteneră în proiect a primi un clopot - simbolul localităţii Örkelljunga.

 

Participanţii au apreciat mămăliguţa şi tochitura cu brânză de burduf

O seară deosebită au oferit-o cei patru asistenţi Comenius aflaţi în Örkelljunga, care au provocat participanţii să gătească împreună. Bucătăria românească s-a bucurat de succes, fiind servite tochitură cu brânză de burduf, ouă şi mămăliguţă,  participanţii apreciind mâncărurile tradiţionale româneşti.

„Am fost fericiţi că am adus un strop din România într-o ţară nordică atât de diferită, dar atât de frumoasă cum este Suedia”,  a adăugat Magdalena Rangu. Participanţii au avut posibilitatea să viziteze liceul Utbildingscentrum şi Grădiniţa din Örkelljunga care funcţionează după modelul Maria Montessori.

Un obiectiv deosebit vizitat de participanţii la proiect a fost castelul Kronborg din Danemarca.

„Sunt multe lucruri care ne-au surprins în mod plăcut, dar poate cel mai mult ne-a impresionat punctualitatea, curăţenia, relaţiile dintre oameni, asociate cu politeţe, bun-simţ, ceea ce demonstrează un grad înalt de cultură şi civilizaţie. Să sperăm că această experienţă suedeză ne va inspira  atât în viaţa noastră de zi cu zi, cât  şi în calitatea actului educaţional”, a precizat Lăcrămioara Clucerescu, profesoară la Şcoala cu Clasele I-VIII Nr.8.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Elevi şi profesori de la Şcoala Nr.8 Suceava, în vizită la o unitate de învăţământ din Suedia.
 Vizualizări articol: 1951 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.43/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 7 voturi
Elevi şi profesori de la Şcoala Nr.8 Suceava, în vizită la o unitate de învăţământ din Suedia4.457

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei