Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 11 apr 2011 - Anul XVI, nr. 84 (4682)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   28 imagini |   ø fişiere video

Rămas-bun

Diplomatul Filaret Moţco a fost condus sâmbătă pe ultimul drum

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aproape o mie de oameni au înfruntat vremea rea şi l-au condus sâmbătă, 9 aprilie, pe ultimul drum pe Filaret Moţco, diplomatul ucis pe 1 aprilie într-un atentat terorist în Afganistan, în timp ce se afla în misiune la biroul ONU.

Timp de o săptămână, de pe 3 aprilie, clopotele bisericii din Izvoarele Sucevei au anunţat dispariţia celui mai iubit fiu al satului, diplomatul Filaret Ioan Moţco. Aşa cum am aflat de la Maria Maruseac, familia şi-a dorit foarte mult să fie înmormântat în satul natulpentru că “viaţa l-a dus printre străini şi acolo a câştigat moartea prematură. Măcar pe veci să rămână printre noi, din generaţie în generaţie”, a spus sora lui Filaret Moţco.

Oameni din întreaga ţară, foşti colegi de liceu şi de facultate (Filaret Moţco a absolvit şase facultăţi), au venit la Izvoarele Sucevei pentru a participa la slujba de înmormântare a funcţionarului ONU. Acestora li s-au alăturat prefectul judeţului, Sorin Arcadie Popescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Daniel Cadariu, şefii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Centrului Militar Judeţean, Poliţiei de Frontieră Suceava, preşedintele PSD Suceava, Cătălin Nechifor, prim-vicepreşedintele PD-L Suceava Dumitru Pardău. De asemenea, au fost  prezenţi şi militari din Batalionul 335 din Botoşani, precum şi vânători de munte.

 

Peste 500 de oameni au ajuns la casa lui Filaret Moţco transportaţi de jandarmi şi poliţişti de frontieră

Deoarece accesul până la locuinţa familiei lui Filaret Moţco se face cu dificultate din cauza drumului anevoios, prin munte, oamenii au parcurs peste trei kilometri pe jos sau cu microbuzele jandarmeriei şi poliţiei de frontieră. În jurul orei 11,00 peste comuna Izvoarele Sucevei un vânt puternic a adus şi prima repriză de viscol, fenomen care s-a repetat şi în timpul deplasării cortegiului funerar spre biserică, în timpul slujbei religioase şi al drumului de la biserică spre cimitir.

Potrivit obiceiului locului, înaintea procesiunii de înmormântare, localnicii au fost invitaţi la praznic, după care cortegiul funerar însoţit de militarii din Batalionul 335 din Botoşani s-a îndreptat, prin ninsoare, frig şi noroi, spre biserica din sat, unde un sobor de preoţi, avându-l în frunte pe preotul protopop, Aurel Goraş, a oficiat slujba religioasă.

 

„A pornit din Alunişul din Izvoarele Sucevei şi a ajuns departe”

La finalul slujbei religioase, preotul protopop a precizat că „Filaret este un om cu totul deosebit al acestei localităţi, pentru că a pornit de aici, dintr-un cătun aparent foarte neînsemnat, Alunişul din Izvoarele Sucevei dar pe care el, astăzi, l-a făcut cunoscut lumii întregi. Nimeni şi nimic nu-l poate da înapoi familiei, acestei mame împovărate de bătrâneţe care îşi conduce fiul către groapă, fraţi, surori, celor care plângeţi acum şi tuturor colegilor. Ceea ce putem face astăzi este să aducem recunoştinţa acestui om care a făcut cunoscut numele României în atâtea părţi ale globului pământesc. Un om care s-a remarcat prin profesionalismul său, prin caracterul său, prin ceea ce a făcut. Nu cred că la Izvoarele Sucevei au mai fost prezenţi la o înmormântare atâţia oameni, cadre din armată şi din structurile Ministerului de Interne, reprezentanţi ai ONU sau că vreo familie a primit condoleanţe din partea preşedintelui SUA, a Secretarului General al ONU, a Ministerului Afacerilor Externe, a preşedintelui României, din partea premierului şi a ministrului Apărării Naţionale. Filaret va rămâne în memoria acestei comunităţi ca un erou, ca un om cu totul deosebit, pentru că a murit pentru pace, a cinstit locul de unde a plecat, a cinstit oamenii din Izvoarele Sucevei”, a încheiat preotul Aurel Goraş.

 

O prezenţă discretă, un discurs emoţionant

Responsabilul pe probleme de securitate ONU, reprezentant pentru România, dr. Francois Farah, prezent la înmormântare, a spus că Filaret Moţco a lucrat la ONU din 2006, a avut o carieră impresionantă şi a fost întotdeauna gata să servească interesele organizaţiei, având o carieră strălucită ca specialist în afaceri politice şi relaţii internaţionale. A combinat isteţimea, profunzimea, experienţa profesională cu o atitudine profundă prietenoasă, caldă, apropiată de semenii săi.

„Astăzi este un moment de durere profundă şi de doliu. Am pierdut, alături de Filaret, alţi şase colegi în urma unui atac oribil în Afganistan. Filaret a lucrat sub drapelul ONU şi a îmbrăţişat valorile ONU. Aşa cum vedeţi, pe sicriu sunt două drapele, unul al României şi unul al Organizaţiei Naţiunilor Unite. România şi ONU sunt împreună astăzi şi în durere şi în doliu, plângându-l împreună pe Filaret. A fost un privilegiu pentru Organizaţia Naţiunilor Unite să avem un astfel de angajat, atât prin experienţa şi cariera profesională, cât şi prin valorile personale pe care le-a adus. Filaret a lucrat la Organizaţia Naţiunilor Unite în Afganistan pentru a contribui la reconstrucţia acestei ţări, la dezvoltarea sa şi a aduce pacea într-o ţară frământată de conflicte. A lucrat în slujba păcii, a justiţiei, a toleranţei şi a imparţialităţii, a căzut ca victimă a intoleranţei când el, de fapt, combătea intoleranţa. Vedem prin plecarea dintre noi a lui Filaret ca şi cum am sădi o sămânţă în pământ din care creşte o plantă, o floare, un copac al toleranţei. Vreau să transmit sincerele noastre condoleanţe, ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, mamei îndurerate, celor doi fraţi, celor două surori, familiei lărgite, satului, comunităţii şi României. Fie ca sufletul lui Filaret Moţco să se odihnească într-o linişte perfectă”, a spus responsabilul pe probleme de securitate ONU, dr. Francois Farah.

 

Filaret Moţco, cetăţean de onoare al comunei Izvoarele Sucevei

După finalizarea slujbei de înmormântare, primarul localităţii Izvoarele Sucevei, Mihail Mehno, i-a conferit titlul de Cetăţean de onoare al comunei Izvoarele Sucevei, post mortem, lui Filaret Moţco. Edilul local a prezentat şi câteva aspecte din viaţa lui Filaret, arătând că de la vârsta de 14 ani, mezinul familiei Moţco a muncit în vacanţe la pădure pentru a avea banii necesari continuării studiilor.

De la cei care l-au cunoscut am aflat că Filaret Moţco a fost întotdeauna aproape de biserica strămoşească, participând alături de familie, rude, prieteni la cele două mari evenimente creştine din an, Învierea şi Naşterea Domnului. Tuturor le-a dăruit marea lui milostenie şi dragostea de oameni, ajutându-şi rudele să-şi poarte copiii la şcoală.

„Filaret a fost un om al învăţăturii permanente pentru a reuşi în viaţă. Filaret a fost un om de o mare modestie, nu a făcut niciodată paradă de studiile sale, de cunoştinţele acumulate. Se cobora în cadrul dialogului la nivelul de cultură al fiecăruia, încercând să aline trăirile fiecăruia dintre noi”, au spus cei care l-au cunoscut.   

 

„În această zi au plâns codrii Bucovinei după acest om minunat”

Aşa cum a spus unul dintre nepoţi, „unchiul Filaret a fost un om extraordinar, un om care a ajutat o mulţime de oameni şi niciodată nu a aşteptat nimic înapoi. Un om care a ştiut să respecte şi la rândul său a fost respectat. Pe unde a trecut lumea l-a ţinut minte ca fiind un om corect, un om pe care să te poţi baza la greu şi nu în ultimul rând un om sufletist. Simt o mare durere în suflet pentru că nu am pierdut doar un unchi, ci şi un mentor, un adevărat prieten. Merita mult mai mult decât o moarte aşa de cruntă. A fost prea bun pentru o lume aşa de rea. Unchiul Filaret va fi mereu viu în amintirea noastră”, a spus unul dintre nepoţi.  

 

Onoruri militare pentru un erou

Cu trei ore înainte de înmormântare, la cimitirul din Izvoarele Sucevei, groparii încă mai săpau la groapa unde urma să fie îngropat Filaret Moţco. Fiind o zonă de munte, după 1,5 metri de săpat în pământ, groparii au dat de stâncă, pe care au trebuit să o spargă.

Pe o ninsoare abundentă, la cei 83 de ani, mama lui Filaret nu a mai găsit puterea să-l conducă până la groapă. Şi-a luat rămas-bun pe drumul spre cimitir.

De la poarta cimitirului, militarii au purtat sicriul pe umeri până la groapă. Înainte de înhumare, şeful gărzii de onoare a înmânat familiei drapelul tricolor şi steagul ONU de pe sicriu, iar militarii au tras trei salve în onoarea funcţionarului ONU mort în Afganistan. La cimitirul din localitate unde au fost înhumate rămăşiţele pământeşti  ale lui Filaret Moţco au avut loc onoruri militare asigurate de  Batalionul 335 din Botoşani.

 

Familia, despre Filaret Moţco

Familia diplomatului spune că Filaret Moţcoera un om religios, care respecta regulile bisericii, posturile de peste an şi sărbătorile. Era o tradiţie străveche pe care o respecta cu sfinţenie ca în fiecare an, de Paşte, să meargă la biserică, să ducă coşul cu bucate la sfinţit.

Filaret suna în fiecare weekend acasă. “Telefona de la mii de kilometri pentru a se interesa de starea de sănătate a bunei sale măicuţe, Eudochia, de fraţi, veri, nepoţi”, ne-a spus un văr de-al lui. Ultima dată, mama şi sora sa Maria au vorbit cu Filaret la telefon duminică, 27 martie.

„Acasă a venit ultima oară în octombrie 2010 şi de aceea nu s-a mai întors în decembrie. A fost singura dată când a lipsit de Sărbători”, îşi aminteşte mama.

Sora sa, Maria Mariseac (60 de ani), cea mai mare dintre fraţii Moţco, spune despre Filaret că era o fire exigentă. „Era un bun bucătar, îi plăcea să gătească, iar până în clasa a VIII-a cosea goblenuri şi făcea macrameuri. Cariera era pe primul loc pentru el, cred că de asta nu s-a căsătorit", a spus Maria.

 

Un om cu o carieră impresionantă

Filaret Moţco era specialist în ştiinţe politice, drept internaţional şi relaţii internaţionale, cu o pregătire solidă în domeniul alertelor timpurii, prevenirii şi managementului conflictelor, al reabilitării post-conflict şi al urgenţelor civile.

Filaret Moţco, în vârstă de 43 de ani, a fost un diplomat care a făcut carieră în Armată, Ministerul de Externe, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa şi ONU. Filaret Moţco mai participase şi la operaţiunile din centrul ONU din Kandahar, în Tadjikistan, în Federaţia Rusă, în Caucazul de Nord, în Cecenia, în Kîrgîzstan şi în alte operaţiuni ale unor organizaţii internaţionale.  

Preşedintele Traian Băsescu i-a conferit post-mortem lui Filaret Moţco Ordinul Naţional “Serviciul Credincios” în grad de Cavaler.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Diplomatul Filaret Moţco a fost condus sâmbătă pe ultimul drum.
 Vizualizări articol: 4581 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 17 voturi
Diplomatul Filaret Moţco a fost condus sâmbătă pe ultimul drum5.0517

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Tot respectul.......... trimis de
(11 apr 2011, 12:54:40
Am citit acest articol si mi-a lasat un gust amar.....Intr-adevar,acest mare om a fost prea bun pentru o lume atat de rea de aceea cred ca l-a luat Dumnezeu la el.....Totusi nu merita o moarte atat de aspra.
2.   Respect !!!! trimis de
(11 apr 2011, 13:46:49
Respect pt ceea ce a fost acest om de valoare!!! Dumnezeu sa-l odihneasca.
3.   Cuvintele sint de prisos... trimis de
(11 apr 2011, 13:57:20
...si nu ar ajung sa alinte durerea care a lasat-o dar asa-i mai intotdeauna ,Dumnezeu ii ia mai repede acasa pe cei dragi.Condoleante familiei.
4.   O lacrima trimis de
(11 apr 2011, 15:38:39
nu poti citi acest articol fara sa-ti se umezeasaca ochii, cutremurator ce om mare s-a dus la ceruri, Dumnezeu sa-l odihnesca in pace.
5.   Comentariu trimis de
(11 apr 2011, 16:05:41
Dumnezeu sa-l odihneasca in liniste si pace.
Cuvintele isi gasesc greu locul......
6.   Ramas bun trimis de
(11 apr 2011, 17:38:10
Nici o medalie si nici un titlu nu va inlocui in sufletul familiei pe Filaret!A plecat pentru totdeauna sprijinul si mandria familiei!Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!
7.   :( trimis de
(11 apr 2011, 19:45:55
Prea naspa a fost sfarsitul acestui om.
Condoleante familiei!
8.   Comentariu trimis de
(11 apr 2011, 22:06:27
ma-m saturat de anuntul asta dat prin ziare de o saptamana! a fost un rege?
8.1  RE: Comentariu trimis de
(12 apr 2011, 05:05:00
Tu ai facut ceva de care sa fii mandru in viata asta extrauterina??

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei