Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 31 mar 2011 - Anul XVI, nr. 75 (4673)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Proteste

Ziua şi mitingul profesorilor în faţa Prefecturii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Ieri a fost al patrulea protest autorizat al profesorilor în faţa Palatului Administrativ. Deşi au fost mai puţini ca dăţile trecute, dascălii au venit înarmaţi cu pancarte şi au fost la fel de gălăgioşi, au scandat lozinci împotriva ministrului Funeriu şi au strigat că vor continua greva până îşi vor primi banii.

 

„Carcalete e vinovat!”

Cu toate că banii pentru plata profesorilor au fost viraţi vineri Trezoreriei Suceava, aceştia nu au ajuns încă în conturile profesorilor. O parte dintre protestatari au susţinut că vina îi aparţine lui Petru Carcalete, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, care nu a întocmit statele de plată în regim de urgenţă. „Inspectorul general e singurul vinovat de faptul că s-a tărăgănat plata profesorilor, dacă acţiona mai rapid, încă de luni aveam banii în cont”, a declarat Gheorghe Leuştean, prim-vicepreşedintele sindicatului CNSRL „Frăţia”.

În apărarea lui Petru Carcalete a sărit liderul sindicatului de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”, Costică Costan, care le-a spus protestatarilor că şeful IŞJ a făcut tot ce ţine de responsabilitatea lui, chiar mai mult pentru a soluţiona problema dascălilor. „E o încercare de deturnare, Carcalete a fost tot timpul de partea noastră”, a mai adăugat Costan.

 

Profesorii din 24 de şcoli din judeţ au primit salariile integrale

O delegaţie formată din cinci profesori a mers la Trezoreria Suceava pentru a se asigura că există banii necesari pentru salariile aferente lunii februarie. Cadrele didactice au fost informate că profesorii din şcolile care nu au câştigat în instanţă în baza Legii 221/2008 îşi vor primi salariile integrale, ceilalţi vor primi doar un avans, iar restul salariului îl vor lua până pe 4 aprilie. „În judeţul Suceava sunt 213 şcoli, în 26 salariile sunt plătite în baza Ordonanţei de Urgenţă 41/2009, iar restul profesorilor sunt plătiţi în baza Legii 221. Profesorii de la 24 de instituţii de învăţământ din aceste 26 au primit deja salariile integrale pentru luna februarie, directorul Trezoreriei ne-a asigurat că restul vor lua banii până la 4 aprilie”, a menţionat Georgeta Dorneanu, profesoară la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava.

Profesorii plătiţi conform Legii 221 vor primi iniţial un avans, din cauză că Trezoreria nu dispune de suma necesară pentru plata integrală a acestora. „Nu există suma întreagă, dar banii existenţi vor fi repartizaţi proporţional la toate şcolile unde profesorii primesc salariile în baza Legii 221, iar până pe 4 aprilie se va acoperi din trimestrul II toată suma pentru luna februarie. Unica soluţie pentru această problemă este o rectificare bugetară pe care profesorii trebuie s-o ceară premierului Boc, altfel în iunie ne vom pomeni în aceeaşi situaţie, nu vor exista bani pentru salariile din luna mai”, le-a explicat protestatarilor Stelian Andrieş, profesor la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza”.

 

O parte dintre elevii suceveni au revenit astăzi la şcoală

În cursul după-amiezii de ieri, Trezoreria a livrat o parte din bani şcolilor care au trimis situaţia privind suma necesară pentru plata profesorilor, iar celelalte şcoli vor primi astăzi banii. Deşi profesorii sunt nemulţumiţi că vor primi doar o parte din salariu, câteva licee vor relua de astăzi cursurile.

“La unele instituţii de învăţământ, unde contabilii au fost mai operativi, acea parte a salariului a ajuns pe cardurile profesorilor, mâine (astăzi-n.r.) şi ceilalţi profesorii vor intra în posesia banilor. Profesorii de la Colegiul Naţional < Petru Rareş>, Colegiul Naţional <Ştefan cel Mare>, Colegiul de Artă <Ciprian Porumbescu>, Colegiul Tehnic <Alexandru cel Bun>, Colegiul de Informatică <Spiru Haret>  şi Colegiul Pedagogic <Mihai Eminescu> şi de la mai multe şcoli din municipiul Suceava vor desfăşura mâine (astăzi – n.r.) orele în mod normal.  De vineri, cel mai probabil, în toate şcolile va fi suspendată greva ”, a declarat Dumitru Irimia, vicepreşedintele Sindicatului Judeţean “Spiru Haret”.

În dimineaţa zilei de azi, în toate instituţiile de învăţământ aflate încă în grevă vor avea loc şedinţe de sindicat şi se va hotărî dacă elevii vor fi chemaţi sau nu, de mâine, la şcoală.

“Am aflat că Trezoreria a început să livreze bani şcolilor abia în seara aceasta (ieri-n.r.), n-am avut timp să vorbesc cu ceilalţi colegi, dar mâine (astăzi-n.r) vom decide cum vom proceda vineri”, ne-a spus Angela Găitan, lider de sindicat la Liceul cu Program Sportiv.

Profesorii au autorizaţie de pichetare a Palatul Administrativ pentru astăzi şi mâine şi chiar dacă au primit o parte din salariu, sunt hotărâţi să protesteze până îşi vor primi salariul întreg. “Am avut în seara aceasta(n.r. aseară) şedinţă cu toţi membrii sindicatului şi toţi au hotărât să nu renunţe la mitingul de mâine (astăzi-n.r.), doresc să obţină o garanţie de la prefect că în următoarele zile vor primi şi cealaltă parte a salariului”, a mai adăugat Dumitru Irimia.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ziua şi mitingul profesorilor în faţa Prefecturii.
 Vizualizări articol: 1846 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Ziua şi mitingul profesorilor în faţa Prefecturii5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Boc afacut boboci trimis de
(31 mar 2011, 20:34:51
vine cit de curin inca o noua asumare=comunisti

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei