Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 mar 2011 - Anul XVI, nr. 70 (4668)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   1 fişiere video

Modificare

Noul contract-cadru din Sănătate va fi aplicat din 1 iunie, cu două luni întârziere

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Noul contract-cadru din Sănătate va fi aplicat de la 1 iunie, cu două luni întârziere, amânarea reprezentând pentru medicii de familie o primă victorie în lupta dusă cu responsabilii din sistemul sanitar. Termenul iniţial de semnare a contractului cadru era 1 aprilie, însă majoritatea medicilor de familie au respins prevederile documentului şi au avertizat că nu îl vor semna.
Miercuri, ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a anunţat că Guvernul a modificat data până la care medicii de familie vor putea semna contractul-cadru cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), precizând că, la 1 aprilie, când noul document ar fi trebuit să intre în vigoare, se vor încheia acte adiţionale pentru următoarele două luni.
Medicii de familie refuză să semneze forma actuală a contractului-cadru pe anul 2011-2012, pe motiv că ministerul le falimentează cabinetele odată cu schimbarea modalităţii de finanţare, care duce la diminuarea cu 30% a veniturilor, le impune să efectueze servicii medicale suplimentare, care nu le sunt decontate, îi pune să informatizeze sistemul pe banii lor şi, pe de altă parte, le limitează pacienţilor accesul la asistenţă sanitară şi la subvenţiile acordate de stat.

Ministerul Sănătăţii crede că medicii de familie nu au motive de supărare
În replică, Ministerul Sănătăţii susţine că fondurile destinate medicilor de familie nu s-au diminuat, numai că se doreşte ca începând din acest an finanţarea să se facă 50% în funcţie de numărul de pacienţi înregistraţi pe lista unui medic de familie şi 50% în funcţie de numărul serviciilor medicale prestate de doctorul respectiv.
Înainte ca Guvernul să ia această măsură de amânare cu două luni a semnării noului contract-cadru, peste 80 la sută din medicii de familie din ţară anunţaseră că nu vor semna documentele la 1 aprilie, data prevăzută iniţial, urmând să lucreze fie în sistem privat, fie în străinătate. Acest lucru i-ar fi lipsit pe bolnavi de reţete compensate şi gratuite, certificate de concedii medicale, trimiteri către specialişti şi spital.
Şi medicii de familie din Suceava s-au solidarizat cu protestul colegilor de breaslă, exprimându-şi în scris, pe o listă de adeziuni, refuzul de a semna contractul-cadru în forma actuală şi organizând diferite acţiuni, precum distribuirea de fluturaşi pacienţilor, prin care aceştia erau informaţi cu privire la consecinţele măsurilor avute în vedere de guvernanţi, sau solicitarea în masă, la Direcţia de Sănătate Publică, a certificatelor de conformitate, în baza cărora pot profesa peste graniţă.

Medici: „Această amânare spune că, de fapt, situaţia nu a fost analizată corect”
„Este o măsură binevenită, deoarece ne aflam în pragul unei adevărate crize din care, până la urmă, tot pacienţii ar fi avut de suferit. Această amânare spune că, de fapt, situaţia nu a fost analizată corect şi că este necesar un timp mai îndelungat pentru a se găsi soluţii la această problemă. Deci, încă două luni vom funcţiona în condiţiile vechiului contract, pe anul 2010. Nici acela nu ne avantaja prea mult, fiindcă în baza lui funcţionam în regim de avarii, dar dacă ni se mai luau şi cei 30% , aşa cum prevedea noul contract-cadru, am fi fost falimentari. Şi atunci, acea declaraţie a preşedintelui CNAS, cum că noi vrem bani mai mulţi cu 30%, nu este justificată, deoarece noi vroiam doar ce ni s-a luat pentru a funcţiona în continuare, măcar la limită. Numai noi ştim cu ce eforturi ne întreţinem cabinetele în care lucrăm”, a spus dr. Irina Badrajan, secretarul Asociaţiei Judeţene a Medicilor de Familie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Noul contract-cadru din Sănătate va fi aplicat din 1 iunie, cu două luni întârziere.
 Vizualizări articol: 1421 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Noul contract-cadru din Sănătate va fi aplicat din 1 iunie, cu două luni întârziere0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ministrul - patzron de Tip-top minitop trimis de
(25 mar 2011, 18:39:35
Pai d-l patron de tip top minitop , ajuns ministru sanatatii din greseala , ajunge s-a impuna medicului de familie sa fie platiti cu 50% din servicii medicale efectuate . Dar tot eu uitucul , prostutul a limitat nr de consultatii la 20 pe zi . Pai platim medici de familie , profesie liberala , "pasual" . Asta e masura de guvern de dreapta ,

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei