Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 mar 2011 - Anul XVI, nr. 70 (4668)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Protest

Aproximativ 200 de profesori suceveni au cerut, ieri, în faţa Prefecturii, demisia lui Funeriu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Aproximativ 200 de cadre didactice din municipiul Suceava au pichetat Prefectura ieri, la amiază, timp de o oră şi jumătate, cerându-şi în modul acesta restanţele salariale pentru luna februarie, dar şi soluţii viabile din partea Guvernului, pentru suplimentarea fondului de salarizare până la sfârşitul acestui an.

 

Deşi în urma întâlnirii pe care au avut-o liderii de sindicat în dimineaţa zilei de ieri cu preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, a fost hotărâtă suspendarea mitingului autorizat, iar fiecare grupă sindicală a fost informată să nu mai trimită participanţi, profesorii, înarmaţi cu pancarde, au venit în faţa Prefecturii pentru a-şi cere drepturile salariale.

„Jos Funeriu!”„Cine v-a educat pe voi, de vă bateţi joc de noi?”, „Performanţă gratis şi la preţ redus”, „Unde sunt banii noştri? Daţi-ne banii!”, „Poporul needucat este uşor de manipulat”, „Telegondole construiţi, profesorii nu-i plătiţi!”, acestea au fost doar câteva dintre mesajele strigate de cadrele didactice care s-au strâns ieri în faţa Palatului Administrativ.

O delegaţie formată din cinci lideri sindicali a fost primită de prefectul de Suceava, Sorin Popescu, iar acesta i-a asigurat că a trimis mai multe adrese la Ministerul Educaţiei, Tineretului, Cercetării şi Sportului şi Ministerul Finanţelor Publice, iar vinovat pentru situaţia creată este Ministerul Educaţiei.

„În urma mai multor şedinţe pe care le-am convocat la cererea liderilor de sindicat, pe data de 01.03.2011, am trimis situaţia existentă la nivelul judeţului Suceava Ministerului Educaţiei şi Ministerului Finanţelor, iar pe data de 10.03.2011, Ministerul Administraţiei şi Internelor, cu rugămintea de a analiza posibilitatea modificării repartizării pe trimestre a sumelor defalcate din TVA pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate, prin majorarea în trimestrul I 2011 cu suma de 5,6 milioane de lei şi diminuarea cu aceeaşi sumă în trimestrul IV, precum şi posibilitatea rectificării pozitive a fondurilor cheltuielilor salariale din învăţământ, pentru acoperirea deficitului. În prezent, sunt discuţii la nivel interministerial, în vederea găsirii de soluţii”, se arată într-un comunicat semnat de Sorin Popescu.

 

„Vinovatul principal este Daniel Funeriu”

Prezent la miting, Liviu Pop, secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), i-a asigurat pe profesorii suceveni de toată susţinerea, subliniind faptul că aceştia trebuie să insiste mai mult la Gheorghe Flutur, care poate accelera rezolvarea problemei prin discuţiile la Guvern.

„Vinovatul principal este Daniel Funeriu, el a refuzat comunicarea cu sindicatele, Ministerul Educaţiei urma să informeze Ministerul de Finanţe despre situaţia cadrelor didactice din Suceava, Botoşani, Arad şi Giurgiu, lucru care nu s-a întâmplat. Problema e că Funeriu nu e preocupat de procesul educaţional din ţară, nu-l interesează că de două săptămâni elevii din Suceava şi Botoşani nu fac ore”, a declarat Liviu Pop.

Cu toate că au fost asiguraţi că banii vor intra pe cardurile lor miercurea viitoare, profesorii nu vor reveni la şcoală până nu vor primi un ordin comun al Ministerului Finanţelor şi Ministerului Educaţiei prin care să fie suplimentat fondul de salarii pentru primul trimestru al acestui an.

„Nu mai credem în promisiuni, trebuie să fim unitari şi să nu cedăm, nu acceptăm soluţii de moment, vrem să fim siguri că în următoarele luni situaţia nu va fi repetată”, a menţionat Gica Peiu, lider de sindicat la Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu”.

 

„Greva nu se face în clasă!”

Mai mulţi profesori s-au arătat nemulţumiţi de faptul că sindicatele din municipiul Suceava n-au fost unite pentru o cauză comună.

„Greva nu se face în clasă, ne este frică, de cine şi de ce, încă nu ştim. Dacă toate instituţiile de învăţământ din Suceava ar fi fost în grevă, probabil impactul era mai mare şi ne făceam auziţi mai uşor la nivel naţional. De asta profită Funeriu, nu vede în noi o voce unitară”, a declarat Doina Cîrciu, educatoare la Grădiniţa cu Programul Prelungit nr.16 din municipiul Suceava.

 

Părinţii, alături de profesori

Alături de cadrele didactice, la mitingul de ieri au fost prezenţi şi mai mulţi părinţi, aceştia arătându-se solidari cu profesorii.

„Nu e doar problema profesorilor, e şi a noastră, nu putem sta pe margine. Vom face o şedinţă a părinţilor sâmbătă, la ora 10.00, la Şcoala cu clasele I-VIII Nr.3 din Suceava şi vom trimite o adresă la Ministerul Educaţiei. Vrem ca ministrul să răspundă pentru întreruperea orelor, copiii noştri nu sunt deloc încântaţi că stau acasă atâtea zile, a fost perturbat procesul educaţional din cauza indiferenţei ministrului”, ne-a spus Antigona Pomparău.

 

Profesorii suceveni mută protestele la Bucureşti

Dacă banii pentru salarii vor fi transferaţi din trimestrul IV în trimestrul I, profesorii îşi vor relua activitatea, dar vor face în continuare demersuri la Ministerul Educaţiei pentru găsirea unei soluţii pe termen lung.

„Aceasta este o soluţie de moment. Bugetul pentru luna mai este zero. În luna mai cu ce trăim? Ministerul trebuie să găsească o soluţie pentru întregul an şcolar. Nu vrem repetarea acestei situaţii şi luna viitoare ”, ne-a spus Adrian Şoiman, profesor la Şcoala cu clasele I-VIII Nr. 9 “Ion Creangă”.

Participanţii la miting au hotărât să continue greva, iar luni, două autocare cu cadre didactice din Suceava să se deplaseze la Bucureşti, unde profesorii intenţionează să continue protestele.

“Pentru luni avem autorizaţie pentru a picheta Ministerul Educaţiei. Duminică noaptea vor pleca două autocare cu profesori din Suceava şi altele două din Botoşani pentru a discuta cu Daniel Funeriu, poate ministrul va fi mai deschis comunicării cu profesorii decât cu liderii de sindicate”, a menţionat Liviu Pop.

Mitingul s-a încheiat fără incidente, iar protestatarii au hotărât ca marţi, la ora 13.00, să organizeze un miting reunit al cadrelor didactice şi al părinţilor în faţa Palatului Administrativ, în cazul în care problema lor nu va fi rezolvată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproximativ 200 de profesori suceveni au cerut, ieri, în faţa Prefecturii, demisia lui Funeriu.
 Vizualizări articol: 1635 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Aproximativ 200 de profesori suceveni au cerut, ieri, în faţa Prefecturii, demisia lui Funeriu5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Dati-va demisia trimis de
(25 mar 2011, 12:12:25
nu e mai usor sa -si dea demisia daca tot nu-i asculta nimeni?
2.   Fara cuvinte trimis de
(25 mar 2011, 12:28:37
adevarul este la mijloc...
3.   * trimis de
(25 mar 2011, 13:04:28
Talentele sunt pe sfîrşite
Talentul ...se lasă aşteptat
Minţile (ne)aerisite
Au tot tăcut şi au răbdat

Protestul vă onorează
În timp ce mutantul etno-politic
Evident ... vă abandonează
Tonul vostru devine critic

Îmi place ... îmi place
Sper (doar ) să fie eficace
4.   Foarte bine! trimis de
(25 mar 2011, 14:02:07
cereti-va drepturile nu mai muncitii ca sclavii pe 200 de euro si aia in cazuri fericite !
5.   Comentariu trimis de
(25 mar 2011, 14:09:22
La invatatori nu au bani de salarii, la profesori nu, .....
Dar la politie de unde au fost tata fonduri pentru premii de Ziua lor. a politistilor
Ei nu sunt tot oameni ca noi?
6.   Izbinda e aproape! trimis de
(25 mar 2011, 14:09:46
Parintii elevilor ar trebui sa actioneze impreuna cu profii, zilele astea.
Acum este momentul!
Inca un pic si Nordul tarii va invinge!
7.   Comentariu trimis de
(25 mar 2011, 16:31:21
Asa este
Sa ne alaturam celor de la Scoala 3 sambata la ora 10
7.1  RE: Comentariu trimis de
(25 mar 2011, 17:20:29
mâine (la ora 10) voi fi şi eu acolo
8.   Banii.... trimis de
(25 mar 2011, 17:27:03
A zis Flutur ca au venit banii, dar care din ei..... Cei dupa Ordonanta 40 cu salarii mici sau cei dupa Legea 221 cu salarii normale. Aici este intrebarea. Sigur, luni ne vor ameti cu diferentele de salariu micsorat, iar noi vom "pune botul" si vom incepe scoala. Apoi, o vom lua de la capat cu protestele. Ce viata!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei