Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 mar 2011 - Anul XVI, nr. 56 (4654)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

În lupta cu prafurile periculoase

Poliţiştii de proximitate, puşi să înveţe cum arată pliculeţele de etnobotanice

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

 

Poliţiştii de proximitate din judeţ vor primi mai multe materiale informative din care să înveţe cum arată pliculeţele de etnobotanice şi efectul acestora, precum şi un film documentar, realizat prin anii 1990, „Drumul spre infern” – din care să ia notiţe cu privire la consecinţele consumului de droguri pe care, la rândul lor, să le prezinte mai departe cetăţenilor cu care intră în contact.

„Şcolirea” celor 27 de poliţişti de proximitate în domeniul prafurilor periculoase face parte dintr-o campanie de prevenire a consumului de plante etnobotanice derulată, în perioada martie-iunie 2011, de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava la nivelul judeţului.

 

„Aceste substanţe sunt de fapt otrăvitoare şi au un efect devastator asupra organismului”

Într-un comunicat de presă remis, ieri, de Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Suceava, se arată că etnobotanicele se află pe primul loc în rândul drogurilor din cauza cărora românii au ajuns la spital în 2010.

„Oamenii, în special tinerii şi părinţii acestora, trebuie să înţeleagă că nu există droguri legale sau nelegale, că nu există droguri uşoare sau droguri tari. Există doar droguri şi după ele un şir nesfârşit de destine spulberate. Pe înţelesul tuturor, etnobotanicele sunt fragmente vegetale stropite cu diferite substanţe cu proprietăţi psihoactive. Aceste substanţe sunt de fapt otrăvitoare şi au un efect devastator asupra organismului”, a declarat inspectorul Ionuţ Epureanu – coordonatorul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii - IPJ Suceava.

În prezent, au fost puse lacăte pe toate cele 14 magazine din judeţ care vindeau, în cursul anului trecut, astfel de substanţe.

Totuşi, spun ofiţerii Antidrog, există în continuare consumatori de etnobotanice şi, implicit, dealeri care vând prafurile periculoase. Nu mai departe de zilele trecute, la spital au ajuns trei tineri din zona Fălticeni, printre care o minoră în vârstă de 16 ani, care au consumat aşa-zise droguri legale la o petrecere. 

 

Prezentare PowerPoint cu „lecţii” pentru poliţiştii de proximitate

Campania demarată, explică inspectorul Ionuţ Epureanu, vizează în primul rând responsabilizarea părinţilor în abordarea acestui fenomen, urmând a fi organizate şedinţe cu părinţii în toate unităţile de învăţământ sucevene.

„Vrem să ne asigurăm că părinţii au suficiente informaţii cu privire la un fenomen care le poate afecta în mod iremediabil viitorul copiilor. Vrem să ne asigurăm că ne putem baza pe o resursă incomensurabilă în lupta cu drogul: familia. O familie informată, responsabilă, implicată. Numai aşa vom putea reuşi”, a subliniat coordonatorul Compartimentului de Prevenire.

Informaţiile despre etnobotanice şi riscurile pe care le prezintă acestea vor ajunge la grupul ţintă: tineri cu vârste cuprinse între 13 şi 18 ani şi părinţii acestora, prin poliţiştii de proximitate din judeţ.

Pentru ca părinţii să ştie, la rândul lor, să explice pericolul şi consecinţele consumului de plante etnobotanice, aceştia vor primi materiale informative.

Inspectorul Ionuţ Epureanu le-a pregătit poliţiştilor de proximitate o prezentare PowerPoint, pe care o vor studia şi la vizionarea căreia vor lua, implicit, notiţe, înainte de a se duce în şcoli şi a vorbi despre etnobotanice.

Vor învăţa despre plante psihoactive, produsele tip „Spice” şi cannabinoidele sintetice şi cum arată şi ce conţine un plic de Shunk, Spice Hash, Smoke Plus, Special Gold, Weed, Special Gold etc.

Inspectorul Epureanu explică că poliţiştii de proximitate trebuie să ştie cum arată aceste pliculeţe şi pentru a şti ce să caute la controalele pe care le vor avea de făcut.

De exemplu, la Special Gold, se explică în prezentarea pregătită pentru poliţiştii de proximitate că „substanţa e un derivat de amfetamină şi are efecte devastatoare: cei care o consumă nu mai mănâncă cu zilele, au halucinaţii – văd gândaci pe sub piele, se scarpină, îşi facă răni”.

 

Un documentar din anii ’90, folosit în campania de prevenire  

Am cerut, ieri, de la Compartimentul de Prevenire, şi materialul video care va fi prezentat în campania demarată la nivelul judeţului pentru prevenirea consumului de etnobotanice, intenţia fiind aceea de a-l posta pe site-ul ziarului nostru, pentru a fi vizualizat şi de cititorii noştri de pe internet.

Încă de la primele imagini ne-am dat seama că e un documentar realizat prin anii ’90, care cuprinde mărturisiri cutremurătoare ale unor tineri toxicomani, precum şi ale unuia dintre părinţii celor a căror tinereţe a fost distrusă de droguri. Foarte interesant, de altfel, dar totuşi, nici vorbă de etnobotanice. Cu siguranţă, pe vremea când a fost realizat documentarul cu pricina, în România, nici nu se auzise de etnobotanice şi de magazinele de vise.

Explicaţia inspectorului Epureanu a fost aceea că era singurul material video pe care îl deţine şi în care se vorbeşte despre efectele devastatoare ale drogurilor.

Filmul documentar îl veţi regăsi integral pe ediţia electronică a Monitorului de Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poliţiştii de proximitate, puşi să înveţe cum arată pliculeţele de etnobotanice.
 Vizualizări articol: 1607 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Poliţiştii de proximitate, puşi să înveţe cum arată pliculeţele de etnobotanice5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ce filme? trimis de
( 9 mar 2011, 19:46:02
ce va trebuie filmulete din 1990? uitati-va la stiri sau mergeti la camera de garda de la judetean ca sa vedeti live cum se manifesta consumatorii de etnobotanice. sau daca tineti neaparat sa ii vedeti in actiune veniti la radauti in parcul de lac pe la 7 seara, dupa ce se lasa intunericul si ii vedeti de cand incep sa bage in ei si pana cand incep sa urle" ca din gura de sarpe" si sa verse tot ce au mancat sau n-au mancat. eu am gasit pe jos niste ambalaje de PURE si m-am uitat ce contine. pai e exact compozitia flitului de muste combinat cu tocatura de plante. cum sa nu crape astia pe capete?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei