Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 mar 2011 - Anul XVI, nr. 50 (4648)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Proces la final

Soarta celor 166.000 de hectare de pădure cerute de Fondul Bisericesc se decide săptămâna viitoare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Procesul privind cererea de retrocedare a celor 166.813 hectare de pădure formulată de Fondul Bisericesc Ortodox Religionar din Bucovina pare să fi ajuns la sfârşit. În şedinţa de ieri, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat că va da un verdict în dosar peste o săptămână, adică pe 8 martie. Ambele părţi implicate în proces sunt la fel de optimiste când vine vorba de soluţia pe care o vor adopta magistraţii instanţei supreme. Dacă reprezentanţii Fondului Bisericesc Ortodox Religionar din Bucovina cred că era timpul, după zece ani de procese, pentru un verdict, oamenii care reprezintă interesele statului român sunt de părere că există premise cel puţin pentru rejudecarea dosarului.

Prezent în sala de judecată, Valerian Solovăstru, directorul Regiei Naţionale a Pădurilor, a spus că este optimist.

„În sfârşit, s-a spus lucrurilor pe nume, avocaţii şi-au expus punctele de vedere şi aş fi vrut ca şi ceilalţi judecători care s-au pronunţat în acest dosar să fi fost în sală pentru a asista la un proces în adevăratul sens al cuvântului. Am demontat un scenariu dintr-un dosar cu foarte multe scăpări şi în care celelalte instanţe au dat decizii extrem de uşor, pentru a nu folosi un alt termen”, a declarat Valerian Solovăstru.

De cealaltă parte, Vasile Tudor, avocatul Fondului Bisericesc Ortodox Religionar din Bucovina, a declarat că odiseea acestui proces s-a terminat.

„În sfârşit, acest proces s-a terminat şi va fi o soluţie pe fond. Sunt aproape zece ani de când ne judecăm, perioadă în care au fost nenumărate tergiversări. Şi la termenul de astăzi (n.a. – ieri) s-a ridicat o excepţie de nulitate a actului de autorizare a Fondului Bisericesc, dar am răspuns direct pentru a nu se mai acorda un nou termen. Vom depune concluziile scrise şi credem că instanţa va lua decizia corectă”, a completat avocatul Vasile Tudor.

 

Procesul a început în aprilie 2001

Procesul dintre Fondul Bisericesc Ortodox Religionar din Bucovina şi statul român, prin Direcţia Silvică Suceava, a început în aprilie 2001. La acea vreme, avocaţii Fondului Bisericesc au solicitat retrocedarea a 192.000 de hectare de pădure, suprafaţă pe care consideră că Biserica din Bucovina a avut-o în proprietate până după al Doilea Război Mondial, când statul comunist a confiscat-o. În replică, juriştii Direcţiei Silvice consideră că acele păduri nu au fost niciodată în proprietatea unei fundaţii care reprezenta interesele Bisericii, ci doar în administrare.

După mai multe procese, care au ajuns inclusiv la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prima soluţie în dosar a fost pronunţată în martie 2007. Tribunalul Suceava a decis la vremea respectivă că se impune lăsarea către Fondul Bisericesc „în deplină proprietate suprafaţa de 166.813,5 hectare de teren cu destinaţie forestieră”. Diferenţa de pădure, până la 192.000 de hectare, a ajuns în proprietatea bisericilor aflate sub jurisdicţia Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor în baza Legii Fondului Funciar, prin acordarea a câte 30 de hectare de teren cu vegetaţie forestieră.

Nemulţumiţi de soluţia Tribunalului Suceava, reprezentanţii Direcţiei Silvice Suceava au atacat-o cu apel şi au cerut şi strămutarea procesului. Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Timişoara, care în decembrie 2009 a menţinut soluţia de retrocedare a celor 166.813,5 hectare de pădure. Şi această soluţie a fost atacată cu recurs, iar decizia finală se va lua de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în scurt timp.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Soarta celor 166.000 de hectare de pădure cerute de Fondul Bisericesc se decide săptămâna viitoare.
 Vizualizări articol: 1844 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 6 voturi
Soarta celor 166.000 de hectare de pădure cerute de Fondul Bisericesc se decide săptămâna viitoare3.756

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei