Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 12 feb 2011 - Anul XVI, nr. 35 (4633)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nemulţumiri

Sute de cadre didactice din judeţ refuză să-şi ridice salariile

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sute de cadre didactice din judeţul Suceava refuză să-şi ridice salariile pentru luna ianuarie, deoarece acestea nu conţin şi sumele cuvenite pe baza Legii 285/2010 privind reîncadrarea, salarii calculate pe baza hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile pe care le au dascălii.

Cei mai numeroşi profesori care au refuzat până la ora actuală să-şi ridice salariile pe luna ianuarie sunt din zona Rădăuţi. Liderul de sindicat al profesorilor din această zonă, Gheorghe Şorodoc, a spus că „toată lumea refuză categoric să-şi ia salariul. Chiar dacă oamenii au nevoie de bani, nu fac acest compromis, pentru că ar crea un precedent şi luna viitoare ar avea aceeaşi problemă”.

 

Profesorii primesc salariile între 5 şi 10 ale lunii

Potrivit lui Gheorghe Şorodoc, în zona Câmpulung Moldovenesc sunt o serie de şcoli în care profesorii au acceptat să-şi ia salariile micşorate, fără a se ţine cont de majorările aduse de hotărârile judecătoreşti definitive, însă la Rădăuţi, cadrele didactice sunt decise să nu-şi ia banii până nu vor putea să-şi ridice toţi banii cuveniţi. Şi în zona Fălticeni profesorii şi-au luat banii, deoarece aceştia nu au încă hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile privind reîncadrarea cu un salariu majorat.

„Salariile se ridică între 5 şi 10 ale lunii, vă daţi seama că deja am rămas fără bani, dar dacă toţi colegii au hotărât să nu le ridicăm, refuz şi eu să-mi iau banii, pentru că nu sunt toţi banii care mi se cuvin”, a declarat un profesor din municipiul Suceava.

Traian Pădureţ, de la Sindicatul „Pro Educaţia”, a declarat că şi printre membrii săi de sindicat pot fi număraţi pe degete dascălii care şi-au ridicat leafa pentru luna ianuarie 2011.

Scandalul salariilor cadrelor didactice pentru prima lună a anului în curs a izbucnit de mai bine de o săptămână, când sindicaliştii au constatat că de la Bucureşti, de la Ministerul Educaţiei şi cel al Finanţelor, au fost trimise circulare prin care salariile dascălilor urmau să fie acordate fără a se mai ţine cont de hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile. La începutul săptămânii, salariile pe luna ianuarie a unui număr de peste 5000 de dascăli, dar şi ale altor categorii de angajaţi din învăţământul sucevean erau blocate în conturile Trezoreriei Suceava.

 

Salariile, calculate după legi abrogate sau declarate neconstituţionale

Sindicaliştii din învăţământul sucevean au fost revoltaţi de situaţia creată şi au declarat că „Trezoreria nu vrea să primească statele de plată din şcoli fără aprobarea Inspectoratului Şcolar Suceava”. Printr-o adresă a Sindicatului Liber şi Independent „Bucovina” din Rădăuţi, semnată de către preşedintele Gheorghe Şorodoc, şeful Inspectoratului Şcolar Suceava, Petru Carcalete, este somat să „interzică avizarea statelor de plată, în caz contrar urmând să depunem plângeri penale pentru obstrucţionarea aplicării hotărârilor judecătoreşti”. Gheorghe Şorodoc precizează că statele care au fost avizate au fost cele întocmite conform OUG nr.41/2009, act declarat neconstituţional.

„Vă reamintim că acest lucru este ilegal şi nu faceţi decât să respectaţi adrese ale MECTS şi Ministerului Finanţelor care se referă la OUG nr.1/2010 abrogată prin Legea 285/2010, care face trimitere la OUG 41/2009, despre care am amintit mai sus. Conform HG 1395/2010, singurul document care trebuie avizat de către IŞJ Suceava este cel prevăzut de art.4 (5) şi care prevede că plata cheltuielilor cu salariile stabilite conform legii şi contribuţiile aferente acestora se face pe baza statelor de personal avizate de către inspectoratele şcolare judeţene/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti", se mai arată în adresa sindicatului către Inspectoratul Şcolar Suceava.

La rândul său, şeful IŞJ Suceava, Petru Carcalete, a spus că „nu mai semnăm decât statele de personal, nu şi statele de plată, întrucât nu intră în atribuţiile noastre. Dacă Trezoreria nu respectă legislaţia în vigoare şi ne cere să avizăm statele de funcţii sau statele de plată, eu nu vreau să mă trezesc cu dosar penal”.

 

Profesorii fac plângeri penale împotriva celor care au dispus calcularea ilegală a salariilor lor

Începând de joi şi până luni, sute de cadre didactice din judeţul Suceava au depus şi vor depune la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi plângeri penale împotriva a doi secretari de stat, Oana Badea şi Gyorgy Andras Kiraly, şi a trei directori, Ioana Mihăilă, George Ghelmez şi Mihai Păunică, din Ministerul Educaţiei, dar şi împotriva unor directori de trezorerii din judeţ, aceştia fiind acuzaţi de abuz privind reîncadrarea personalului şi plata salariilor.

„Aceste persoane, prin semnarea unor note, instigă la nerespectarea şi la neaplicarea legilor în vigoare”, au spus liderii de sindicat. Reprezentanţii celor două ministere au semnat note prin care cer aplicarea unor legi abrogate sau declarate neconstituţionale.   

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sute de cadre didactice din judeţ refuză să-şi ridice salariile.
 Vizualizări articol: 1242 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
Sute de cadre didactice din judeţ refuză să-şi ridice salariile4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Legeaestesiluita!o apara cineva?sunteti violatori trimis de
(13 feb 2011, 08:57:16
In situatia aceasta, unde este domnul Cernica, liderul sindicatului cu cei mai multe cadre didactice din judet? E prea fierbinte chestiunea? Sa trecem la celelalte sindicate ca sindicatul domnului Cernica nu apara drepturile salariatilor! Chiar nu are de spus nimic despre aceasta situatie flagranta de incalcare a legilor si hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile? Cum sa acceptam asa ceva, cand avem toate legile de partea noastra? Domnule Cernica, dati-va demisia, asa cum ati amenintat in iunie 2010.
2.   Comentariu trimis de
(13 feb 2011, 10:41:38
Daca cei de la ISJ ar incerca sa reduca si ei tot ce tine de cheltuieli, s-ar rezolva problema cu salariile mici ale dascalilor din judet.Unii cheltuie cat se poate de mult, iar altii primesc... reduceri si diminuari .
3.   ... trimis de
(13 feb 2011, 12:09:31
cum poti refuza un salariu atata timp cat acesta ti-a fost virat pe card ?
3.1  RE: ... trimis de
(13 feb 2011, 20:55:59
pai e din nou intoxicare. nimeni nu refuza banii ci doar asteapta banii calculati corect. tu daca ai castiga un proces nu ar fi corect sa se si aplice acea hotarare? sau ne judecam asa , de dragu de a ne judeca........
3.2  RE: ... trimis de
(14 feb 2011, 00:57:22
din articol se intelege altceva
4.   Articol de dezinformare trimis de
(14 feb 2011, 06:33:45
ADEVARUL este altul si trebuie spus (oricum inutil de altfel), trezoreria nu a primit statele de plata fiindca nu ar fi semnate de inspectorul general, iar inspectorul general nu a semnat statele pentru ca nu e treaba lui, nicaieri in legile tribului nostru nu este specificat acest lucru, astfel incat conflictul se muta la finante iar vinovatii ar trebui cautati acolo....cineva ar trebui sa fie judecat si condamnat pentru nerespectarea hotararilor judecatoresti si acela e de la finantele sucevene...salariile trebuie calculate dupa legi si nu dupa ordine telefonice...se sesizeaza cineva?...aloooo...parchetul? somn usor

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei