Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 31 ian 2011 - Anul XVI, nr. 24 (4622)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Controverse

Medicii de familie, obligaţi să lucreze în centre de permanenţă care nu există

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Medicii de familie suceveni sunt obligaţi să lucreze în centre de permanenţă, potrivit unei ordonanţe adoptate săptămâna trecută de Guvern, însă în judeţul Suceava nu funcţionează în acest moment nici o astfel de unitate sanitară. În trecut, astfel de unităţi au fost deschise în zece localităţi, printre care Vicovu de Sus, Cajvana, Marginea, Vama, Breaza, Zvoriştea, Broşteni, Dolhasca şi Dorna Arini, dar ele au dispărut definitiv în 2008, deoarece doctorii s-au plâns că nu sunt plătiţi şi au refuzat să mai facă gărzi. Conform noului act normativ, centrele de permanenţă vor fi reînfiinţate, iar Direcţia de Sănătate Publică Suceava va stabili localităţile în care acestea vor funcţiona.

 

Asistenţă medicală primară, indiferent de oră şi de zonă

În baza noilor reglementări, medicii de familie aflaţi în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) şi care îşi desfăşoară activitatea în localităţile arondate teritorial la centrele de permanenţă sunt obligaţi să asigure continuitatea asistenţei medicale primare în aceste centre, începând cu prima zi a săptămânii şi până vineri, între orele 15.00-08.00. În zilele de sâmbătă şi duminică şi cu ocazia sărbătorilor legale, serviciul de permanenţă se va efectua  în intervalul 08.00-08.00, a doua zi.

Zonele în care se înfiinţează centre de permanenţă sunt stabilite de Direcţia de Sănătate Publică (DSP), cu acordul prealabil al CAS şi al consiliilor locale.

Înfiinţarea unui centru de permanenţă se va realiza prin dispoziţie emisă de către directorul executiv al DSP şi cu acordul prealabil al autorităţilor locale.

Centrele de permanenţă se vor putea înfiinţa atât în oraşele mari, cât şi în zonele rurale, Ministerul Sănătăţii urmărind ca pacienţii să poată accesa servicii de asistenţă medicală primară, indiferent de oră şi de zonă.

Pentru serviciile acordate în cadrul centrelor de permanenţă, medicii de familie vor fi retribuiţi, suplimentar, la nivelul unui salariu al medicului specialist în regim de gardă.

 

Penalizaţi cu 10% din veniturile lunare, dacă refuză

În cazul în care medicii de familie nu respectă obligaţiile impuse de noile reglementări, CAS va diminua lunar, cu 10%, valoarea minimă garantată a punctului per capita, respectiv venitul lunar al medicilor nou-veniţi într-o localitate, stabilit în conformitate cu prevederile Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.

 

Părerile în ceea ce priveşte Ordonanţa MS sunt împărţite. Conducerea DSP Suceava consideră că înfiinţarea centrelor de permanenţă este utilă, întrucât ar degreva activitatea de la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Suceava şi de la camerele de gardă ale celorlalte spitale din judeţ. ”Unii medici de familie dau cu prea multă uşurinţă trimiteri la medicii specialişti, pentru cazuri pe care le-ar putea rezolva chiar ei. Se doreşte înfiinţarea acestor centre de permanenţă pentru ca pacienţii să aibă unde să se adreseze”, spune şeful DSP, dr. Ludovic Abiţei.

 

Se tem că vor ajunge să facă muncă forţată fără a fi plătiţi

În schimb, medicii de familie cred că vor ajunge să facă muncă forţată fără a fi plătiţi. „De unde vor avea autorităţile bani să ne plătească când nu ne plătesc nici acum, pentru munca noastră de la cabinet? Pe de altă parte, este nevoie de o anumită dotare şi mă întreb de unde vor avea autorităţile bani şi pentru asta”, spune dr. Irina Badrajan.

În 2005, atunci când exista obligativitatea de a se asigura continuitatea asistenţei medicale în centrele de permanenţă, în ţară au fost înfiinţate aproximativ 300 de centre de permanenţă.

Începând cu anul 2008, când prevederea privind obligativitatea a fost anulată, numărul acestor unităţi sanitare a scăzut la 63, iar în Suceava nu a mai rămas nici unul funcţional.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicii de familie, obligaţi să lucreze în centre de permanenţă care nu există.
 Vizualizări articol: 929 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.3 din 3 voturi
Medicii de familie, obligaţi să lucreze în centre de permanenţă care nu există3.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Propunere trimis de
(31 ian 2011, 16:13:04
Buna idee cu centrele de permanenta ! Asa este in toata lumea civilizata .
Am o propunere si rog redactia ziarului sa o transmita MInisterului Sanatatii !
Pe langa medici de familie , aceste centre de parmanenta sa functioneze si cu medici de la DSP si medici de la Casa de Sanatate ca sunt o droaie ! Deh ! Au ales posturi caldute , fara raspundere si fara contact cu o populatie din ce in ce mai nervoasa !
Motivele ar fi doua :
- cred ca acestia se cam plictisesc in functiile de bagatori de seama pe la institutiile amintite
- se descalifica profund doar intorcand pana la exasperare cateva foi de hartie zilnic
Ce ziceti , nu e buna ?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei