Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 24 ian 2011 - Anul XVI, nr. 18 (4616)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Oportunitate

850 de hectare de terenuri degradate pot fi împădurite cu bani de la Fondul de Mediu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În zeci de localităţi din judeţul Suceava, suprafeţe mari de teren sunt afectate de alunecări active, prăbuşiri, surpări şi scurgeri noroioase, prezintă eroziune de suprafaţă foarte puternică şi excesivă, în vreme ce alte terenuri sunt afectate de eroziunea de adâncime – ogaşe, ravene, torenţi sau au exces permanent de umiditate. Conform statisticilor centralizate de Consiliul Judeţean Suceava, 12.800 de hectare de teren din judeţ sunt afectate de fenomene de degradare, cea mai bună soluţie pentru refacerea lor fiind împădurirea.

În aceste condiţii, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Suceava a identificat aproape 850 de hectare de teren la care se pot constitui perimetre de ameliorare, prin împădurirea lor cu bani de la Fondul de Mediu.

Cele mai mari suprafeţe de teren degradat care ar putea fi împădurite începând de anul acesta sunt pe teritoriul comunei Todireşti – peste 185 de hectare de teren, împărţite în trei zone mari – dealul Osoi, 64,35 hectare, Valea Popii, 69,59 de hectare, şi Tochile, 52,24 hectare.

La Poieni Solca, în zona Gropi sunt terenuri degradate pe o suprafaţă de 58,55 hectare, la Şcheia, pe Huci şi Câhla Morii - 46,65 hectare, la Dărmăneşti, în P. Bradului – 45,19 ha, Grăniceşti – 34,87 ha, iar la Bălăceana, la Dealul pădurii – 34,05 ha.

Cu suprafeţe mai mici de terenuri degradate apar şi localităţile Dolhasca – 22 ha, Berchişeşti – 18,66 ha, Fântânele – 10,85 ha, Iaslovăţ – 6,50 ha, Ilişeşti 15.03 ha, Muşeniţa – 20,92 ha, Păltinoasa – 13,60 ha, Pătrăuţi – 17 ha, Siret – 11,80 ha.

În cazul acestor localităţi, din cele 557,85 hectare de terenuri degradate, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a aprobat constituirea perimetrelor de ameliorare pe o suprafaţă de 539,55 hectare, urmând ca, pentru a accesa fondurile puse la dispoziţie, administraţiile locale să vină cu proiecte de împădurire, avizate de ITRSV.

De asemenea, au mai fost identificate şi alte terenuri degradate,  care au fişele perimetrelor de ameliorare în curs de finalizare. Cele mai mari suprafeţe de teren degradat pentru care trebuie stabilite perimetrele de ameliorare sunt în comuna Baia – la Bou Cobora, 89,66 ha, la Jancuri, 71,68 ha şi la Băiţa Poieni, 67,57 ha.

Acestora li se adaugă 39,03 ha în Siret, 3 ha la Pătrăuţi, 12,04 ha la Suceviţa şi 3 ha la Dolheşti.

 

Păşunile comunale, principalele terenuri degradate

Fenomenele de degradare excesivă a terenului au apărut îndeosebi la păşunile comunale, din cauza păşunatului excesiv şi a lipsei vegetaţiei cu rădăcini puternice, îndeosebi a arborilor, care să stabilizeze solul şi să echilibreze nivelul de umiditate.

Aşa se face că, deşi hectare întregi de teren se duc la vale sau nu vor mai putea fi folosite la nimic, pentru că se distrug tot mai mult de la un an la altul, primăriile nu se grăbesc să le împădurească nici măcar atunci când cheltuielile sunt acoperite din alte fonduri decât cele locale, pentru că ar rămâne fără zone de păşunat.

“Aceste zone degradate sunt păşunile comunei, dacă le împădurim pe toate nu vor mai avea unde merge oamenii cu vitele şi oile la păscut. Vom face proiect de împădurire doar pe ceva mai mult de 100 de hectare, pentru a obţine un punctaj cât mai bun, să atragem fondurile necesare, dar vom alege doar zonele cele mai afectate”, a spus primarul comunei Todireşti, Gheorghe Avram.

Aceeaşi situaţie se regăseşte în majoritatea comunelor, încât, în ciuda pericolelor pe care le prezintă terenurile degradate, o mare parte din ele nu vor fi împădurite, pentru a nu se stârni conflicte cu locuitorii care au nevoie de locuri de păşunat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 850 de hectare de terenuri degradate pot fi împădurite cu bani de la Fondul de Mediu.
 Vizualizări articol: 1335 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
850 de hectare de terenuri degradate pot fi împădurite cu bani de la Fondul de Mediu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Doamne ajuta! trimis de
(24 ian 2011, 19:25:25
Este o intiativa laudabila si astept cu nerabdare si finalitatea, si daca ar cauta cei de la Silvic ar mai gasi cu siguranta multe zone, inclusiv dealul de la Burdujeni care o ia la vale rau daca nu se face rapid ceva(se pot planta salcami)!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei