Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 ian 2011 - Anul XVI, nr. 16 (4614)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Fără pedeapsă

O crimă din 1996, rămasă cu autori necunoscuţi, se prescrie în câteva luni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O crimă petrecută în 1996, pe raza judeţului Suceava, va fi ştearsă cu buretele peste câteva luni, fără ca nimeni să fi făcut nici măcar o zi de puşcărie.

În urmă cu 15 ani, pe data de 4 mai, pe raza satului Mestecăniş, comuna Iacobeni, într-o zonă împădurită, la aproximativ 30-40 de metri de Drumul Naţional 17, a fost descoperit cadavrul unei persoane de sex feminin, de aproximativ 35-40 de ani.

Trupul neînsufleţit al victimei era în stare avansată de descompunere, o parte din cadavru fiind mâncat de animale.

Femeia avea în jurul gâtului un laţ, răsucit cu ajutorul unei bucăţi de lemn.

Legiştii au concluzionat la acea vreme că victima a murit ştrangulată, iar crima fusese comisă cu patru până la şapte luni în urmă.

După fragmentele de haine găsite la faţa locului, anchetatorii au stabilit că obiectele de îmbrăcăminte ale decedatei sunt specifice romilor din zona Ardealului.

Eforturile oamenilor legii de a identifica victima au fost în zadar.

Nimeni nu a reclamat dispariţia vreunei persoane care să corespundă semnalmentelor victimei de la Mestecăniş.

Actualul şef al Serviciului de Investigaţii Criminale, comisarul-şef Manuel Bordeian, îşi aminteşte că, în prima fază a investigaţiilor, au fost verificate circa 140 de persoane suspecte.

„Au fost făcute verificări la nivel naţional pentru identificarea victimei, sperându-se că dacă s-ar fi aflat numele ei s-ar fi putut obţine date şi despre mobilul faptei, chiar şi despre suspecţi. Identitatea victimei este esenţială într-o anchetă. Din păcate, nu am putut afla cine este victima”, ne spune şeful judiciariştilor suceveni.

În lipsa altor probe găsite la faţa locului, ancheta a bătut pasul pe loc, iar într-un final, oamenii legii au fost nevoiţi să treacă dosarul cu autori necunoscuţi.

Au trecut 15 ani de atunci, iar în luna mai a.c. dosarul va fi clasat, împlinindu-se termenul de prescriere.

 

Încă un cadavru necunoscut, la câţiva metri de parcarea cabanei Mestecăniş

Pe data de 6 iunie 2000, la patru ani de la descoperirea cadavrului femeii omorâte prin ştrangulare cu laţul, în parcarea din apropierea cabanei Mestecăniş a fost găsit, acoperit cu fân şi cu o pătură, cadavrul unei femei, o ţingăncuşă de aproximativ 25 de ani. Victima, aveau să concluzioneze legiştii în urma necropsiei, murise prin ştrangulare cu un bici, iar pe corp prezenta numeroase semne de violenţă.

Ca şi în cazul de mai sus, eforturile anchetatorilor de a afla numele victimei au fost zadarnice, astfel încât şansele de a pune mâna pe criminali se diminuau de la o zi la alta.

 

Au omorât-o şi i-au pus cadavrul între şinele de cale ferată

Au trecut aproape opt luni de atunci, când la mijlocul lui februarie 2001, la trecerea de nivel de cale ferată dintre localităţile Sadova şi Pojorâta, mecanicul locomotivei acceleratului Iaşi-Timişoara a observat cadavrul unei persoane.

Era tot o tânără de etnie romă, al cărei cadavru, aveau să stabilească poliţiştii, a fost aşezat pe şinele de cale ferată, pentru a simula un accident feroviar. Victima fusese omorâtă în altă parte, iar asasinii, în încercarea de a-şi acoperi urmele, au aşezat-o între şine, de-a lungul căii ferate. Trenul a trecut peste cadavru, însă nu i-a provocat nici o tăietură, iar la autopsie, legiştii au stabilit adevărata cauză a morţii: ştrangularea. La necropsie, s-a observat şi că victima avea pe corp urme ale unor agresiuni.

 

Tată şi fiu, autorii crimelor

De data aceasta, judiciariştii au reuşit să afle identitatea tinerei omorâte, o fată de 20 de ani, din comuna Vultureşti.

Aşa au reuşit să ajungă şi la cei care au omorât-o. Gheorghe Lazăr, din Câmpulung Moldovenesc, care pe atunci avea 63 de ani, şi fiul acestuia, cu acelaşi nume, la acea vreme, de 17 ani.

Făcând conexiuni între fapta din 2001 şi cea din 2000, ofiţerii şi procurorii criminalişti au reuşit să probeze că ambele crime au fost comise de cei doi suspecţi, tată şi fiu.

Victimele, care proveneau din familii dezorganizate, de romi, erau obligate să cerşească şi să întreţină relaţii sexuale.

Gheorghe Lazăr, tatăl, a primit 20 de ani pentru omor deosebit de grav, iar fiul său, 10 ani, pentru complicitate.

Deşi Lazăr, sexagenarul, era suspect şi în crima din 1996, anchetatorii nu au găsit nici o probă care să le confirme suspiciunile.

 

La 71 de ani, a absolvit clasa I, după gratii

Gheorghe Lazăr, vârstnicul, a reapărut pe prima pagină a ziarelor acum trei ani, când, încarcerat în Penitenciarul Botoşani, s-a apucat de şcoală şi, la 71 de ani, a absolvit clasa I.

 „Am vrut să mă pot iscăli şi să învăţ şi eu ceva. Când eram eu mic, erau alte vremuri, cine avea bani putea să înveţe, cine nu, nu... Eram la părinţi zece copii şi era greu. De aceea nu am fost deloc la şcoală şi nu ştiu să scriu şi să citesc”, mărturisea Lazăr ziariştilor în ziua în care, de după gratii, s-a decis să înveţe abecedarul.

 

A omorât două femei. Liber, după zece ani de temniţă

Astăzi, septuagenarul Gheorghe Lazăr este în libertate.

După zece de ani de puşcărie, a fost liberat condiţionat în noiembrie anul trecut, fiind considerat un „deţinut model” şi beneficiind de legislaţia care permite persoanelor private de libertate, care au peste 60 de ani, să iasă din puşcărie după executarea a jumătate din pedeapsa primită.

În cazul bătrânului, din 20 de ani de temniţă, a scăpat doar cu zece executaţi. 

„În primul rând, vreau să îmi văd familia şi apoi să mă duc la o mănăstire, să mă închin, şi pe urmă să mor între ai mei. Să nu mor în puşcărie, să mor acasă. Asta aş vrea...”, mărturisea din penitenciar Lazăr ce avea de gând să facă când i se vor deschide porţile penitenciarului.

 

Crima de la Poiana Stampei. Patru asasini. Rămaşi neidentificaţi.

În cursul anului trecut, s-a prescris încă o crimă din şirul celor rămase cu autori necunoscuţi.

În noaptea de 25/26 aprilie 1995, în jurul orei 3:00, Varvara Salahor (73 de ani), din comuna Poiana Stampei, a ieşit la poarta locuinţei, situată în centrul satului, şi a cerut ajutorul persoanelor care plecau de la balul organizat la căminul cultural, întrucât a fost victima unei tâlhării, bătrâna având mâinile legate la spate.

În locuinţă, lumina fusese întreruptă, iar într-o bucătărie de vară, poliţiştii au dat de trupul neînsufleţit al lui Neculai Salahor (81 de ani), având mâinile şi picioarele legate.

Varvara Salahor le-a povestit anchetatorilor că, în jurul orei 3:00, patru indivizi mascaţi au intrat în bucătărie, i-au legat mâinile şi au ameninţat-o să le dea banii. Au căutat prin sertare, fără a lua bunuri sau valori, deşi în casă se aflau circa 50 de grame de bijuterii din aur aparţinând nepoatei sale, precum şi suma de 20.000 lei (n.r.-vechi), obţinuţi din vânzarea unei maşini de cherestea.

Spunându-le că banii se află la soţul său care doarme în bucătăria alăturată, tâlharii au legat uşa şi au plecat, revenind după circa 15 minute. Au dezlegat uşa şi apoi au plecat, întrerupând şi alimentarea cu curent electric a locuinţei.

 

Zece dosare de mare violenţă cu A.N.

În prezent, în evidenţele IPJ Suceava mai sunt zece dosare de mare violenţă rămase cu autori necunoscuţi.

E vorba de trei omoruri, o tentativă de omor, o pruncucidere, două tâlhării urmate de moartea victimei şi cinci violuri cu acelaşi sfârşit tragic.

Cea mai veche e din 1998, iar ultimul dosar cu A.N. s-a înregistrat acum trei ani.

Pe 12 septembrie 2008, o tânără de 27 de ani, Alina Corocăescu, a fost găsită moartă în apartamentul ei din cartierul Burdujeni al municipiului Suceava. Fusese ucisă cu bestialitate, criminalul aplicându-i trei lovituri cu ranga în cap. Deşi crima s-a petrecut în mijlocul zilei, la parterul unui bloc de locuinţe de pe strada Gheorghe Doja, nu au existat martori care să fi văzut autorii ori măcar să fi auzit ceva.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O crimă din 1996, rămasă cu autori necunoscuţi, se prescrie în câteva luni.
 Vizualizări articol: 6629 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.15/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 13 voturi
O crimă din 1996, rămasă cu autori necunoscuţi, se prescrie în câteva luni4.2513

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pedeapsa cu moartea trimis de
(21 ian 2011, 16:11:58
Spune criminalul: „În primul rând, vreau să îmi văd familia şi apoi să mă duc la o mănăstire, să mă închin, şi pe urmă să mor între ai mei. Să nu mor în puşcărie, să mor acasă. Asta aş vrea...”. Daca e sa ma intrebi pe mine eu ti-a spune ca ai merita sa cari pietre pentru un gard macar si cu banii castigati sa platesti glontul care sa-ti intre in cap. Asta ai merita !
2.   Legi idioate trimis de
(21 ian 2011, 21:32:09
trebuia tinut la puscarie mult, mult , mult mai mult...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei