Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 11 ian 2011 - Anul XVI, nr. 7 (4605)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Viaţa în celulă

Severin Tcaciuc rupe tăcerea din Penitenciarul Botoşani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aflat de un an şi cinci luni în Penitenciarul Botoşani, Severin Tcaciuc a acceptat un dialog cu reporterii cotidianului Monitorul de Suceava, primul interviu de la extrădarea sa de către statul austriac în august 2009. Întâlnirea „s-a copt” relativ greu, problemele birocratice şi apoi vizita fiului său şi a juristului firmelor sale făcând ca totul să se lungească cu câteva ore.

Severin Tcaciuc şi-a făcut apariţia zâmbitor, îmbrăcat lejer cu o pereche de pantaloni de culoare închisă, o bluză de trening şi încălţat cu o pereche de pantofi sport. Cu o mapă sub braţ în care avea un teanc de dosare despre procesele sale, atât cele deja finalizate, cât şi despre dosarele aflate încă pe rolul instanţelor de judecată, suceveanul a povestit despre viaţa din penitenciar, despre nemulţumirile sale vizavi de justiţia şi procurorii din România, despre proiectele sale de viitor, despre oamenii pe care-i trecuse acum câţiva ani pe o aşa numită listă neagră, dar şi despre cât de bogat este în momentul de faţă. După aproape doi ani pe care i-a petrecut în spatele gratiilor, incluzând şi perioada arestului preventiv din 2001, Severin Tcaciuc a ajuns la o concluzie clară: „Această lovitură mi-a făcut un mare bine, m-a propulsat în lumea civilizată”.

 

Refuzul de eliberare condiţionată, o „discriminare” cu miros de „trafic de influenţă”

„Nu mă tem de nimeni care încearcă să mă intimideze şi să mă domine”, aşa a început discuţia cu Severin Tcaciuc. Întrebat despre ultima decizie a Judecătoriei Botoşani, de vineri, 7 ianuarie, care a respins propunerea de eliberare condiţionată formulată de Comisia de specialitate din Penitenciarul Botoşani, Severin Tcaciuc a mărturisit că nu are nici o explicaţie logică. „Atâta timp cât comisia de la penitenciar, din care face parte şi un judecător delegat, a ajuns la concluzia că mi-am ispăşit fracţia de pedeapsă pentru a putea fi eliberat şi am fost un deţinut model, chiar nu înţeleg de ce trebuie să stau şi mai departe închis. Nu sunt recidivist, nu am făcut probleme, dacă ar fi fost o amânare de o lună poate aş fi înţeles, dar aşa, până în iunie?”, s-a întrebat Severin Tcaciuc. Acesta afirmă cu tărie că în cazul său se poate vorbi despre discriminare şi consideră că 30% din soluţia Judecătoriei Botoşani este o greşeală, iar diferenţa de 70% reprezintă o „mână criminală”. „Miroase a trafic de influenţă, miroase a abuz de putere. Mirosul cred că vine de la acel Amariei Ioan şi de la un alt procuror pe nume Aurel Simion”, a declarat Severin Tcaciuc.

 

„Ostatic” pentru 23 de zile

Severin Tcaciuc reclamă că timp de 23 de zile, de pe 7 până pe 30 decembrie 2010, a stat ilegal în Penitenciarul Botoşani. „Din 7 decembrie am stat închis fără ca pe numele meu să existe vreun mandat de executare a pedepsei în vigoare. Acest lucru apare scris negru pe alb pe sentinţa respectivă, iar la presiunile avocaţilor mei, pe 10 decembrie judecătorul Murariu Adrian a dat o hotărâre în cameră de consiliu cum că s-a petrecut o eroare materială şi că va corecta greşeala cu o nouă decizie prin care se va emite un nou mandat. Acest lucru s-a întâmplat abia pe 30 decembrie. Iar ca răsplată pentru că am stat ostatic timp de 23 de zile în Penitenciarul Botoşani, pe 7 ianuarie mi-a fost respinsă de judecători cererea de eliberare condiţionată”, a spus Severin Tcaciuc.

 

A cântat de bucurie şi de jale

În perioada petrecută în spatele gratiilor, Severin Tcaciuc spune că a avut diferite activităţi. Astfel, în cursul anului 2010 a lucrat ca administrator la clubul penitenciarului şi a organizat spectacole, atât pentru deţinuţi cât şi pentru persoane din în exterior, cum ar fi la Azilul de Bătrâni de la Leorda. „În afară de administrator am făcut şi alte lucruri. Am fost solist vocal şi instrumental, am cântat şi de jale, şi de bucurie, după cum a fost comanda, iar la Azilul de Bătrâni oamenii au plâns. Am făcut mai mult decât îmi sta în putere, pentru că a lucra într-un penitenciar este un lucru bun, adică legea apreciază asta. Eu  am vrut să fiu şi am şi fost un element de exemplu”, a povestit Severin Tcaciuc.

 

Banii săi şi onorariile avocaţilor

Considerat la un moment dat, la începutul anilor 2000, unul dintre cei mai bogaţi suceveni, Severin Tcaciuc anunţă că averea sa este una suficient de mare. „Am milioane de euro, nu vreau să fac publică suma, să nu vă speriaţi, mai bine o ţin pentru mine. Şi de la stat mai am de luat tot cât am. Nu sunt învăţat cu bani puţini, ci cu bani mulţi, şi eu trebuie să primesc bani mulţi pentru această suferinţă creată prin condamnările primite”, a spus Severin Tcaciuc.

Chiar dacă în timpul anchetelor şi proceselor a avut angajaţi avocaţi cu nume, acum a rămas doar cu juristul firmei. Nu se sfiieşte să recunoască sumele de bani cu care i-a plătit pe avocaţi, iar în top se află Vlasov, care a primit aproximativ 5 miliarde de lei vechi, fără a recupera vreun leu de la acesta. Printre avocaţi l-a avut şi pe Mateuţ, „care nu mi-a luat bani, dar nici nu mi-a făcut nimic”.

 

Despre duşmanii săi

Convins că mulţi oameni au uneltit împotriva sa, Severin Tcaciuc are şi o listă cu persoane non grata, dar pe care o ţine doar pentru el. Totuşi, faţă de acum câţiva ani, pare că înverşunarea sa a mai scăzut, chiar şi împotriva celor mai aprigi duşmani.

„Intenţionez ca celor care au aruncat cu piatra în mine să le întind o mână, să le dau o pâine de mâncat, inclusiv lui Romulus Nicolae.

Acest om mi-a făcut mult rău şi a întreţinut acest rău. Ca bun credincios, chiar dacă am fost atât de biciuit de Romulus Nicolae, nu am nimic cu el, chiar dacă poate fi catalogat printre cei mai mari infractori din Suceava. Mi-aţi făcut, vrând-nevrând, o mare popularitate. Eu dacă am rămas cu bunurile fără să fie confiscate, dacă am rămas sănătos şi mi-am mutat familia în Austria şi dacă am reuşit fără ambele picioare să creez lucruri importante, sunt o persoană negativă?”, s-a întrebat Severin Tcaciuc din spatele gratiilor.

 

Puşcăriaşii îl dezmiardă „Severinaş” sau „Severinuc”

În Penitenciarul din Botoşani, Severin Tcaciuc îşi duce viaţa alături de alte 11 persoane, într-o celulă cu o suprafaţă de 16-18 mp. „Mă înţeleg foarte bine cu acei oameni, că la suferinţă oamenii se adună, numai că nu avem aer, stăm cu geamul deschis tot timpul. În puşcărie ştie toată lumea de mine, chiar mă dezmiardă cu numele de Severinaş sau Severinuc. Oricine intră în contact cu mine se convinge cine sunt şi rămâne prieten cu mine”, a povestit afaceristul sucevean viaţa din puşcărie.

Cât despre colegii de cameră spune că aceştia au condamnări grele, de la crimă pe viaţă, tâlhării şi violuri, până la furtişaguri mărunte, iar el este singurul care execută o pedeapsă pentru infracţiuni economice.

 

A angajat cinci deţinuţi la firmele sale

Cinci dintre deţinuţii care i-au fost colegi sunt angajaţi la firmele lui Severin Tcaciuc. „Eu fac mai mult decât statul. Statul, Ministerul Justiţiei, când un deţinut îşi încheie pedeapsa este scos pe poartă, îi dă bani de drum, de bilet, şi un şut în fund. Şi el flămânzeşte imediat, cumpără de banii ăia două beri, şi când se face din nou noaptea atacă un chioşc”, a explicat Tcaciuc.

 

Vrea să-şi facă ziar şi televiziune

Pentru că are suficienţi bani, şi-a propus ca în momentul în care va fi eliberat să-şi facă un ziar şi o televiziune. „Nu mă despart de Suceava, iar ziarul şi televiziunea vor fi aici, iar numele va fi legat de zonă”, a menţionat afaceristul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Severin Tcaciuc rupe tăcerea din Penitenciarul Botoşani.
 Vizualizări articol: 1747 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.56/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.6 din 34 voturi
Severin Tcaciuc rupe tăcerea din Penitenciarul Botoşani3.6534

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   :) trimis de
(11 ian 2011, 11:55:37
daca in SUA, oamenii se scolesc in ale afacerilor la Harvard, in RO, daca vrei sa iasa banu' si afacerea, musai sa faci niste stagii la Botosani, Teleorman, etc etc.
Acolo iti faci relatiile, acolo cunosti oamenii cu bani si idei "de combinatii". E o adevarata facultate ce ofera o educatie mai infipta in realitate decat orice alta scoala din Romania.

Nici nu e de mirare ca e aglomeratie pe un loc (12 oameni in 16 mp)...
1.1  RE: :) trimis de
(11 ian 2011, 12:59:11
Excelent comentariul, dar nu stiu daca ar trebui sa rad sau sa plang!
2.   Din PACATE... trimis de
(11 ian 2011, 14:29:14
se pare ca ii merge bine la botosani, cand a fost repatriat era jigarit ca un caine...eu as avea alte intrebari, completare la interviul de mai sus....cati bani ai platit in austria pentru azil si ce promisiuni de investitii ai facut acolo...daca ai cumparat hotelul bucovina - de ce itit bati joc de banii tai??? O ultima intrebare...cat ai platit pentru acest interviu? si ce crezi ca avantaje de imagine iti va aduce acesta? in ochii orasului suceava esti acelasi om.
3.   Sediul televiziunii trimis de
(11 ian 2011, 14:32:51
la parterul hotelului, unde are doua canapele din musama crapate si ponosite....sau la etajul 4 unde in loc de usi are toale atarnate de rama...asta ar fi trebuit sa fie numele articolului - "Bucovina un hotel uitat de lume, de suceveni."
p.s. ne doare in cot de orasul nostru!
4.   Nu fiti rautaciosi 1 trimis de
(11 ian 2011, 15:45:48
Acest om cu infirmitatea lui a facut ce alti sanatosi nici nu viseaza ,si in atare situatie ar merita apreciera or carui om de buna credinta. Este adevarat ca a facut si multe greseli sau ilegalitati insa as vrea sa cunosc un om de afaceri care nu a facut nici o greseala si nici o ilegalitate . In cazul Severin au predominat ambitiile /orgoliile precum si sfidarea legii nu numai din partea lui Severin ci si din partea celor care se aflau in rivalitate cu Severin . Am urmarit in decursul timpului evolutia acestui om cu infirmitatea pe care o are si am un sentiment de mila si in acela-si timp respect.
5.   Vai de capul nostru trimis de
(11 ian 2011, 21:17:36
Pentru ceea ce voi spune mai jos,regret doar faptul ca acest om este infirm(sa fie pedeapsa divina?)Tcaciuc este unul dintre miile de asa zisi investitori din tara asta care au profitat de tot ce se putea profita.A cumparat si a vandut de la sosete pana la oameni din clasa politica.Dar D-zeu,al carui discipol se recomanda,nu doarme!
5.1  RE: Vai de capul nostru trimis de
(12 ian 2011, 08:17:11
Ai mare dreptate Frivol... desi a ajuns intr-un loc de unde ar fi trebuit sa isi vada barna din ochiul sau,inca se mai bate cu pumnul in piept.A facut,a dres,a organizat... Imi vine greata... multa greata...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei