Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 10 ian 2011 - Anul XVI, nr. 6 (4604)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Profesii liberale

Medicii cu cabinete private, cei mai numeroşi plătitori de taxe la stat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Declaraţiile de venit depuse la Fisc oferă o radiografie a celor mai active categorii profesionale din judeţ şi o imagine a numărului şi veniturilor celor care preferă să lucreze pe cont propriu. De pe urma specialiştilor cu profesii liberale- medici, avocaţi, notari, arhitecţi, contabili, statul încasează anual impozite de milioane de euro. În  majoritatea statelor europene, activităţile independente sunt impozitate cu cote cât mai mici în aşa fel încât să fie încurajată munca pe cont propriu, în România însă acest lucru nu se întâmplă, specialiştii cu profesii liberale dând statului sub diverse taxe şi impozite aproape jumătate din sumele pe care le câştigă.

De exemplu, un notar care, potrivit declaraţiei depuse la Fisc, are un venit anual brut de circa 850.000 de lei, rămâne cu un venit net de aproximativ 530.000 de lei. Diferenţa este reprezentată de taxele pe care trebuie să le achite către stat.

În judeţul Suceava, cea mai numeroasă categorie care desfăşoară activitate în mod individual pe bază de cod fiscal o reprezintă medicii. Potrivit datelor furnizate de Simona Bădeliţă, şef serviciu la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Suceava, în judeţ sunt 734 de medici care îşi desfăşoară activitatea în cabinete private. Ei sunt urmaţi de avocaţi, în număr de 311, şi de experţi contabili şi contabili autorizaţi - 151. Tot pe cont propriu mai lucrează 46 de notari, 25 de arhitecţi, 91 de traducători autorizaţi, 14 cartografi, 62 de medici veterinari, 37 de psihologi, 17 diriginţi de şantier, 23 de ingineri cadastru, cinci auditori financiari, patru auditori energetici, zece consultanţi fiscali etc.
Simona Bădeliţă a precizat că nomenclatorul profesiilor liberale este mai larg, numărul total al sucevenilor care desfăşoară o astfel de activitate, înregistrate cu cod fiscal la DGFP, fiind de 2502.

„Foarte mulţi, câteva sute, sunt înregistraţi ca agenţi de asigurări, activitate considerată asimilată profesiilor libere din punct de vedere al autorizării”, a afirmat Bădeliţă.

 

La venituri, conduc notarii şi avocaţii

Dacă din punct de vedere al numărului, medicii sunt pe primul loc, în ceea ce priveşte câştigurile, ei sunt detronaţi de notari şi avocaţi. Chiar în condiţii de criză, după căderea pieţei imobiliare care a redus numărul de acte de transmisiuni şi garanţii, dar şi al procurilor, delegaţiilor şi legalizărilor, primele trei poziţii într-un top 10 al încasărilor au fost ocupate, în 2010 pentru anul precedent, de notari din Gura Humorului, Suceava şi Rădăuţi, cu încasări cuprinse între 203.000 şi 793.000 lei. Avocaţii vin mult în urmă, cele mai mari încasări fiind de 196.900 lei. Diminuarea investiţiilor în construcţii i-a afectat şi pe arhitecţi şi diriginţii de şantier, dar criza financiară nu a ocolit nici o categorie a specialiştilor cu profesii liberale, deoarece clienţii nu mai au bani pentru plata serviciilor.

Din punct de vedere al veniturilor din salarii, deci specialişti care au preferat să lucreze pentru alţii şi nu să desfăşoare o activitate pe cont propriu, statisticile întocmite de Inspectoratul Teritorial de Muncă arată că în 2010 primele locuri sunt ocupate de doi directori ai unor întreprinderi de industrializarea lemnului, cu salarii de 150.000 lei pe an, şi de un inginer care lucrează în construcţii, cu salariu de 140.000 lei pe an. Ei sunt urmaţi de directori de bănci, care câştigă între 50.000 de lei şi 140.000 de lei pe an, şi de doi profesori universitari de la Universitatea Ştefan cel Mare, cu salarii de 100.000 lei şi 135.000 lei pe an. În anul 2008, locul I la venituri salariale a fost ocupat de un profesor universitar, cu un salariu de 226.500 de lei pe an.

Cifrele înregistrate la Fisc mai arată că numărul celor care îşi câştigă existenţa din profesii liberale a crescut în 2010, faţă de 2009. Astfel, în 2009, la DGFP erau înregistrate 2.382 de persoane cu profesii liberale, dintre care 68 de plătitori de TVA, ca  medici, avocaţi, notari sau experţi contabili. La începutul anului 2011, numărul acestor categorii de specialişti a ajuns la 2.502. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicii cu cabinete private, cei mai numeroşi plătitori de taxe la stat.
 Vizualizări articol: 1540 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Medicii cu cabinete private, cei mai numeroşi plătitori de taxe la stat5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei