Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 4 ian 2011 - Anul XVI, nr. 1 (4599)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Mănăstirea Moldoviţa

Urători la început de an

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Din 1990, membrii Grupului „Gura Izvorului”, din comuna suceveană Vatra Moldoviţei, vin pe 1 ianuarie, după Sfânta Liturghie, la Mănăstirea Moldoviţa, pentru a ura obştea mănăstirii şi pe cei care au venit la sfântul lăcaş pentru rugăciune în prima zi a anului. Localnicii îşi aduc aminte de tradiţii şi de obiceiuri, de înaintaşi şi de portul popular şi vin la mănăstire cu plugul tras de boi, frumos împodobiţi cu cetină, colaci şi ştergare albe din in, pentru a ura, a juca capra şi ursul şi pentru a sorcovi ca în vremurile de demult. 

„Am pornit pe lună plină/ Din frumoasa Bucovină/ Din trei sate, o comună/ Un gând şi-o vorbă bună/ S-aducem mândră urare/ În astă ogradă mare/ Dintr-a Moldoviţei Vatră/ Oameni vrednici plugul poartă/ Aşa cum au învăţat de la cei bătrâni din sat”.

După ce plugarii au tras brazdă prin curtea mănăstirii, pe locul unde Petru Rareş, fiul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, a ridicat lăcaş de veşnică cinstire şi rugăciune, cei mai mici urători, coordonaţi de învăţătoarea Ilaria Puşcă, i-au invitat pe turiştii aflaţi aici, din toate colţurile ţării, să se alăture pentru mai bine de jumătate de oră alaiului din Ansamblul Folcloric „Gura Izvorului”.

 

Răsplătiţi cu colăcei, dulciuri şi vin

Prima care a fost urată a fost maica stareţă, stavrofora Benedicta, urătorii spunându-i: „Maică stareţă şi părinţele/ Toarnă vin în ulcele/ Să ne plăteşti urătura/ Că ni se usucă gura/ Mare cinste ne-ai făcut/ Că în ogradă ne-ai primit/ Cu rastee şi cu boi/ Cu copii şi cu femei”. Maica Benedicta i-a răsplătit pe urători cu colaci, cozonac, vin şi ţuică, cu bani, iar pe copii cu dulciuri şi fructe.

Însoţit de lăutari din satele Paltinu şi Ciumârna,Ansamblul Folcloric „Gura Izvorului” a urat de bine şi sănătate familiei preotului paroh de la Biserica „Sf. Mihail şi Gavriil” din Vatra Moldoviţei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Urători la început de an.
 Vizualizări articol: 739 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Urători la început de an5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei