Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 18 dec 2010 - Anul XV, nr. 298 (4589)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Fără scrupule

Cum au devalizat Duduman şi Ţugui societatea MES

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

După doi ani de anchetă, dosarul în cazul SC MES SA Suceava, societate care a fost vândută bucată cu bucată chiar de cel care o conducea, a ajuns la final. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, au finalizat rechizitoriul şi au trimis dosarul pe masa judecătorilor. Cifrele care se desprind din acest dosar sunt de-a dreptul halucinante şi arată rapacitatea unor oameni pentru care legile au fost doar preş de şters pe jos. Prejudiciul calculat de anchetatori se ridică la 1.765.770 de euro, adică 6.485.851 de lei la cursul de schimb valutar din 27 mai 2008, de 3,6731 lei/euro. Infracţiunile reţinute în sarcina celor cinci persoane trimise în judecată sunt, de asemenea, numeroase. Printre cei care vor trebui să răspundă în faţa instanţelor de judecată se numără Cezar Ţugui, fost executor judecătoresc, Dumitru Duduman, director al SC MES SA şi administrator al mai multor societăţi comerciale, Andrei Duduman, fiul lui Dumitru Duduman, precum şi Liliana Vasilisa Daniliuc, acţionar şi consilier juridic la SC MES SA, respectiv Liviu Şelaru, administratorul unei societăţi din Câmpulung Moldovenesc.

 

Licitaţiile trucate de executorul Ţugui

Devalizarea societăţii s-a produs în trei etape. Este vorba de licitaţiile organizate de executorul judecătoresc Cezar Ţugui în mai multe zile din 2008, în urma cărora au fost vândute opt curţi clădiri în suprafaţă de 14.668 mp, patru terenuri în suprafaţă de 9.857 mp şi bunuri mobile, mai exact 30 de maşini şi utilaje industriale. Procurorii DNA Suceava au ajuns la concluzia că, în calitate de executor judecătoresc, Cezar Ţugui a organizat licitaţii fără a avea acest drept, „având obligaţia de a declina competenţa de organizare a licitaţiilor în favoarea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Suceava”. Această faptă este considerată abuz în serviciu contra intereselor publice, în timp ce vânzarea bunurilor la preţuri subevaluate constituie infracţiunea de evaziune fiscală.

 

Ţugui a folosit banii din licitaţii pentru a-şi plăti rate la maşină

Interesant este că o bună parte din banii încasaţi de Cezar Ţugui cu ocazia licitaţiilor au fost utilizaţi în scopuri personale. Astfel, din suma de 360.384 de lei la licitaţiile din 15 şi 27 mai 2008, executorul judecătoresc a plătit rate leasing auto, în valoare de 34.399 de lei, cotizaţii la Camera Executorilor, impozite şi taxe locale datorate de propriul birou de executări, în sumă de 123.642 de lei, iar altă sumă, respectiv 202.342 de lei, a reprezentat retrageri în numerar şi care au fost folosite în interes personal, inclusiv despăgubiri în alte dosare de executare. Pentru licitaţia din 31 martie 2008, Cezar Ţugui avea de încasat un onorariu de 105.356 de lei, din care au ajuns efectiv în buzunarele sale 12.162 de lei.

 

A falsificat procese verbale de licitaţie

Şirul infracţiunilor comise de Cezar Ţugui cuprinde şi alte fapte. Procurorii au constatat că în procesul verbal de licitaţie aferent datei de 31 martie 2008 s-au făcut falsuri grosolane. În respectivul proces verbal se menţionează că licitaţia a avut loc în acea zi, între orele 10.00-12.00. În ceea ce priveşte licitaţia din 5 iunie 2008, procesul verbal conţine menţiunea că suma de 220.017 lei încasată de la SC Machines Wood&Metal (MWM) SRL şi SC Ady Logistics SRL a fost distribuită către BCR Suceava. În realitate, banii au fost viraţi către SC Friuli Orlandi SRL, SC Giacmello Spa şi către buzunarul lui Cezar Ţugui.

 

Constituire de grup organizat pentru săvârşirea de infracţiuni

O altă faptă pentru care Cezar Ţugui a fost trimis în judecată este iniţierea sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui grup, în vederea săvârşirii de infracţiuni.

„În perioada martie - iunie 2008, împreună cu învinuiţii Duduman Dumitru, Duduman Andei şi Daniliuc Liliana Vasilisa au constituit un grup în vederea comiterii infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice şi evaziune fiscală prin organizarea de licitaţii la BEJ Cezar Ţugui la datele de 31 martie 2008, 15 mai 2008 şi 27 mai 2008, respectiv prin înstrăinarea bunurilor mobile şi imobile din patrimoniul SC MES SA Suceava la 17 aprilie 2008, 20 mai 2008, aflate sub sechestrul instituit de executorul fiscal, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor datorate de această societate bugetului de stat în cuantum de cca 1.765.770 euro”, se arată în rechizitoriul de trimitere în judecată.

 

Duduman a umflat artificial datoriile către propria firmă

Un alt personaj principal din această fraudă de mari proporţii este Dumitru Duduman, director al SC MES SA Suceava, dar şi administrator al SC MWM SRL Suceava. Procurorii au stabilit că Duduman l-a ajutat cu intenţie pe Ţugui pentru a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale către statul român. Mai mult, anchetatorii au descoperit că în zilele de 13 şi 28 martie 2008, Dumitru Duduman a semnat patru bilete la ordin ce au fost depuse spre decontare la BCR Suceava, asta în condiţiile în care „ştia că vor fi refuzate la plată, deoarece nu exista disponibilul necesar în cont, şi mai mult decât atât, contul indicat în aceste instrumente de plată era supus măsurii de poprire, ce a fost dispusă de DGFP Suceava”.

Deşi cuantumul real al datoriilor SC MES SA către SC MWM SRL la data de 31 martie 2008 era de 1.204.827 de lei, executorul judecătoresc Cezar Ţugui a acceptat cele patru bilete la ordin, în valoare totală de 2.782.292 de lei.

 

Spălare de bani, marca Dumitru Duduman

Printre acuzaţiile aduse lui Dumitru Duduman se numără şi cea de spălare de bani. În rechizitoriul de trimitere în judecată se arată că în cursul lunii iunie 2008, în calitate de asociat şi administrator al SC MWM SRL, a vândut prin mai multe contracte de vânzare – cumpărare 25 de bunuri mobile achiziţionate la licitaţiile fantomă organizate de Cezar Ţugui. O parte din maşini şi utilaje au ajuns la SC Portic SRL Câmpulung Moldovenesc, iar altele către SC Grivco SRL Bucureşti.

„Totodată, trei dintre maşinile - utilajele provenite din comiterea de infracţiuni au fost înstrăinate succesiv folosind metoda suveică prin firmele SC Ady Logistics SRL Suceava - SC MWM SRL Suceava - SC Grivco SRL Bucureşti - SC Ady Logistics SRL Suceava, fiind în cele din urmă dobândite şi ajungând în proprietatea şi folosinţa SC MWM SRL Suceava, unde Dumitru Duduman avea calitatea de administrator şi asociat”, se arată în rechizitoriu.

 

A pus mâna pe două secţii ale MES prin intermediari

Cu ocazia anchetei au rezultat şi alte detalii care creionează modul în care Dumitru Duduman a dus spre faliment SC MES SA Suceava. Mai precis, în perioada decembrie 2006 - ianuarie 2007, respectiv iulie 2008 - septembrie 2009, în calitate de director general, acţionar şi administrator la SC MES SA a desfăşurat operaţiuni comerciale cu SC MWM SRL Suceava fără a înştiinţa Consiliul de Administraţie şi cenzorii. Procurorii au descoperit şi că SC MWM SRL a achiziţionat prin intermediari Secţia de îmbuteliere Oxigen şi Secţia prelucrări uşoare, hala sculărie, dar şi că din contractele de închiriere încheiate, SC MES SA avea de încasat de la firma privată a lui Dumitru Duduman suma de 1.337.054 de lei, din care s-au plătit efectiv doar 82.530 de lei.  

 

Lanţul slăbiciunilor, completat cu Daniliuc şi Şelaru

O a treia persoană trimisă în judecată de procurorii DNA Suceava este Andrei Duduman, fiul lui Dumitru Duduman. Acesta este acuzat de spălare de bani, iniţierea sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui grup, complicitate la evaziune fiscală şi complicitate la abuz în serviciu. Lanţul acţiunilor comise de familia Duduman şi executorul judecătoresc Cezar Ţugui a fost completat cu Liliana Vasilisa Daniliuc. În calitate de acţionar, secretar al şedinţelor Consiliului de Administraţie şi consilier juridic al SC MES SA, Daniliuc a participat la pseudo-licitaţiile organizate de Cezar Ţugui, semnând procesele verbale de adjudecare, deşi era la curent cu faptul că aceste licitaţii sunt ilegale.

În fine, o a cincea persoană care va fi judecată în acest dosar este Liviu Şelaru, administratorul SC Portic SRL Câmpulung Moldovenesc, firmă prin care s-a încercat spălarea de bani gândită de Dumitru Duduman.

 

Beneficiază de prezumţia de nevinovăţie

Faptele prezentate sunt dintre cele mai grave în plan economic descoperite şi documentate de procurorii suceveni în ultimii ani. Totuşi, DNA Suceava, într-un comunicat de presă, a ţinut să precizeze că trimiterea rechizitoriului la instanţă „nu poate în nici un fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum au devalizat Duduman şi Ţugui societatea MES.
 Vizualizări articol: 1477 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.62/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.6 din 13 voturi
Cum au devalizat Duduman şi Ţugui societatea MES3.6513

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Avere trimis de
(18 dec 2010, 12:57:13
ce inseamna lacomia, goana nebuna dupa bani......sunt linistiti acuma cu atitea anchete, procese...... tot mai bine sa fii putin mai ponderat......asta-i romanul, vrea avere intr-o zi daca se poate.....averea se face intr-o viata, nu ca in Romania......
2.   Cine-i de vina ca le-a mers!? trimis de
(18 dec 2010, 13:20:58
Parca numai EL !? Toti care au avut pirghiile conducerii sub Iliescu (si nu numai), au fost lasati intentionat,, ☭&nbs iar ei, s-au imbogatit, fara sa le fie rusinica!
Vadim Todor, a fost singurul care si-a dorit mult sa-i adune intr-un un loc mai sigur unde sa le puna intrebari[!],.... dar oamemnilor le-a fost frica si pina la urma, nu l-au mai ales!
Practica aceasta continua si va continua atita timp cit la conducere sunt indivizi care pun ,,palma''' pentru ca si ei merg pe aceleasi interese. Pin' cind!?....
3.   Comentariu trimis de
(18 dec 2010, 14:40:55
Asta este o practica la scara larga in Romania. Dupa 20 de ani v-ati dat si voi seama cum au disparut toate fabricile cu utilaje, terenuri , etc cu tot?
4.   Au uitat de unde au pornit trimis de
(18 dec 2010, 17:40:59
Nu o pot uita pe doamna Duduman, care la inceputul activitatii la IMUS, prin anii 80, venea la serviciu in slapi de cauciuc. dupa ce a devenit mare directoare, nici nu raspundea la salut. Dumnezeu nu bate cu batul. Multi ingineri cu nume si renume au parasit institutia, pentru ca nu au vrut sa fie partasi la furtisagurile lui Duduman. Din pacate, unii s-au consumat atat de mult, incat s-au imbolnavit si au murit. Ii stie Duduman, nu trebuie sa-i numesc eu. Totul in viata se plateste. Nu ma bucur de ce i se intampla, pentru ca a distrus viata propriului copil.
5.   "Stalpii noii puteri in Romania" trimis de
(18 dec 2010, 18:42:12
CUM SE FURA ?
- inainte de ‘89 toti romanii furau echitabil unii de la altii. Statul ii fura echitabil pe tovarasi, iar tovarasii furau statul.
- 1990-1996 se fura pe scheme si inginerii financiare de tip piramidal. Cei care au furat s-au numit mai tarziu oameni de afaceri.
- 1996-2000 se fura din privatizari. Comisioane de zeci de milioane de euro, industrii intregi vandute pe 1 leu. In perioada asta se nasc industriasii gen Patriciu.
- 2000-2004 se fura din marile privatizari, retrocedari si derogari de la plata taxelor si impozitelor. Cei care au furat s-au numit mai tarziu moguli.
- 2004-2008 se fura din investitii si contracte cu statul. Statul a investit in buzunarele smecherilor. Cei care au furat azi le spunem “baieti destepti”.
-2008-2010 privatizari nu se pot face, investitii nu,a venit criza. Asa ca s-a furat direct din bugetul statului.
-2010 – prezent bugetul nu mai exista,se fura direct din buzunarul romanilor, salarii, pensii…!
6.   Made dreptate si adevar trimis de
(19 dec 2010, 16:02:57
domnilor cine era cirmaci sef la cotroceni??
nu cumva actualul manelist?
7.   Comentariu trimis de
(19 dec 2010, 19:53:25
.....cind....au sa faca inchisoare acesti AFACERISTI????NICIODATA.......au toti pe cineva in spate care sa II SALVEZE.....(militieni,procuro maninca)NU....???NOAPTE BUNA, MIINE ESTE O ALTA ZI.......

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei