Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 2 nov 2010 - Anul XV, nr. 258 (4549)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

La judecată

Procurorii suceveni se pregătesc să le trimită colegilor ucraineni dosarul dublului asasinat de la Siret

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Ancheta în cazul dublului asasinat de la Siret este aproape de finalizare, iar în două-trei săptămâni, dosarul va fi trimis, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, colegilor lor de la Parchetul din Cernăuţi.

În urmă cu aproximativ o lună şi jumătate, la Suceava, au ajuns documentele comisiei rogatorii, însumând toate actele de la audierile principalului suspect,  Leonid Zaporojeţ (51 de ani), ale individului care l-ar fi însoţit la data monstruoasei fapte la Siret, precum şi cele ale martorilor care au confirmat că ucraineanul a fost în Siret în ziua în care Carmen (39 de ani) şi Raluca (6 ani) Hriţcu au fost împuşcate în cap în propriul apartament.

Toate documentele au fost date unui traducător autorizat, acesta trebuind să le traducă din ucraineană în română.

Aşa cum vă informam încă din luna aprilie, Leonid Zaporojneţ nu recunoaşte nimic.

Arestat încă din 11 martie a.c la Cernăuţi, pentru deţinere de droguri şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, Zaporojneţ va fi judecat, în Ucraina, pentru crimele de la Siret, fapta sa fiind încadrată la omor deosebit de grav.

 

Prins la două zile după dublul asasinat şi lăsat să plece

La începutul lunii aprilie a.c., anchetatorii suceveni au stat prima oară faţă în faţă, în aceeaşi încăpere, cu Leonid Zaporojeţ.

Ucraineanul s-a jurat că nu a fost la Siret în ziua crimei (n.r. - 17 februarie a.c.), deşi oamenii legii au găsit ADN-ul său pe tubul unui cartuş din apartamentul familiei Hriţcu.

Anchetatorii au identificat chiar şi locaţia din Siret în care, cu o noapte înainte, a dormit principalul lor suspect. Cu toate acestea, ucraineanul neagă cu vehemenţă că ar fi fost în Siret, în acea zi fatidică.

Două zile mai târziu, pe 19 februarie a.c., avea să fie găsit de poliţişti într-un hotel din cartierul sucevean Burdujeni.

Zaporojeţ a susţinut că el a ajuns pe raza judeţului Suceava deoarece a fost abandonat pe raza municipiului reşedinţă de judeţ de cei care i-au promis că-l vor duce în Italia.

Pentru că i s-au cerut bani în plus, faţă de suma la care s-au înţeles iniţial, şi nu a vrut să le dea, Zaporojeţ a fost dat jos din microbuzul cu care a plecat din Cernăuţi în zona Autogării din centrul Sucevei.

Aşa a ajuns – a explicat el – la hotelul „Orizont” de pe strada Jean Bart, din apropierea gării Burdujeni.

În momentul în care a fost prins prima oară de poliţişti avea asupra lui în jur de 3000 de euro. Cu toate acestea, nimeni nu ştia la acea dată că ucraineanul pe care au pus mâna era la vremea respectivă cel mai căutat criminal.

Aveau să afle acest lucru, după câteva zile, când a venit rezultatul probelor ADN recoltate de la faţa locului.

Din păcate, era prea târziu, Leonid Zaporojeţ fusese deja extrădat în Ucraina.

Norocul anchetatorilor suceveni a fost acela că, aşa cum a cerut comanda poliţiei în cazul tuturor cetăţenilor străini identificaţi pe raza judeţului a căror prezenţă era suspectă, Zaporojeţ a fost amprentat, fotografiat şi, cel mai important, i s-au luat probe ADN.

 

Scenariul execuţiei în stil mafiot de la Siret

Din datele de anchetă, Leonid Zaporojeţ a intrat fraudulos în România, cu o zi-două înaintea crimei.

Nu era singur, ci însoţit de alţi ucraineni, cu toţii implicaţi în traficul cu ţigări de contrabandă.

Zaporojeţ şi conaţionalii săi au venit la Siret, acolo unde îşi desfăşurau mare parte din afacerile ilegale.

Aflând că valutistul Vasile Hriţcu, soţul, respectiv tatăl victimelor, ţine sume mari de bani în casă şi că multe dintre schimburile de valută se fac în apartamentul acestuia, Zaporojeţ s-a decis să-l jefuiască.

Înarmat cu o armă artizanală, care nu a fost găsită încă, a descins în imobilul de pe strada „Laţcu Vodă”, nr. 16 B.

În acel moment, în apartamentul familiei Hriţcu, de la etajul I, se aflau doar Carmen, soţia valutistului, şi fiica lor cea mică, Raluca.

“M-a sunat soţia înainte şi mi-a spus că sunt două persoane… cât îi una, cât îi alta (n.r.-cât e cursul la valută), dar, zicea ea, nu mă înţeleg cu ele. Când am întrebat cât vroiau să ia, pac, s-a închis brusc”, mărturisea Vasile Hriţcu, care în acele momente era cu fiul său la o policlinică privată din Suceava.

Grăbindu-se să intre la medic, nu a dat prea multă importanţă incidentului, bănuind că s-a descărcat telefonul soţiei.

A revenit, ulterior, cu un telefon, însă aceasta nu i-a mai răspuns. A sunat şi fiul său, însă, la fel. Nu răspundea.

“Când am venit acasă, am sunat la interfon. Nu răspunde, dă telefon. Nu răspunde. Băiatul: Tată s-a întâmplat ceva. Sună la vecina. Am intrat repede, două trepte şi m-am uitat în sus… spre apartamentul meu… era uşa întredeschisă, se vedea lumina din hol”, povestea cu lacrimi în ochi bărbatul.

În hol a dat peste cadavrul soţiei sale, care era lângă aspiratorul pornit. A crezut, iniţial, că femeii i se făcuse rău, de la hipertensiune, însă imediat a văzut găurile de la cap şi tuburile de cartuş goale.

“Băiatul a luat-o înainte. Striga Raluca, Raluca… “Tată, şi Raluca e moartă”… A luat fetiţa în braţe să-i facă respiraţie gură la gură… Am luat-o şi eu în braţe, era ca o păpuşă… rece era. Eu cred că fetiţa s-a întors şi i-a văzut…”, continuă terifianta mărturisire a valutistului.

 

Omorâte pentru 14.000 de euro şi 2.000 de dolari SUA

Carmen Hriţcu făcea curat în apartament în momentul în care asasinul i-a intrat în casă, iar acesta a dat drumul la aspirator pentru a acoperi zgomotele împuşcăturilor.

Potrivit informaţiilor furnizate de unul dintre poliţiştii care au ajuns primii la faţa locului, femeia a fost lovită înainte de a fi executată, având ochiul stâng vânăt.

Trupul neînsufleţit al Ralucăi, fetiţa de şase ani, zăcea în sufragerie, încăpere în care a fost găsită şi o pernă prin care, de la numai câţiva centimetri de cap, a fost tras glonţul care i-a pătruns direct în tâmplă. 
Micuţa, povestesc rudele, se uita în acele momente cumplite la desene animate, televizorul fiind găsit deschis, pe un program de copii.

„Dublul omor a fost comis în scop de jaf, ştiindu-se că victimele deţin la domiciliu sume mari de bani”, declara în cadrul unei conferinţe de presă şeful Inspectoratului General al Poliţiei Române, chestorul principal de poliţie Petre Tobă, care a adăugat că din apartamentul familiei Hriţcu a fost sustrasă suma de 14.000 de euro şi 2.000 de dolari americani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Procurorii suceveni se pregătesc să le trimită colegilor ucraineni dosarul dublului asasinat de la Siret.
 Vizualizări articol: 3023 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Procurorii suceveni se pregătesc să le trimită colegilor ucraineni dosarul dublului asasinat de la Siret5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Dublu asasinat la Siret...! trimis de
( 2 nov 2010, 11:58:19
De ce nu ne spune politia cine a fost implicat din Siret, ori cine a vandut pontul ucigasilor... Prea seamana povestea a 1001 de nopti si este...fff greu de inghitit...chiar si de un...neinitiat!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei