Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 2 nov 2010 - Anul XV, nr. 258 (4549)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Suceveni înşelaţi

Mai mulţi suceveni au dat bani grei pe ţepe prin SMS, convinşi că au câştigat zeci de mii de euro sau BMW-uri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cazul tânărului în vârstă de 30 de ani care a virat aproape 6.500 de euro în contul unui escroc, convins, printr-un SMS, că a câştigat 20.000 de euro, ajuns pe masa judiciariştilor de la Biroul de Investigaţii Criminale al Poliţiei municipiului Suceava acum câteva zile, nu este din păcate singular, alte înşelăciuni prin SMS mai fiind reclamate la Poliţia municipiului Suceava şi la Poliţia municipiului Rădăuţi.  

 

Cele mai proaspete victime înşelate sunt din municipiul Suceava şi comunele limitrofe. După cum ne-a declarat comisarul Ioan Halaicu, şeful Biroului de Investigaţii Criminale al Poliţiei municipiului Suceava, de la începutului anului, structura pe care o conduce a primit patru plângeri de acest gen.

De departe, cel mai „şifonat” din aceste înşelăciuni a ieşit tânărul de 30 de ani despre care am relatat în ziarul nostru de ieri. Stelian O., din municipiul Suceava, a primit, pe 18 octombrie a.c., un SMS prin care era anunţat că a fost introdus în baza de date a unui concurs şi în urma tragerii la sorţi a fost declarat câştigătorul a 20.000 de euro. Dând dovadă de o naivitate dusă la extrem, acesta a acceptat condiţiile „organizatorului”, pe care chiar el l-a contactat telefonic, trimiţându-i patru comisioane obligatorii pentru a intra în posesia premiului. Victima a trimis banii prin Western Union, virând în contul escrocului nu mai puţin de 27.300 de lei, în jur de 6.400 de euro, adică o treime din inexistentul câştig, abia după ce a trimis a patra tranşă de bani acesta realizând că ceva nu este în regulă.

Exact după acelaşi tipar, la începutul acestui an, o femeie din Suceava a fost înşelată, e adevărat, paguba fiind mult mai mică, în jur de 2.000 de lei. De asemenea, a mai precizat comisarul Halaicu, alte două victime din Suceava au fost înşelate tot prin SMS, după un mod uşor diferit de operare, în sensul că au trimis codurile PIN ale unor cartele telefonice de reîncărcare, convinse că au câştigat mari premii.

 

„Rugat” prin SMS să aleagă culoarea maşinii câştigate

„Mesajele tip SMS trimise îi anunţă pe oameni că au câştigat premii foarte mari, zeci de mii de euro ori maşini, Dacii Duster sau BMW-uri. Nu sunt după un tipar anume, ci amintesc de concursuri organizate de firme inexistente. Am avut un caz în care o victimă care a intrat în jocul celui care a înşelat-o a primit un SMS în care a fost rugată să aleagă inclusiv culoarea maşinii câştigate, ori i s-a cerut să achite urgent valoarea unei taxe de înmatriculare pentru a intra în posesia premiului”, ne-a explicat comisarul Halaicu.

Înşelătorii de acelaşi gen au mai fost comise şi în alte judeţe din ţară, astfel că este posibil ca la mijloc să fie vorba de un individ care să aibă foarte multe victime la activ.

 

Poliţia reuşeşte să identifice autorii, însă banii se recuperează rar 

Şi în zona Rădăuţi există persoane care au dat sute sau mii de lei din buzunar după ce s-au lăsat păcălite prin mesaje tip SMS, aici însă faptele fiind ceva mai vechi, de anul trecut şi din prima parte a acestui an.

După cum a precizat comisarul-şef Constantin Alistar, adjunctul şefului Poliţiei municipiului Rădăuţi, patru cazuri de înşelăciuni de acest tip au ajuns deja pe masa procurorilor.

Trebuie spus şi faptul că foarte probabil există şi victime care nu au apelat la poliţie, după ce şi-au dat seama că au fost înşelate din cauza naivităţii de care au dat dovadă, acestora fiindu-le ruşine să mai depună plângeri.   

Poliţiştii ne-au spus şi cam care este de obicei finalitatea cazurilor de acest gen. De exemplu, toate plângerile instrumentate în ultimii ani la Biroul de Investigaţii Criminale al Poliţiei municipiului Suceava au fost rezolvate în sensul că autorii au fost identificaţi. Din păcate, însă, rar s-a întâmplat ca prejudiciile să mai fie recuperate, chiar şi parţial, de obicei escrocii „topind” repede sumele adunate de la creduli.   

Pentru a nu cădea victime escrocilor de acest gen, oamenii sunt atenţionaţi că la nici un tip de concurs nu se cer coduri ale cartelelor SIM ori transferarea de sume de bani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mai mulţi suceveni au dat bani grei pe ţepe prin SMS, convinşi că au câştigat zeci de mii de euro sau BMW-uri.
 Vizualizări articol: 3568 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Mai mulţi suceveni au dat bani grei pe ţepe prin SMS, convinşi că au câştigat zeci de mii de euro sau BMW-uri5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Oamenii astia isi merita soarta trimis de
( 2 nov 2010, 11:12:15
Autorul articolului ii numeste "naivi" sau "creduli". Sa fim sinceri si sa spunem ca sunt prosti de-a binelea.
Pana la urma asa le trebuie. Probabil ca daca banii (cei 6400 EUR) erau castigati cu sudoare se mai gandea odata inainte sa "scape" de ei.
2.   Prostia se plăteşte... trimis de
( 2 nov 2010, 11:19:49
1. Din timp ce nu ai participat la niciun concurs, cum să crezi că ai câştigat un premiu? Am primit şi eu mesaje de genul, ba că am câştigat la Flanco nu ştiu ce, ba o sumă de bani de la Orange, o maşină de la Altex etc. Ba chiar am primit şi un sms de genul: "Tata, te rog să încarci numărul ăsta cu 20 de euro...". Devin din ce în ce mai şmecheri ţeparii ăştia.
2. În toate ziarele şi pe toate posturile tv au apărut avertismente privind genul acesta de înşelăciuni... nu înţeleg cum mai se mai găsesc persoane care încă pun botul. Asta este, cine e naiv să plătească.
3. Dacă majoritatea ţeparilor sunt prinşi, de ce nu se dau pedepse mai mari? Dacă ştiu că scap uşor mă apuc şi eu de asta.
3.   Poate se mai desteapta ... trimis de
( 2 nov 2010, 11:39:36
prostia se plateste...
4.   *** trimis de
( 2 nov 2010, 11:57:43
teparii astia artrebui premiati si nu trasi la raspundere...ei neajuta sascapam dedobitoci si idioti....bravo lor.......cat de cretin trebuie sa fii sa pui botul la asaceva, ba mai mult sa trimiti si bani ....bravo lor teparilor

o sa dau si eu anunt cu numarul meu de cont din banca.....care trimite acolo 50 de euro castiga fara tragere la sorti o excursie all inclusive de 7 zile la Paris
5.   Mare prostie trimis de
( 2 nov 2010, 13:04:41
Cum se poate oameni buni sa fii asa de idiot sa trimiti o anumita suma de bani ,cum a zis si Kenny ,fara sa participi la un concurs. Sincer pe mine ma socheaza si in acelasi timp ma amuza ,dar chiar ma face sa zambesc si asta este bine. Cat de cat Media si-a facut datoria si a dat exemple cu tot felul de cazuri de oameni care iau teapa cu tot felul de SMS-uri si scrisori ,intrebarea este de ce se ajunge in aceste situatii si eu cred ,simplu ,anumite persoane intra in posesia de ceva bani usori care trebuie sa urmeze ciclul si sa plece de unde au venit.
6.   O nelamurire trimis de
( 2 nov 2010, 14:14:42
In zilele noastre Guvernul si Fiscul se tot leaga de bugetari si vreau sa taie veniturile lor ,dar de ce nu au puterea sa traga la raspundere familiile de tigani sau romani care si-au construit tot felul de palate ,vile ,cartiere din venituri nelegale ca vrajitoria ,comertul cu carne vie ,comertul cu materiale reciclabile ,sunt persoane sau clanuri care pur si simplu sfideaza autoritatile pentru simplu fapt ,doar parerea mea ,ca sunt mituite ,nepasatoare ,inessistente. Mai arata si pe la Tv ,au case de jumatate de milion de euro si primesc ajutor social, la noi este o promlema ,se pune accent pe un castig foarte scurt ,individual ,si nu pe un castig national ,de lunga durata. Romania ar avea un potential masiv ,doar printr-o administrare mai buna a resurselor ce le avem ,fara sa mai ne rugam la Dumnezeu sa ne mai dea ceva.
7.   :))))) trimis de
( 2 nov 2010, 15:03:21
Acum am văzut poza ataşată la articol. Ce idiot se lasă păcălit de un mesaj în care sunt 3 greşeli??????? Ăştia chiar îşi merită soarta!laughing)))))))))))))))
7.1  RE: :))))) trimis de
( 2 nov 2010, 20:52:06
tu trebuie sa ai grija de tine , prietene
8.   Despre comentariile voastre! trimis de
( 2 nov 2010, 17:37:58
Am citit o parte dintre comentariile voastre si m-am ingrozit. Mai toti sunteti de partea hotului. Eu zic sa-i da-ti si un premiu pentru ideea lui "geniala"!
Eu pun problema altfel, exceptandu-l pe acest tanar de numai 30 de ani care ar fi trebuit sa fie mai "versat" cu tehnica moderna. Eu ma gandesc ca am sa imbatranesc, sinapsele o sa se lege mai greu din cauza varstei si atunci voi putea fi pacalit cu mai mare usurinta. Habar nu aveti cati batrani sunt prostiti prin fel de fel de metode. Ganditi-va cat de usor va puteti pacali propriul copil sa manance din farmurie, prin mici tertipuri, la fel de usor vom fi si noi de pacalit la batranete! Sa nu credeti ca peste 30, 40, 50 de ani veti mai avea aceeasi agilitate mentala. Nu degeaba se spune "batranii cad in mintea copiilor". Si atunci, ma intreb eu, cine o sa mai aiba grija de noi ?!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei