Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 2 nov 2010 - Anul XV, nr. 258 (4549)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Eforturi

Economii de miliarde de lei vechi lunar, din colectarea selectivă a deşeurilor din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Închiderea gropii de gunoi a Sucevei şi obligaţia ca toate deşeurile menajere să fie transportate la alte gropi de gunoi, întâi la Fălticeni, iar după 15 iulie, la Botoşani, a pus o povară grea pe umerii municipalităţii sucevene, prin costurile mari de transport al gunoiului.

Cu toate acestea, ca urmare a măsurilor luate pentru a diminua cantitatea de deşeuri care trebuie transportată, precum şi numărul curselor efectuate, s-au făcut economii semnificative la bugetul local, fiind evitată şi o taxă de mediu împovărătoare.

Viceprimarul Sucevei Lucian Harşovschi a explicat că cea mai eficientă metodă de economisire a banului public a fost cea de a selecta deşeurile reciclabile din gunoiul menajer adunat din oraş, încât la Botoşani au fost trimise doar deşeurile neutilizabile, compactate, puse în două remorci, ataşate la aceeaşi maşină. În acest fel au fost reduse atât cantităţile transportate, cât şi numărul de transporturi necesare.

“În perioada 16 iulie – 30 septembrie, adică în două luni şi jumătate, am transportat la Botoşani aproximativ 18.000 de metri cubi de gunoi menajer, în condiţiile în care la Fălticeni transportam aproape 10.000 de metri cubi în doar o lună. Practic, avem o reducere de 28% a cantităţii de deşeuri transportate, iar soluţia adoptată de noi, de a transporta gunoiul cu utilaje de 36 de metri cubi este una bună, pentru că, în loc să ne crească costurile din cauza distanţelor mult mai mari, deja aproape că plătim mai puţin să ducem gunoiul la Botoşani decât plăteam să-l ducem la Fălticeni”.

O problemă o constituie gradul foarte mic de colectare selectivă a deşeurilor de către populaţie.

“În cele două luni şi jumătate am colectat de la populaţie 83 de metri cubi de PET-uri, adică 2,5% din totalul de 3750 de metri cubi selectaţi apoi manual, la baza firmei Diasil, unde este dus mai întâi gunoiul menajer adunat din oraş.

În aceeaşi perioadă, de la populaţie au fost colectaţi doar 65 metri cubi de folie de plastic, din totalul de 1000 mc adunaţi din buncărele de gunoi din municipiu”, a exemplificat Harşovschi.

În plus, pe lângă economiile făcute, prin colectarea selectivă a deşeurilor, Primăria Suceava a scăpat de obligaţia de a plăti lunar o taxă de mediu de 40.000 lei (400 de milioane de lei vechi).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Economii de miliarde de lei vechi lunar, din colectarea selectivă a deşeurilor din Suceava.
 Vizualizări articol: 2089 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Economii de miliarde de lei vechi lunar, din colectarea selectivă a deşeurilor din Suceava5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Colectare selectiva trimis de
( 2 nov 2010, 11:51:35
De ce nu se colecteaza selectiv gunoaiele? S-a incercat ceva doar pentru PETuri dar apoi s-a renuntat (cel putin in zona unde locuiesc eu). Nu inteleg de ce. Daca ar fi introduse si LASATE containere separate macar cativa ani, lumea s-ar invata cu ele: hartie, plastic, sticla, gunoi menajer si resturi bio. Pentru sticle si peturi sunt anumite containere care nu te lasa sa introduci altceva in afara de peturi si sticle. Spor!
2.   Bravo trimis de
( 2 nov 2010, 13:21:13
Mi se pare o initiativa extrem de agreabila, mai ales fata de cei direct vizati. Necesitatea unei noi gropi de gunio conform standardelor europene e foarte binecunoscuta. Consider ca viceprimarul Lucian Harsovschi face chiar o treaba foarte buna..se vede ca este tanar si bine pregatit in domeniul administratiei locale. Romanica noastra are nevoie de mai multi tineri de genul acesta...la toate nivelurile de conducere...pt ca tinerii reprezinta viitorul! Bravo lui...
3.   N-ai cu cine.. trimis de
( 2 nov 2010, 13:30:01
Ar trebui sa se faca o colectare selectiva a oamenilor. Sa se faca dupa.. nr de clase.. sau dupa inaltime..happy sau dupa culoarea politica.. sau dupa zodii..laughing
Oare de ce iubirea o simtim in inima?laughing
Oricum.. e bine ce vrea sa se faca.. Viceprimarul Sucevei Lucian Harşovschi!
..
Ca in adevarata U.E.happy

(ce chestie.. poti scrie aici orice si lumea chiar citeste.)
Vand.. fila cu luna octombrie din calendarul crestin-ortodox 2010.
4.   Bre oameni buni trimis de
( 2 nov 2010, 14:08:36
Aia care nu sunteti din acelasi partid cu individu' suspect din poza.
Harşovschi asta e trebuie dus intai la un test de IQ sa vedem daca depaseste nivelul unui catel comunitar. Hai sa fim seriosi cu personajele astea impinse de unii de la spate. Eu unul sper din toata inima sa nu ajunga niciodata primar al Sucevei...

Nu ca asta de acuma e mai breaz.
5.   Corect! trimis de
( 2 nov 2010, 18:33:07
Acesti indivizi care ne taxeaza si sunt la carma primariei au reusit selectarea deseurilor simplu si foarte ieftin,astfel:Cetateanul A duce punga la buncar.Dupa el vin tiganii,rup pungile,selecteaza gunoiul,isi iau partea,iar ce nu ia vantul,selecteaza cainii comunitari,devorand resturi alimentare si oase.Vine Rosalul,strange ce-a ramas,se uita in stanga,in dreapta si mai scapa cateva masini acoperite cu prelate spre descarcare la groapa inchisa de cativa ani a Sucevei(riveranii pot confirma).Ce ramane ducem la Botosani,sa aiba si Prigoana junior de gaz la Lamborghina lui,vicele si cu primarul jubileaza,isi iau premii de performanta si se lauda prin presa ca selecteaza deseurile...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei