Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 25 oct 2010 - Anul XV, nr. 251 (4542)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Fum mai ieftin

Contrabanda cu ţigări a început să-şi revină

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Contrabanda cu ţigări începe să-şi revină după ce în vara acestui an a primit o lovitură serioasă, ca urmare a intrării în vigoare a OUG 54/2010, care incrimina ca infracţiune deţinerea sau comercializarea a peste 10.000 de ţigarete nemarcate corespunzător. Potrivit acestui act normativ, pedepsele pentru contrabandă sunt între unu şi patru ani de închisoare, iar amenzile contravenţionale pot atinge şi suma de 100.000 de lei. Contrabandiştii de ţigări par să fi depăşit pragul psihologic al OUG 54/2010, iar în doar două luni de zile s-a înregistrat o creştere serioasă a produselor introduse pe piaţa neagră. Potrivit unui studiu al Companiei de cercetare Novel, dacă în luna iulie pe piaţa din România erau ţigări de contrabandă în procent de 21,3%, în luna septembrie a acestui an s-a ajuns deja la 24,4%. Asta înseamnă că una din patru ţigarete este de contrabandă, iar asta se traduce prin bani mai puţini la bugetul de stat.

Cea mai mare pondere a ţigărilor de contrabandă aduse în România revine Moldovei, care „livrează” 31,5% din marfă, în timp ce Ucraina secondează această piaţă, cu o cotă de 24%, locul trei fiind ocupat de Serbia, cu un procent de 21,7%.

Specialiştii în domeniul industriei de ţigarete din România spun că, dintre produsele care provin din Ucraina, o mare parte sunt introduse prin judeţul Suceava, iar tendinţa este de creştere a contrabandei, ca urmare a creşterii TVA-ului şi a scăderii puterii de cumpărare.

 

Ce cred reprezentanţii marilor firme de ţigarete din România

Cele mai mari firme de ţigarete de pe piaţa românească, British American Tobacco, JTI şi Philip Morris cred că instituţiile statului trebuie să-şi continue eforturile pentru a combate fenomenul contrabandei, mai ales că rezultatele din prima jumătate a acestui an au arătat că este posibilă o asemenea luptă.

„Scăderea semnificativă a comerţului ilicit cu ţigarete, în numai şase luni, de la 36,2% în ianuarie 2010, la 21,3% în iulie, a demonstrat capacitatea autorităţilor de a lupta cu acest flagel. Cu toate acestea, şocul resimţit în România după măsurile dure de austeritate implementate de Guvern în luna iulie s-a regăsit şi în cercetarea Novel Research care, din păcate, arată o creştere a contrabandei la 24,4% în septembrie” a declarat Adrian Popa, director Corporate & Regulatory Affairs, BAT Europa Sud-Est.

Şi reprezentanţii JTI România au apreciat lupta cu fenomenul contrabandei de ţigări.

“Sperăm să colaborăm şi pe viitor la fel de bine cu autorităţile pentru a continua procesul de îmbunătăţire a cadrului legislativ referitor la comerţul ilicit, într-o formulă unitară şi simplificată. În acest scop, pentru ţigarete şi alte produse accizabile supuse marcării, propunem folosirea aceluiaşi criteriu de măsurare, criteriul cantitativ, atât pentru contrabanda în punctele de trecere a frontierei, cât şi pentru evaziunea fiscală. Propunem, de asemenea, ca, la fel ca în cazul evaziunii fiscale, mijlocul de transport folosit pentru contrabandă să poată fi confiscat, chiar dacă nu a fost modificat din punct de vedere tehnic pentru ascunderea produselor aduse în ţară ilegal”, a declarat Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications, JTI România.

Marii producători doresc protecţie împotriva reţelelor de contrabandă cu ţigări, inclusiv prin menţinerea unei concurenţe loiale.

„În România, până acum câţiva ani, ţigaretele confiscate erau revalorificate de autorităţi, la preţuri inferioare celor practicate de producători. Astfel, statul făcea concurenţă neloială produselor legale pentru care producătorii plătesc accize şi TVA, vânzând ţigaretele la preturi mai mici. În plus, era încălcat dreptul de proprietate intelectuală asupra mărcilor, întrucât erau vândute diverse branduri, fără acordul deţinătorilor mărcilor. În acelaşi timp, existau mari riscuri pentru consumatori, pentru că nu erau certificate provenienţa şi calitatea produselor”, a declarat Andrei Vasilescu, director Corporate Affairs Philip Morris România.

Industria tutunului a adus bugetului de stat, în 2009, prin cele trei companii menţionate, peste două miliarde de euro, din accize şi TVA.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Contrabanda cu ţigări a început să-şi revină.
 Vizualizări articol: 877 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Contrabanda cu ţigări a început să-şi revină3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Nu se va opri niciodata trimis de
(25 oct 2010, 22:11:35
atat cat timp preturie la vanzare oficial sunt mai mari decat bisnita este ceva normal......... iar atat timp cat politia de frontiera -i prinde si procurorii le da drumul este ceva putred.........in danemarca

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei