Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 23 oct 2010 - Anul XV, nr. 250 (4541)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Fălticeni

140 de ani de tradiţie, valoare, cunoaştere, cultură la Colegiul Naţional „Nicu Gane”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Activităţile dedicate împlinirii a 140 de ani de la înfiinţarea Colegiului Naţional „Nicu Gane” au început ieri, în Amfiteatrul „Eugen Lovinescu”. Aşa cum era de aşteptat, la marea sărbătoare a uneia din cele mai prestigioase instituţii de învăţământ din judeţ au fost prezenţi profesori şi elevi ai şcolii, foşti profesori şi foşti elevi, dar şi mulţi invitaţi.

 

Toată conducerea IŞJ Suceava, prezentă la Fălticeni

În semn de respect pentru ceea ce a reprezentat şi reprezintă Colegiul Naţional „Nicu Gane” Fălticeni pentru învăţământul sucevean, toţi cei trei „generali” ai IŞJ Suceava, alături alţi 20 de inspectori de specialitate, au participat în prima zi la manifestările dedicate marii sărbători „Colegiul Naţional Nicu Gane - 140 de ani de existentă instituţională”.

Printre oaspeţii de seamă ai „Zilelor colegiului” s-au numărat primarul municipiului Fălticeni, Vasile Tofan, subprefectul judeţului Suceava, Angela Zarojanu, vicepreşedintele CJ Suceava Vasile Ilie, deputatul Sanda-Maria Ardeleanu, deputatul Cătălin Nechifor, profesor universitar Cristina Gavriluţ de la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi, profesor universitar Mihai Iacobescu, scriitorul Grigore Ilisei, foşti directori ai colegiului.

Fiecare dintre invitaţi a încercat să scoată în evidenţă importanţa şi mândria de a fi fost elev al acestei şcoli, arătând totodată cât de utilă s-au dovedit a fi pregătirea şi cunoştinţele dobândite în anii în care au studiat aici.

Un moment aparte încărcat de haz a fost evocarea vremurilor în care primarul Vasile Tofan a fost elev al şcolii.

„Rămâne şcoala mea de suflet, deşi eu, acum, în funcţia pe care o am trebuie să fiu echidistant. Am petrecut clipe frumoase şi emoţionante la acest liceu. Îi datorez pregătirea mea profesională şi ceea ce am ajuns acum”, a spus fostul elev al colegiului, actualul primar al Fălticeniului, Vasile Tofan.

 

„Există un duh al acestor manifestări”, este de părere Grigore Ilisei

Fost absolvent al Liceului „Nicu Gane”, scriitorul Grigore Ilisei a spus, în scurta reflecţie asupra întâlnirii de ieri, că „există un duh al acestor manifestări şi o întemeiere prin crearea unei culturi corporatiste, instituţionale, pentru că de fapt celebrăm astăzi nu clipa aceasta, celebrăm lucrarea a 140 de generaţii care au trecut prin această şcoală. Acest liceu a fost singurul din care răsărit-au şi odrăslit-au spiritele cele mai înalte ale acestui oraş. Îmi place să cred că spiritul academic nu a fost extirpat dinlăuntrul acestei instituţii niciodată”.

Pentru prof. univ. dr. Cristina Gavriluţă, de la Universitatea „Al. I Cuza” din Iaşi, fostă absolventă a Liceului „Nicu Gane”, Fălticeniul şi Iaşiul sunt două locuri speciale în care pluteşte un spirit anume, un spirit de cunoaştere pe care nu-l găsim oriunde. „În aceste spaţii există două clădiri aparte, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi şi Colegiul „Nicu Gane”, îmbogăţite cu spirit graţie profesorilor şi elevilor sau studenţilor” a spus Cristina Gavriluţă.

Prezent la aniversare, prof. univ. doctor Mihai Iacobescu a precizat că şcoala este un templu în care ne întoarcem, în care suntem invitaţi să medităm, dar şi pârghia care trebuie să-l înveţe pe om să facem din această ţară un colţ de rai.

 

Înalte distincţii oferite Colegiului Naţional „Nicu Gane”

Inspectorul general al IŞJ Suceava, Petru Carcalete, a precizat că după o documentare legată de numărul şi valoarea personalităţilor care au încheiat un liceu în judeţul Suceava, a constatat că „Nicu Gane” este liceul absolvit de cele mai multe personalităţi ale culturii şi ştiinţei româneşti din judeţul Suceava.

În acest an, Ministrul Educaţiei a instituit o Diplomă de Excelenţă Instituţională pentru şcolile din România care îndeplinesc anumite criterii. În judeţul Suceava, mai multe şcoli au depus dosare pentru această diplomă de excelenţă instituţională, dar au reuşit doar şase, şi printre acestea se numără şi Colegiul „Nicu Gane” Fălticeni. Această diplomă de excelenţă instituţională este acordată prin Ordin al ministrului. Şi Inspectoratul Şcolar Suceava, printr-o Hotărâre a Consiliului de Administraţie, a instituit la nivelul judeţului o distincţie de excelenţă. Această distincţie a mai fost acordată Colegiului „Ştefan cel Mare” din Suceava, iar vineri, Colegiului „Nicu Gane” pentru creşterea calităţii actului educaţional.

Inspectorul general Petru Carcalete a înmânat directorului Colegiului „Nicu Gane”, prof. Elena Cristina Nechifor, Diploma de Excelenţă Instituţională, Diploma de Excelenţă a IŞJ Suceava şi o plachetă aniversară.

          

Foşti profesori şi personal nedidactic recompensat cu diplome

Foştii profesori ai şcolii au fost recompensaţi cu Diplome de Excelenţă în semn de preţuire, recunoştinţă, profesionalism, rigoare şi devotament. Pentru personalul nedidactic ieşit la pensie, conducerea şcolii a pregătit diplome de merit. Tot cu diplome de merit au fost răsplătiţi pentru sprijinul şi implicarea în activităţile liceului primarul Vasile Tofan, preotul Petru Irimescu şi reprezentantul Consiliului părinţilor.

La capela şcolii un sobor de preoţi a oficiat o slujbă religioasă de pomenire a cadrelor didactice şi a personalităţilor care au învăţat la această şcoală şi care au trecut la cele veşnice. După slujba religioasă, 17 activităţi au constituit puncte de atracţie pentru numeroşii invitaţi. Pe holurile centrale fotografiile vechi reunite în expoziţia „Despre trecut. Pentru viitor” şi documente vechi sau citate ale marilor personalităţi, foşti absolvenţi ai acestei şcoli adunate sub genericul “Întru aduceri aminte”, au stârnit nostalgii în rândul foştilor absolvenţi şi profesori.

După – amiaza a fost dedicată concursurilor de cunoştinţe generale, confesiunilor dintre absolvenţii diferitor generaţii şicompetiţiilor sportive.        

 

Cinstim trecutul, sărbătorim prezentul şi ne conturăm viitorul

„Filele anilor s-au numărat. Prezentului îi revine menirea de a da răgazul cuvenit rememorării. Vom avea mereu în minte sensibilitate, luciditate, rigoarea şi profesionalismul ctitorilor de şcoală ale căror nume le cinstim. Privim înapoi cu mândrie şi lăudăm zestrea intelectuală a şcolii la care au contribuit generaţii de dascăli excepţionali. Fiecăruia în parte le purtăm în suflet recunoştinţă şi preţuire. Datoria de a apăra un prestigiu dobândit de profesori şi elevi vreme de 14 decenii este pentru noi o preocupare constantă. Potenţialul acestei şcoli, potenţialul oamenilor şcolii se va exprima pe mai departe. Cu imensă bucurie le dorim tuturor celor ce sunt familia <Nicu Gane> ca adevărul, binele, frumosul să ne vegheze existenţa constant şi ascendent, iar şcolii noastre dragi, Colegiul Nicu Gane, îi urăm <Vivat, crescat, floreat”!>” ne-a declarat directoarea instituţiei de învăţământ, prof. Elena Cristina Nechifor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 140 de ani de tradiţie, valoare, cunoaştere, cultură la Colegiul Naţional „Nicu Gane”.
 Vizualizări articol: 1222 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
140 de ani de tradiţie, valoare, cunoaştere, cultură la Colegiul Naţional „Nicu Gane”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Toate cele bune trimis de
(23 oct 2010, 20:43:05
Oricat de mult am detestat colegiul asta (cat am fost elev), tare mi-e dor de el. Chiar au profesori de calitate, chiar daca elevii se grabesc sa-i categoriseasca nu prea placut doar pentru ca sunt mai exigenti.
Jos palaria pentru profesori ca Sturzu, Craciun sau Chira. Oricat de rai ar parea, m-au invatat carte in adevaratul sens al cuvantului.
2.   Tot respectul trimis de
(24 oct 2010, 11:27:41
Ca fosta eleva a Colegiului in perioada 1988-1992 ma alatur si eu sutelor de absolventi cu recunostinta si emotie la aceasta sarbatoare. Sunt mandra ca am avut ocazia sa invat intr-o institutie deosebita, sa am langa mine dascali deosebiti ( prof Chira Magadalena, prof. Sturzu, prof. Vultur Magdalena, prof. Cozma Viorica, prof. Dan Dascalu, prof. Mihaela Dascalu, prof. C Popa, Prof. Craciun D, prof. Nita A., prof. Vlaicu Niculina, prof. Gafencu si multi altii) carora le datorez faptul ca m-au format ca OM, dar si colegi extraordinari cu care am petrecut cele mai frumoase clipe din viata mea. LA MULTI ANI! colegiului, sanatate fostilor si actualilor dascali, succes elevilor de azi. Cu toata stima si respectul pentru OAMENI ADEVARATI!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei