Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 15 oct 2010 - Anul XV, nr. 243 (4534)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Nemulțumiri

Protestele sărăciei în instituțiile sucevene

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Salariaţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Suceava au întrerupt ieri munca în semn de solidaritate cu ceilalţi colegi din Ministerul Finanţelor Publice şi din cadrul altor Direcţii de Finanţe din ţară care au declanşat proteste sindicale. Primii care au declanşat protestul spontan au fost salariaţii din cadrul DGFP şi Trezoreria Suceava, gestul lor fiind urmat apoi şi de finanţiştii din Administraţia Financiară din Fălticeni.

Protestul a început în jurul orei 13:00, salariaţii din Finanţele sucevene întrerupând orice tip de activitate. După declanşarea protestului, uşile Trezoreriei şi Finanţelor au fost închise, accesul publicului fiind blocat. Dacă, în cursul zilei de miercuri, circa 100 de salariaţi din DGFP Suceava au protestat în faţa Trezoreriei, protestul de ieri a avut loc în incinta acestei instituţii. Astfel, peste 100 de salariaţi au ieşit din birouri, adunându-se în holul Trezoreriei, iar după care s-au întors în birouri unde au continuat protestul, prin nereluarea activităţii.

Liderul din Finanţe al sindicaliştilor din SNFP, Silviu Onuţu, a spus că întreruperea activităţii s-a făcut în semn de protest faţă de nivelul de salarizare actual care nu poate acoperi cheltuielile minime necesare. „Negocierile sunt fără rezultate palpabile pe moment. Fapt pentru care colegii mei s-au solidarizat cu ceilalţi protestatari din ţară care au continuat protestele. Şi ei sunt cei care au decis să întrerupă activitatea. Nu a fost o acţiune organizată de noi, dar am constatat că pragul de nemulţumire a ajuns într-un punct critic”, a spus Onuţu.

El a spus că solicitările angajaţilor au fost prezentate conducerii DGFP Suceava, care urmează să le transmită la Ministerul de Finanţe. Silviu Onuţu a spus că salariaţii din DGFP Suceava solicită renunţarea la diminuarea cu 25% a salariilor, reintroducerea sistemului de stimulente acordate din fondurile atrase la bugetul de stat, precum şi asigurarea protecţiei juridice a funcţionarului public. Liderul de sindicat a mai precizat că la ultimul salariu, aproximativ 60% dintre angajaţii Finanţelor au primit sume cuprinse între 400 şi 700 de lei. „Nu este nimeni absurd. Toată lumea a înţeles că România se află într-o situaţie economică gravă. Dar nu poţi trăi doar cu 700 de lei pe lună”, a declarat Silviu Onuţu, care a mai adăugat că veniturile finanţiştilor au scăzut cu aproximativ 70%.

 

Grevă spontană la „Şomaj”, cu presiuni, dezinformări şi ore de muncă tăiate

Angajaţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava au demarat, ieri, în jurul orei 13.00, o grevă spontană, protestul fiind marcat de presiuni şi dezinformări.

Prima surpriză a venit de la directoarea AJOFM Suceava, Aurelia Focşa. Contactată telefonic de reporterii Monitorul de Suceava, chiar în preajma momentului demarării grevei, aceasta ne-a dat asigurări că în cadrul instituţiei toată lumea lucrează, iar programul de lucru va fi normal. Situaţia reală era însă cu totul alta, marea majoritate a angajaţilor de la agenţia Suceava ieşind afară şi refuzând să mai lucreze.

 

Salarii la jumătate, volum de muncă dublu

În privinţa nemulţumirilor, greviştii s-au plâns că situaţia de la locul lor de muncă este dezastruoasă. Au pierdut 25% din salariu, dar şi stimulentele care mai însemnau câteva sute de lei în plus la venit, nu mai primesc nici un fel de spor ori prime de vacanţă, în timp ce achitarea altor drepturi băneşti, câştigate definitiv şi irevocabil în instanţă, par a fi acum doar nişte glume care îi umilesc.

„Angajaţii AJOFM abia mai câştigă acum între 700 şi 1.200 de lei. Cei mai mulţi, oameni cu studii superioare, abia au 700-800 de lei, asta în condiţiile în care personalul a fost înjumătăţit după concedieri, iar volumul de muncă este dublu, pe fondul cunoscutei creşteri a ratei şomajului”, a explicat liderul de sindicat Ovidiu Onuţu, arătând că după diminuarea salariului de bază şi tăierea stimulentelor angajaţii au pierdut peste 50% din vechiul câştig . Acesta şi protestatarii s-au plâns de presiuni explicite din partea conducerii AJOFM Suceava şi anunţau că nu au de gând să revină la muncă până când nu se va face ceva pentru îmbunătăţirea situaţiei lor.

 

Dezinformare şi din partea greviştilor

Atât Ovidiu Onuţu, cât şi Ion Constantin Eugen, unul dintre protestatarii cu care am vorbit, au susţinut că toţi cei 42 de angajaţi ai AJOFM, exceptând conducerea, sunt în grevă spontană, la toate agenţiile din judeţ. Realitatea era însă alta. Am verificat situaţia atât la Agenţia de Şomaj Rădăuţi, cât şi Câmpulung Moldovenesc, şi angajaţii de aici ne-au confirmat că ei lucrează.

Ei erau de acord de principiu cu protestul colegilor, însă au spus că nu l-au putut pune în practică, pentru că aveau foarte mulţi şomeri în agenţie, pe care nu au putut să-i dea afară. 

Contactată a doua oară, după discuţiile cu greviştii aflaţi în faţa instituţiei, Aurelia Focşa, directoarea AJOFM, a susţinut că la prima discuţie nu ştia încă de existenţa unui protest. Ea a susţinut că doar 18 din totalul de 42 de angajaţi au aderat la greva spontană de ieri, inclusiv la agenţia din Suceava câţiva oameni rămânând în birouri. Ea nu a ascuns faptul că protestatarilor li se vor tăia de la plată orele de muncă în care şi-au încetat activitatea.

 

Greva de la ITM, ascunsă de ochii presei

Protestul spontan al angajaţilor de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava a fost unul atipic, comparativ cu cel al angajaţilor bugetari din întreaga ţară. Dacă pe toate posturile de televiziune, ieri, se prezentau imagini de la proteste din întreaga ţară, angajaţii de la ITM s-au solidarizat cu colegii lor, însă pe muţeşte, fiindcă la apariţia reprezentanţilor presei, protestul s-a terminat brusc şi nimeni nu a mai dorit să ofere informaţii. În momentul în care presa a ajuns în holul principal al ITM, acolo unde erau adunaţi zeci de angajaţi, aceştia, rând pe rând, au plecat, fără ca cineva să dorească să mai stea de vorbă.

Mai mult, cu jumătate de oră înainte de a merge la ITM l-am contactat telefonic pe directorul instituţiei, Gabriel Harja, pentru a obţine informaţii referitoare la protest, însă acesta a declarat că la instituţia pe care o conduce salariaţii nu protestează.

Potrivit sucevenilor care au avut de rezolvat probleme la ITM, ieri după-amiază, în jurul orei 14:00, pe uşa ITM s-a afişat anunţul „Protest spontan”, iar de atunci angajaţii au refuzat să mai lucreze cu publicul şi să mai permită accesul oamenilor în unitate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Protestele sărăciei în instituțiile sucevene.
 Vizualizări articol: 2995 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.3 din 3 voturi
Protestele sărăciei în instituțiile sucevene1.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Grevă trimis de
(15 oct 2010, 11:22:00
Să plece la muncă în străinătate. "Fiecare e pe cont propriu", parcă aşa spunea Băse, nu? Probabil e mai simplu să ceri de unde nu-i.
2.   Greve trimis de
(15 oct 2010, 13:31:29
Eu nu inteleg de ce se cacaie acum cu greve. Cand au dat afara mii de oameni din CFR au facut doar aia greva. Cand au taiat la greu la invatamant au iesit aproape numai aia. Agricultura, cat mai e, a venit de cateva ori la Bucuresti dar destul de slabut ca si participare si manifestatie. A fost mitingul ala mare soldat cu dansul pinguinului si in rest chestii minore.
Acum si-au dat seama si astia din Finante ca e nasol cand un sofer, de la 42 de mil cat lua cu bonusuri si prime, trebuie sa traiasca cu 6-8 mil max si vor sa o dea in greva.

De fapt fiecare se aliaza cu toata lumea dar fiecare isi vede doar propriul interes, mergandu-se pe ideea:"ce-mi pasa mie de altii? ma doare de mine in primul rand".

Eu le doresc la multe greve dar pana acum ar fi trebuit sa le faca deja, nu sa inceapa acum. De aia este si vorba aia "bate fierul cat e cald".

Cred ca discutam la iarna sau la primavara mai multe, acum n-or sa fie mari schimbari. Nu cred, cel putin.
3.   N-om muri de foame trimis de
(15 oct 2010, 15:58:06
traiasca agricultura, tot suntem o tara agrara; v-om deveni toti urmasi ai plugului . si v-om trai mai sanatos. alt viitor nu vad . iar puturosii sa faca greve ('al de soferii de la finante).
4.   Greve la SV trimis de
(15 oct 2010, 22:37:33
De ce nu se spune valoare salariilor, primelor si altor beneficii primite pe statul de plata de angajatii finantelor, ITM ului, somajului...? Miliarde de lei noi...In CJ si Prefetura salariile medii erau in jur de 1000 E..De ce nu se spune cat luau ca foloase necuvenite inspectorii de la garda, ANAF , incat unii sefi de la orase...ajunsesera sa programeze pe ..luni, recuperarea creantelor fata de stat, ptr a putea avea bani...toata perioada anului... Rusine...
Acest guvern trebuie sa pice, ptr ca nu a stiut sa elaboreze o lege unica de salarizare ptr toate categoriile de bugetari, adica la munca egala, vechime egala, pregatire egala...salarii egale...Si in 3-4 luni ...ieseam din greva...! asa a facut un...rahat!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei