Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 oct 2010 - Anul XV, nr. 235 (4526)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Scandal

Firmele de repartitoare, “la cuţite” cu asociaţiile de proprietari din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Mii de suceveni care au montate centrale termice de apartament vor fi obligaţi să plătească, împreună cu vecinii lor, între 30 şi 50% din consumul de căldură din sistem centralizat înregistrat pe o scară de bloc, dacă până la sfârşitul lunii nu este făcută inventarierea şi echivalentul termic al tuturor corpurilor de încălzire din acel imobil, adică atât din apartamente, cât şi de pe spaţiile comune.

Deşi ordinul ANRSC care impune această modalitate de calcul în imobilele unde există repartitoare de costuri a venit în urmă cu mai bine de două luni, în Suceava, inventarierea corpurilor de încălzire din imobile bate pasul pe loc, din cauza divergenţelor existente între firmele de repartitoare şi asociaţiile de proprietari.

Problema repartizării costurilor căldurii în blocurile din Suceava a fost abordată la şedinţa de ieri, cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari, aceştia reclamând primarului Sucevei, Ion Lungu, faptul că firmele de repartitoare le cer bani pentru a face inventarierea necesară.

Astfel, unii dintre ei au spus că li s-a cerut să plătească 60 de lei pentru inventarierea subsolului clădirii, cinci lei de fiecare corp de încălzire din locuinţele celor cu centrale termice şi şapte lei de calorifer la cei fără centrale termice, precum şi câte 170 de lei pentru montarea de repartitoare pe ţevile de căldură de la subsol.

Fără inventariere nu îndeplinesc condiţiile necesare ca repartizarea costurilor de încălzire să se facă strict la suprafaţa radiantă a corpurilor de încălzire de pe spaţiile comune, încât locatarii vor trebui să achite la comun 30% din valoarea facturii de încălzire din lunile decembrie, ianuarie şi februarie, respectiv 50% din valoarea facturii de încălzire în celelalte luni de iarnă.

 

Firmele de repartitoare, acuzate că nu vor să se achite de obligaţii

Nemulţumite, asociaţiile de locatari acuză dezinteresul firmelor în a pune în aplicare legea.

“Nu au avut nici o clipă intenţia de a face inventarierea pentru că ei au acea clauză în contract, că pot face repartizarea după modalitatea de calcul care prevede că între 30%-50% din consumul de pe scară este repartizat tuturor, inclusiv celor cu centrale termice de apartament.

Dacă susţin că nu au aceste date înseamnă că şi calculele lor actuale sunt proaste. Aşa s-a ajuns la situaţii în care cei cu repartitor plătesc la fel de mult ca unul care are centrală proprie şi plăteşte numai spaţiile comune”, a spus Laurenţiu Rotaru, administratorul Asociaţiei 23+27 Obcini, aprobat de ceilalţi reprezentanţi ai asociaţiilor.

 

Primarul Sucevei sfătuieşte populaţia să renunţe la repartitoare

Conducerea Primăriei Suceava susţine că obligativitatea inventarierii corpurilor de încălzire este a firmelor de repartitoare, care trebuie să facă acest lucru gratuit.

“Dacă nu sunt de acord să inventarieze spaţiile comune şi să plătească lumea corect, nu avem decât să renunţăm la repartitoarele lor. Decizia se poate lua în Adunarea generală sau chiar şi la nivel de scară de bloc, cu votul a două treimi din locatari. Să vedeţi atunci ce rapid vor percuta la solicitările voastre!”, i-a îndemnat primarul Ion Lungu.

În acelaşi timp, viceprimarul Lucian Harşovschi a dat ca exemplu un contract încheiat între un proprietar de apartament şi o firmă de repartitoare, care spune clar că este obligaţia firmei să facă determinarea echivalentului termic a corpurilor de încălzire.

 

Asociaţiile, acuzate de comoditate

Acuzaţiile aduse de asociaţiile de proprietari şi primărie sunt contrazise de managerul zonal al Elsaco, Mugur Corlăţean:

“Ordinul ANRSC spune că asociaţia trebuie să ne pună la dispoziţie cartea tehnică a imobilelor, un inventar al tuturor corpurilor de încălzire de pe spaţiile comune, iar obligaţia firmei de repartitoare este de a realiza determinarea echivalentului termic. Noi avem un inventar realizat în urmă cu şase-şapte ani, de atunci poate s-au modificat multe. Asociaţiile nu au nici o obligaţie să facă inventarierea cu noi şi nici nu ne dorim acest lucru. Pot face acest lucru şi singuri. Noi doar le-am pus la dispoziţie serviciile noastre, dacă vor, contra-cost.

Pe determinarea echivalentului termic nu le-am solicitat nici un leu, puteţi verifica asta la orice asociaţie”.

În municipiul Suceava sunt aproximativ 34.000 de apartamente, din care 24.000 sunt branşate la Termica, iar peste 18.000 au repartitoare de costuri, încât ordinul ANRSC va avea efecte în majoritatea scărilor de bloc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Firmele de repartitoare, “la cuţite” cu asociaţiile de proprietari din Suceava.
 Vizualizări articol: 1103 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 3 voturi
Firmele de repartitoare, “la cuţite” cu asociaţiile de proprietari din Suceava2.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Hotie trimis de
( 6 oct 2010, 14:03:41
platim pierderi f.mari luna de luna...de ce? si la apa la fel....
si subventiile sunt tot o hotie...la mine in bloc doar eu nu am subventie la caldura....si toti au masini cu exceptia mea(nu va zic ce fel de masini,e parc auto de lux langa bloc)...
2.   Asa e ;hotie trimis de
( 6 oct 2010, 19:08:54
cea mai mare pacaleala a fost montarea repartitoarelor;in scarile cu repartitoare caldura costa mai mult fata de cele fara repartitoare;slava domnului ca mi-am pus centrala si sa stiti ca intr-o uiarna nu am platit gazul pe toata iarna cat am platit caldura la termica intr-o luna de iarna mai friguroasa:merita investitia;montati-va centrale si o sa scapati de hotia asta ca sa nu mai spui cat e de confortabil sa ai apa calda cand vrei;am uitat sa zic ca in pretul gazului intra si apa calda dar si gazul de la aragaz ;chiar merita sa va montati centrale;e un efort financiar ce-i drept dar .....face toti banii
ar trebui ca pe listele de asociatii sa fie precizate persoanele care i-au subventie deoarece ar fi astfel un control;orice vecin care stie ca acea persoana nu merita subventia de caldura i-ar putea reclama pe mincinosi;asa banii ar ajunge doar la cei ce au nevoie si nu la toti smecherii
3.   Despre repartitoare trimis de
( 7 oct 2010, 01:46:37
Domnule primar, oamenii si-au montat repartitoare acasa tocmai pentru a mai face ceva economie. Ma refer la cei multi, cu venituri modeste. Adica sa isi dea caldura mai multa in camera unde stau mai mult, sa lase o temperatura mai mica cand sunt plecati de acasa. Si astfel sa plateasca mai putin la sfarsit de luna...Bineinteles, pentru cei care dau la maxim caloriferele, incontinuu, nu exista nici un avantaj. Adica platesc la fel, ca si la modul pausal. Insa cei, care mai pun un pulover pe ei iarna si care incalzesc numai dependintele pe care le folosesc, fac o anumita economie la factura de incalzire. In concluzie, nu mai insistati cu renuntarea la repartitoare de catre proprietarii de locuinte, ceea ce este si in contradictie cu Directivele Europene, care reglementeaza contorizarea oricarui tip de consum. Solutia pe care o intrevad este ca asociatiile de proprietari sa dea in judecata firmele care au montat aceste repartitoare, in cazul in care nu efectueaza acele calcule gratuit.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei