Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 22 sep 2010 - Anul XV, nr. 223 (4514)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

În patru ani

Pentru integrarea romilor suceveni s-au accesat mai puţin de 300 de mii de euro

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Integrarea romilor a redevenit un subiect de interes, după ce autorităţile franceze au început repatrierea ţiganilor români şi bulgari din oraşele lor. De la scandalul internaţional precedent, când italienii au recurs la măsuri dure pentru a ne trimite romii acasă, nici un oficial al statului nu a mai arătat preocupare pentru această problemă, lăsând-o pe seama ONG-urilor.

Judeţul Suceava are una dintre comunităţile mari de romi din ţară. Potrivit consultantului pe problemele romilor de la Prefectura Suceava, Alina Stan, la recensământul din 2002 s-au declarat romi 9.186 de oameni, însă în realitate numărul acestora este de circa 20.000. Cele mai mari comunităţi sunt la Pătrăuţi şi Dolhasca şi tot spre aceste localităţi s-a îndreptat prioritar şi atenţia celor care au iniţiat proiecte de integrare, fie că a fost vorba despre autorităţi ale statului, fie de fundaţii.

Conform unei situaţii întocmite la Prefectură, în ultimii patru ani valoarea proiectelor cu finanţare europeană, derulate prin instituţii ale statului, care au vizat îmbunătăţirea situaţiei romilor suceveni nu a atins nici măcar 300.000 de euro.

Cu efecte vizibile au fost proiectele care au vizat lucruri concrete, precum extinderea reţelei de apă şi canalizare, pietruirea drumurilor de acces sau asistenţa medicală şi educaţia copiilor în şcoli şi grădiniţe. Astfel de investiţii au derulat Primăria Gura Humorului, în valoare de 208.294 euro, prin programul PHARE,  Primăria Burla - 78.370 euro, prin Programul de Intervenţii Prioritare (PIP), Primăria Pătrăuţi, în parteneriat cu Asociaţia Phico Rromano – 30.000 ron, prin programul PIP, Primăria Dolhasca, în parteneriat cu grupul de iniţiativă Speranţa, Direcţia de Sănătate Publică şi Agenţia de Dezvoltare Comunitară ”Inter-Activă” Botoşani - finanţat prin PHARE 2006, cu două proiecte, unul în valoare de 41.288 euro şi altul, o Unitate mobilă, cu servicii medicale pentru romi, în valoare de 34.432,91 euro.

 

Un ONG a obţinut finanţare pe un proiect de dezvoltare a competenţelor sindicale la femeile rome

Pe lângă apă, canalizare, drumuri, dispensare şi şcoli, agenţiile guvernamentale, administraţiile locale, fundaţiile umanitare sau ONG-uri pentru romi au elaborat proiecte cu care au obţinut finanţare pentru lucruri mai puţin măsurabile, cum ar fi înfiinţarea Centrului de Informare şi Consiliere Romă, de la Gura Humorului, cu 5.560 de dolari, „Îmbunătăţirea relaţiilor de parteneriat dintre comunităţile de romi şi instituţiile publice locale”, „Dezvoltarea competenţelor/ abilităţilor în domeniul serviciilor sociale şi sprijinirea pentru inserţia pe piaţa muncii a femeilor de etnie romă din judeţul Suceava”, “Împuternicirea femeilor aparţinând minorităţilor etnice în sindicate”, cu „problematica femeilor rome salariate ca măsură de creştere a incluziunii sociale pe piaţa muncii pentru grupurile vulnerabile” etc.

Este lăudabilă preocuparea iniţiatorilor proiectului, o fundaţie destinată integrării romilor, pentru „problematica femeii rome salariate”, mai ales că numărul ţigăncilor angajate cu carte de muncă la nivelul întregului judeţ probabil nu ajunge nici măcar la 30.

Cu bani europeni s-au pregătit şi experţi romi, care au fost angajaţi la primăriile din cinci localităţi în care trăiesc comunităţi mari ale acestei etnii. Bugetul proiectului la nivel naţional a fost de 18.494.490,00 lei, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) – Fondul Social European.

Pe durata derulării proiectului, experţii sunt plătiţi cu bani europeni, cu un salariu de aproximativ 1.000 de lei, apoi susţinerea ar trebui să fie asigurată de primării, prin angajarea cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată. Tot în cadrul acestui proiect, birourile din primării ale experţilor romi au fost utilate cu mobilier şi echipamente IT.

Unul dintre cele mai viabile proiecte a fost cel al burselor pentru elevii romi, derulat în anul şcolar 2008-2009, când elevii romi au avut la dispoziţie un buget pentru burse de 18,29 milioane de lei, ca parte a proiectului „Educaţia copiilor romi – calea spre un loc de muncă stabil”.

Programul a fost derulat de Agenţia Naţională pentru Romi, în parteneriat cu Roma Education Fund, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, Centrul de Resurse pentru Comunităţile de Romi şi Asociaţia Pakiv România.

 

Unde-s banii pentru romi şi care sunt rezultatele?

Un alt program de integrare iniţiat în cadrul programului de Intervenţii Prioritare pentru Comunităţi Rome (PIP) al  FRDS – Fondul Român de Dezvoltare Socială a prevăzut asfaltarea a jumătate de kilometru de drum, de la comunitatea de romi din Pătrăuţi până la şosea, şi servicii sociale. Pentru acestea din urmă au fost alocaţi 10.000 de euro. Din sumă, 3.000 de euro au fost destinaţi pentru plata cadrelor didactice care le-au explicat romilor, o dată pe săptămână, timp de şapte luni, avantajele de a-şi da copiii la şcoală. Restul de bani au fost pentru achiziţionarea unui videoproiector, unui laptop şi mobilier pentru cursuri.

În perioada septembrie 2007 – noiembrie 2008, organizaţia studenţilor şi tinerilor romi „Romanitin” din Iaşi a derulat un proiect de intervenţie socială, la nivel naţional, finanţat de  Organizaţia Internaţională  pentru Migraţiecu sprijinul financiar al German Forced Labour Compensation Programme, în sumă totală de 4 milioane de euro. Obiectivul generalal proiectului a fost distribuţia de ajutor umanitar pentru 1.600 persoane de etnie romă născute înainte de 9 mai 1945, cu situaţie materială precară, pentru o perioadă de 15 luni. Pe lângă pachetele lunare cu alimente, haine, produse de igienă, încălţăminte de iarnă, seturi de dormit şi truse de prim ajutor, organizaţia ieşeană a prevăzut în program şi înfiinţarea unor „Cluburi pentru bătrâni”.

Pe hârtie, un astfel de club a funcţionat şi pentru ţiganii din Dorneşti, marea majoritate săraci lipiţi şi analfabeţi. Conform proiectului, clubular fi avut o bibliotecă de dimensiuni mici, cu aproximativ 50 de titluri de carte, reviste de interes cultural şi de divertisment şi ziare locale şi naţionale. O dată la două săptămâni ar fi fost organizate „discuţii în grup pe teme culturale de interes şi discuţii de carte”.

De asemenea, romii ar fi avut la dispoziţie un aparat foto cu care ar fi realizat fotografii în comunitate şi ar fi participat la excursii organizate la mănăstiri şi muzee din regiunea Moldovei. De patru ori pe lună ar fi fost organizată o seară de vizionare de filme şi tot la Clubul Bătrânilor ar fi fost jocuri logice -şah, table, rummy, scrabble şi ar fi avut loc campionate locale judeţene şi regionale. De două ori pe lună ar fi fost seri de dans şi muzică. Până la urmă, din tot ce a fost scris pe hârtie pentru obţinerea finanţării, la destinatarii proiectului ar fi ajuns câteva pachete cu alimente şi obiecte de igienă personală, iar câţiva romi din Dolhasca şi Pătrăuţi ar fi fost în excursii la muzee şi mănăstiri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pentru integrarea romilor suceveni s-au accesat mai puţin de 300 de mii de euro.
 Vizualizări articol: 1168 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pentru integrarea romilor suceveni s-au accesat mai puţin de 300 de mii de euro0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ... trimis de
(22 sep 2010, 13:54:24
tiganii... tot tigani.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei