Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 18 sep 2010 - Anul XV, nr. 220 (4511)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Bătaie de joc

Mii de suceveni, puşi pe drumuri către Casa de Pensii şi AJOFM

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Haosul legislativ provocat de apariţia ordonanţei de Guvern 58 /2010 continuă să pună pe drumuri mii de suceveni care sunt înregistraţi ca persoane fizice autorizate (PFA) şi sunt plătiţi pe convenţii civile sau pe drepturi de autor.

Astfel, până pe 25 septembrie, toţi sucevenii care se încadrează în prevederile Ordonanţei 58, inclusiv cei care au stat la cozi la ghişee luna trecută, trebuie să vină să îşi declare veniturile, în caz de apare o diferenţă cât de mică în cuantumul lor. Ca bătaia de joc să fie şi mai mare, ei nu vor scăpa de această corvoadă nici în luna octombrie, când vor trebui să vină să îşi declare veniturile pentru perioada 1-10 septembrie.

În cadrul conferinţei de presă susţinute ieri de trei dintre angajaţii Casei de Pensii Suceava (purtătorul de cuvânt, un reprezentant al serviciului financiar şi un inspector asistent) şi de un reprezentant al Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă, nu de conducerea acestor instituţii, cum ar fi fost normal şi se practică la toate celelalte instituţii, au fost anunţate o serie de măsuri speciale, menite să mai îndulcească puţin pastila amară pe care guvernanţii au băgat-o pe gâtul celor care muncesc şi care numai timp de pierdut pe la cozi la ghişee nu aveau.

Purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii Suceava, Loredana Ciot, a precizat că, „pentru a evita aglomeraţia de la ghişeele instituţiei, declararea şi încasarea contribuţiei individuale se poate face fie la sediul Casei de Pensii Suceava, fie la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă, pentru ambele sisteme – cel de pensii şi cel al asigurărilor pentru şomaj. În acest scop, fiecare instituţie a delegat câte o persoană la cealaltă instituţie, pentru a prelua declaraţiile. Tot în acest context s-a prelungit şi programul de lucru cu publicul. În perioada 20 – 24 septembrie se va lucra până la orele 19.00, pe data de 25 septembrie, până la orele 13.00, iar pe data de 27, până la orele 18.00”.

 

“Din păcate, prevederile Ordonanţei 58 nu au fost abrogate începând cu data de 1 iulie”

Conform legii, persoanele care au fost asigurate în sistem conform ordonanţei 58/2010 au obligaţia de a actualiza declaraţiile aferente lunii august în 14 zile lucrătoare de la modificarea cuantumului acesteia, termenul limită de depunere a declaraţiei fiind 25 septembrie 2010.

Tot până la aceeaşi dată, pot depune, pentru a beneficia de stadiul complet de cotizare, şi persoanele care au realizat pentru prima dată, în luna august 2010, venituri profesionale, altele decât cele de natură salarială.

Dacă au venituri de natură profesională în perioada 1- 10 septembrie, sucevenii au de făcut din nou un drum la ghişeele Casei de Pensii sau AJOFM, pentru a depune declaraţii şi a cotiza la asigurările sociale, termenul limită până la care trebuie să se prezinte fiind 25 octombrie.

Tot din 25 octombrie încetează de drept aceste declaraţii depuse conform Ordonanţei 58/2010, iar pentru persoanele care au plătit aceste contribuţii atât conform Legii 19, cât şi Ordonanţei 58, perioadele plătite constituie stagiul de cotizare, iar punctajul mediu anual va fi calculat prin valorificarea ambelor venituri înscrise în declaraţia de asigurare.

“Din păcate, prevederile Ordonanţei 58 nu au fost abrogate începând cu data de 1 iulie, ci începând cu 10 septembrie”, a explicat Irina Onea, inspector asistent în cadrul Casei de Pensii Suceava, motivul pentru care sucevenii vor fi purtaţi pe drumuri, pe la instituţii, încă două luni.

 

Declaraţiile de venituri, depuse de angajatori pentru veniturile de după 10 septembrie

Genoveva Romaşcan, reprezentantul AJOFM Suceava, a precizat că, în baza modificărilor aduse de Ordonanţa de Guvern 82/2010, după data de 10 septembrie, obligaţia declarării şi reţinerii plăţii contribuţiilor individuale la asigurările sociale şi de şomaj, corespunzătoare veniturilor de natură profesională, revine plătitorului de venit. Practic, abia din noiembrie vor dispărea cozile la declaraţiile de venit la Casa de Pensii şi AJOFM.

Categoriile de persoane pentru care se cotizează la aceste contribuţii individuale sunt beneficiarii de venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, din drepturi de autor şi cele realizate în baza unor convenţii sau contracte civile.

 

Numărul celor care ar trebui să depună declaraţii, un mister şi pentru instituţii

În mod surprinzător, numărul sucevenilor care au vrut să respecte legea diferă de la o instituţie la alta. Astfel, în august, la AJOFM au depus declaraţii conform ordonanţei 58/2010 un număr de 1.442 de contribuabili, în vreme ce la Casa de Pensii s-au depus mai puţin de 800 de declaraţii, deşi cei vizaţi aveau obligaţia de a depune şi a plăti în ambele părţi.

Numărul sucevenilor care ar fi trebuit să depună declaraţii atât luna trecută, cât şi luna aceasta, nu este cunoscut de nici una din cele două instituţii, pentru că acestea nu au acces la bazele de date ale Direcţiei Generale a Finanţelor Publice, unde sunt înregistraţi toţi cei care realizează venituri. 

“Normal ar fi fost ca informaţiile să ne parvină de la Finanţe şi să putem estima măcar numărul celor care trebuie să vină la noi la ghişee, din păcate nu avem această informaţie”, a declarat Genoveva Romaşcan, reprezentantul AJOFM Suceava.

Drept urmare, obligaţia de a verifica dacă un contribuabil a depus sau nu declaraţii la Casa de Pensii şi AJOFM revine administraţiei fiscale. Dacă respectă legea sau o eschivează, mizând pe faptul că nu va fi verificat vreodată, ţine de fiecare dintre cei vizaţi de aceste legi, care se schimbă de la o zi la alta.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mii de suceveni, puşi pe drumuri către Casa de Pensii şi AJOFM.
 Vizualizări articol: 2201 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Mii de suceveni, puşi pe drumuri către Casa de Pensii şi AJOFM5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei