Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 2 sep 2010 - Anul XV, nr. 206 (4497)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Trist

Turism printre acte de huliganism, pe muntele Rarău

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Gravul incident petrecut pe 21 august la Cabana Rarău, când personalul unităţii de cazare şi câţiva turişti au fost agresaţi de un grup de tineri de „bani gata”, după cum se exprimă directorul hotelului, pare a fi doar vârful aisbergului în ceea ce priveşte actele de huliganism din zonă. Într-un interviu acordat „Monitorului de Câmpulung”, directorul SC Rarău - Turism SA vorbeşte de mai multe scandaluri provocate de tineri teribilişti pe Rarău, iar statisticile Jandarmeriei confirmă că în zonă uneori nu este linişte.

 

În interviu, Ionel Focşa, directorul SC Rarău Turism SA, firma care deţine Cabana „Rarău”, arată că scandalul de pe 21 august este doar încă unul care se adaugă altora, cu diferenţa că acesta din urmă a fost mai de amploare şi a fost mediatizat în presă.

„Aici nu vorbim de un fapt izolat, de o singură situaţie în care s-au umflat muşchii şi a ieşit bătaie. Nici nu vorbim de unul sau doi flăcăi care ar fi scandalagii de fiecare dată. Este un fenomen mai amplu şi tocmai asta mă îngrijorează. Nu persoanele contează pentru mine, ci faptele şi repetarea lor cu alţi şi alţi autori”, a declarat Ionel Focşa, în interviul acordat „Monitorului de Câmpulung”. El a amintit de câteva incidente mai recente sau mei vechi petrecute pe Rarău, subliniind că acestea pleacă de la tot felul de motive.

„Unele încep la cabană, pentru că flăcăii ăştia vin beţi  (n.r. -  tineri din zonă, ai unor oameni potenţi financiar) susţin că la cabană e domeniu public, deşi este o proprietate privată, cer de băut şi refuză să plătească, iar dacă oamenii noştri insistă, devin violenţi. Alte scandaluri au loc între grupuri de tineri în afara cabanei, fără legătură cu personalul de la noi. Se ceartă şi se bat de la locuri pentru cort şi grătare”, a mai spus acesta.

 

Acuzaţii spre jandarmi şi poliţişti

Directorul SC Rarău Turism SA nu a ezitat să-i acuze că nu-şi fac treaba pe poliţişti şi jandarmi. El a amintit că la scandalul de pe 21 august, o patrulă de jandarmi a ajuns la cabană la două ore şi jumătate după bătaie, când toţi cei implicaţi erau plecaţi de mult, în timp ce poliţiştii au venit două zile mai târziu, luni.

„Atunci, noaptea, când am mers eu la Poliţie şi am cerut să trimită pe cineva, au refuzat, au zis că nu au om. Iar dacă la început comisarul Apopei se lăuda că face cercetări penale huliganilor, acum deodată nu au plângeri depuse, nu au martori, că doar nu erau să stea turiştii să-i aştepte pe poliţişti trei zile”, a mai tunat acesta.

 

Jandarmii au dat multe amenzi, însă susţin că problemele sunt minore 

În cursul zilei de ieri am solicitat şi primit de la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava date concrete despre sancţiunile aplicate de jandarmii de la Postul Montan Câmpulung Moldovenesc pe Rarău, zonă în care aceşti oameni ai legii asigură ordinea şi liniştea publică.

Din statistici reiese că de la începutul anului au fost aplicate 46 de amenzi în baza Legii 61/1991, pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice. Concret, au fost sancţionate persoane care tulburau ordinea şi liniştea publică pe fondul consumului de alcool, care intraseră în conflicte de la locurile de campare, care erau agresive verbal ori care au refuzat să se legitimeze.

„S-au aplicat aceste sancţiuni, însă se poate observa că nu a fost vorba de incidente grave, care să implice răspundere penală. Noi încercăm să fim cât mai mult prezenţi în zonă, avem o patrulă pe munte în fiecare zi, iar sâmbătă şi duminică avem şi câte două. Atunci când e afluenţă mare de turişti, patrulele rămân şi peste noapte pe platou, totul făcându-se în colaborare cu colegii de la Salvamont”, a declarat căpitanul Bogdan Cornaci, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Suceava.

Surse judiciare care răspund de zona Rarău au precizat că, în majoritate, incidentele care apar sunt create chiar de către localnici, turiştii care vin în zonă fiind în imensa lor majoritate foarte liniştiţi.  

 

Au ajuns târziu la incident din cauza dotărilor precare

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei a admis faptul că la bătaia izbucnită pe 21 august la Cabana Rarău jandarmii au ajuns foarte greu, asta deoarece maşina ARO cu motor de Toyota, folosită la intervenţiile pe munte, era în acea perioadă defectă.

„Echipa noastră a trebuit să se deplaseze până la cabană cu o Dacie, însă în câteva zile maşina de teren, aflată în reparaţii, va fi din nou funcţională. S-au făcut demersuri pentru ca şi Postul de Jandarmi din Câmpulung să primească un ATV, însă deocamdată acestea nu s-au concretizat”, a precizat căpitanul.

 

Poliţiştii spun că finalizează în curând cercetările

Revenind la bătaia din noaptea de 21 august, plecată de la momentul când un angajat al cabanei i-a surprins pe doi tineri care erau veniţi în zonă cu cortul la furat lemne, ulterior cei doi chemându-şi întăriri şi bătându-se cu câţiva turişti şi angajaţi ai cabanei, la Poliţia Câmpulung Moldovenesc există trei plângeri. Una depusă de patronul cabanei, una de bucătarul unităţii (care ar fi fost agresat în încăierare) şi una de Sergiu Covătaru, identificat chiar drept liderul grupului de tineri care ar fi iniţiat scandalul, dar care susţine că el a fost victima personalului unităţii.

„Ne apropiem de finalizarea cercetărilor, în două-trei zile urmând a propune începerea urmăririi penale faţă de suspecţi şi a trimite dosarul la Parchet”, a declarat comisarul Dan Apopei, şeful Poliţiei Câmpulung Moldovenesc, respingând acuzaţiile aduse de directorul de la cabană, cum că poliţia nu şi-ar face treaba.  

El a precizat că unul dintre turiştii agresaţi în încăierare, ajuns la spital la Iaşi după ce a primit un topor în cap, nu a depus încă plângere, astfel că cercetările vizează deocamdată doar infracţiunile de lovire, distrugere şi ultraj contra bunelor moravuri. Dacă ar exista şi plângerea turistului ajuns la spital s-ar putea demara şi cercetări pentru vătămare corporală din culpă, infracţiune mult mai gravă decât celelalte.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Turism printre acte de huliganism, pe muntele Rarău.
 Vizualizări articol: 4252 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Turism printre acte de huliganism, pe muntele Rarău5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   .... trimis de
( 2 sep 2010, 11:22:02
Tara de rahat !
2.   ........ trimis de
( 2 sep 2010, 14:19:47
"...caci, atunci cind se ridica sus oamenii de nimic, nelegiuitii misuna pretutindeni"
Ps.11
3.   Raspuns trimis de
( 2 sep 2010, 14:46:33
atunci cind se spun bancuri pe seama lor, atunci dau amenzi pentru lezarea integritatii imaginii lor, dar cind este vorba sa intervina in favoarea cetatenilor atuncu dau din colt in colt.
4.   Este rusinos pentru politisti ! trimis de
( 2 sep 2010, 16:56:25
Ati incercat sa aruncati o pisica de la inaltime , daca da atunci ati vazut ca or cum ati arunca ea cade in picioare , asa se intampla si cu politisti , or ce aczatii ati aduce , ei gasesc motivatie pentru fiecare acuza asa ca nu are rost sa incerci sa dovedesti ca sunt vinovati . De asta profita cei certati cu legea si fac ce vor in detrime.ntul celor care sunt oameni pasnici . Totusi daca cineva din randurile politiei citeste aceste comentarii ar trebui sa ia masuri pentru a imbunatati imaginea politiei .
5.   Turism prin acte de hulganism trimis de
( 2 sep 2010, 17:22:21
D-l Focsa nu are dreptate,intodeauna se crede nedreptatit iar daca depune vreo plangere la politie sau parchet doreste sa scoata bani si de la cei care nu au nici au nici o implicatie.Apeleaza la diferite persoane din lumea interlopa pentru a-si rezolva problemele personale la hotelul Zimbru,la motelul de pe Rarau,iar daca este insotit de oamenii legii se crede buricul pamantului.Recomandat pentru acest domn Focsa ar fi sa-si angajeze o firma de paza,daca tot afirma ca motelul Rarau este o proprietate privata.Cand a coborat de pe Rarau a dat mana cu d-l Covataru,poate nu s-au inteles la pret,de accea este nemultumit.Ptr.multi acest Focsa este nimic,iar in spatele acestuia se zvoneste ca stau niste persoane influiente care dicteaza totul.Rusine d-le administrator Focsa
6.   Sdfhgjl trimis de
( 2 sep 2010, 18:59:17
Acesti indivizi ar trebui sa fie condamnati dar nu sa stea la bulau, ci impreuna cu puterea parintilor sa ecologizeze tot Raraul si sa realizeze toate marcajele turistice pe cheltuiala lor si la indrumarea bravilor baieti de la Salvamont. Si atunci poate se vor linisti. Daca nu se linistesc ce au furat parintii ei trebuie sa planteze. Ar castiga toata lumea. Dar noi traim in Romania unde politia este mana in mana cu excrocii

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei