Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 2 sep 2010 - Anul XV, nr. 206 (4497)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Dramatic

Puşti de 15 ani, dat în plasament, cu două tentative de sinucidere în trei ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un băiat de 15 ani, Marcel C., dat în plasament la o familie din comuna Voitinel, a fost adus de urgenţă, miercuri seara, la Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, după o tentativă de sinucidere cu somnifere. Deoarece este la a doua încercare de a-şi pune capăt zilelor, în ultimii trei ani, adolescentul se bucură de o atenţie deosebită din partea medicilor. Puştiul, abandonat de mamă din 1997, a fost crescut de o familie de bătrâni. Femeia are 72 de ani, iar bărbatul 79 de ani.

În ultimii ani, tensiunile dintre familia ocrotitoare şi adolescent s-au accentuat, băiatul se plânge că este ţinut numai în casă, că este pus la muncă şi nu este lăsat nicăieri cu cei de vârsta lui, iar bătrânii se plâng că este leneş, că nu merge la şcoală şi nu învaţă. Medicul neuropsihiatru care se ocupă de el în spital, dr. Elena Merticaru, ne-a confirmat starea tensionată din familie, dar spune că puştiului, care a încercat prima dată să se sinucidă la 12 ani, îi place să citească, citeşte foarte mult, deşi, într-adevăr, nu-i place la şcoală.

„Sperăm ca împreună cu Protecţia copilului să rezolvăm situaţia lui, statutul lui social”, ne-a spus dr. Merticaru.

 

Pentru Protecţia Copilului, Marcel C. nu duce lipsă de nimic

La Direcţia pentru Protecţia Copilului, psihologul Georgiana Berariu ne-a spus că, din evaluările făcute până acum de instituţie, „copilul nu a dus lipsă de nimic la familia la care a fost dat în plasament”.

Din datele de la Protecţia Copilului reiese că băiatul a fost lăsat, de la 2 ani, la familia din Voitinel, chiar de mama lui, care a spus că pleacă pentru două, trei zile la Timişoara să-şi rezolve câteva probleme şi n-a mai venit. Abandonat fără a avea măcar un certificat de naştere, Marcel M. a fost dat în plasament familiei respective pentru a putea fi înscris la un medic şi a primi tratament.

„Copilul avea întârziere în dezvoltare şi, pentru a i se putea da tratament, a trebuit să fie dat în plasament. După prima tentativă de sinucidere ştiu că era în monitorizare la un medic. Săptămâna trecută, pe 23 august, trebuia să vină la Direcţie să stea de vorbă cu noi, dar n-a mai venit, pentru că a trebuit să strângă fânul, era vreme bună de fân”, ne-a spus psihologul de la Protecţia Copilului.

 

Vrea să-şi vadă mama, care l-a abandonat în Voitinel la 2 ani

Georgiana Berariu a mai afirmat că ştie că Marcel îşi doreşte foarte mult să-şi vadă mama, despre care a primit toate informaţiile pe care le are şi Direcţia pentru Protecţia Copilului.

„Ştim – şi i-am spus şi lui- că ultimul domiciliu cunoscut al mamei este în Gătaia, judeţul Timiş. Noi am făcut toate eforturile ca el să-şi vadă mama biologică, am trimis o adresă Direcţiei de Protecţia Copilului din Timiş, prin care am solicitat relaţii despre ea, dar cazurile din alte judeţe nu au neapărat prioritate”, a afirmat Georgiana Berariu.

Tot în Gătaia- Timiş se pare că ar avea domiciliul şi tatăl lui Marcel, de care mama a divorţat când copilul era mic şi care ulterior şi-a dat acceptul pentru plasament.

În ceea ce priveşte posibilitatea ca Marcel să fie dat în plasament unei familii mai tinere, psihologul a spus că deocamdată „bunica” se ocupă în continuare de băiat, vine la el la spital şi îi aduce tot ce-i trebuie. „Cred că ei sunt depăşiţi de situaţie, nu se aşteptau la un asemenea comportament din partea lui”, a mai spus Berariu.

Cel puţin la fel de depăşită de situaţie pare a fi Direcţia de Protecţie a Copilului Suceava, care nu a înţeles că un cuplu de peste 70 de ani, oricâtă bunăvoinţă ar avea, nu poate reprezenta imaginea unei familii pentru un adolescent de 15 ani şi că o tentativă de sinucidere din partea unui copil de 12 ani trebuia să fie, acum trei ani, un serios semnal de alarmă. Şi prima dată şi a doua oară puştiul a încercat să-şi ia zilele înghiţind pastilele de somn ale „bunicii”. Cât interes prezintă problemele copiilor pentru cei angajaţi să-i protejeze arată concluzia de ieri a psihologului: „Orice copil abandonat de mamă are de suferit. Din cât am evaluat noi cazul, acest copil nu a dus lipsă de nimic”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Puşti de 15 ani, dat în plasament, cu două tentative de sinucidere în trei ani.
 Vizualizări articol: 754 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Puşti de 15 ani, dat în plasament, cu două tentative de sinucidere în trei ani3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Jenant trimis de
( 2 sep 2010, 14:28:55
A ajuns si parasuta asta psiholog. !!! E clar ce specialisti au astia acolo...
2.   ... trimis de
( 2 sep 2010, 14:52:42
Era o vreme cand fata asta avea nevoie de psiholog.Cum D-zeu sa consilieze ea...Sincer ma intreb ce cauta acolo ?...Probabil ca si-a tras vreun"tatic" pe acolo, asa obisnuieste...:))
3.   Cineva trimis de
( 2 sep 2010, 20:38:09
Aoleu ce rautaciosi mai sunteti voi comentatori-cunoscatori....Sig sunteti colegi de-ai psihologului din Directie care sunteti afoni de-a adevaratelea si care ii invidiati pe cei care isi vad de treaba si care sunt de bun simt asa cum este Georgianaconfusedi frumoasa si desteapta si cuminte si respectuoasa (si nu sunt nici tatic, nici cameleon..)Dar rautatea , invidia,razbunarea,se practica la DGASPC de la cel mai inalt nivel prin politica de invrajbire si turnatorie si habar nu aveti ce deservicii aduceti insitutiei care v-a adus prin pile si nu pe criterii de competenta asa cum ar trebui.As vrea sa va dezvaluiti adevarata identitate si atunci s-ar confirma ca am dreptate ca va stiu pe toti ce va poate pielea......Cat priveste identitatea mea,chiar ca nu ati vrea sa dati ochii cu mine ca ma stiti toti foarte bine.
4.   Hmm... trimis de
( 2 sep 2010, 22:24:59
In primul rand, din 3 comentarii, nici unul nu este la subiect ci vad o oarecare rafuiala personala intre 3 persoane. In al doilea rand, Zenit, daca cei 2 dinainte sunt rautaciosi tu cum esti? Poate pupincurist/a. Dar cu siguranta ai o mentalitate comunista cand incepi cu niste amenintari de 2 lei la adresa unor alte persoane. Daca tot esti asa de mare si de tare, sunt convins ca esti mataluta in stare sa afli cine sunt cei 2 sau cele 2 care o vorbesc asa de rau pe distinsa psiholoaga. Iar daca sustii ca au fost adusi prin pile si tot esti asa o persoana importanta, de ce nu faci cumva sa-i trimiti acasa, definitiv? Daca poti, normal.
Ca sa revin on-topic: in primul rand o mama nu-si abandoneaza copilul, indiferent de situatie. Aia nu e mama, poate fi catalogata, in schimb, oricum altfel.In al doilea rand poate pustiulica ala chiar are dreptate in ce spune. Dar o investigatie ar necesita timp si munca. Cam greu pentru bugetari. Eh, poate moare intre timp si scapa de grija lui. Halal!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei