Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 aug 2010 - Anul XV, nr. 189 (4480)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

În ultimele 45 de zile

Circa 80 de asistente medicale şi-au făcut actele pentru plecarea din ţară

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Diminuarea salariilor bugetarilor, îndeosebi în domenii cu activitate stresantă, cum este cel medical, determină tot mai mulţi suceveni să ia calea străinătăţii. În top sunt meseriile cu căutare pe piaţa muncii din ţările Uniunii Europene- medici, asistente medicale, asistenţi sociali. De la 1 iulie, de când Guvernul a decis scăderea salariilor cu 25 la sută la toţi bugetarii, circa 80 de asistente medicale din Suceava şi-au făcut actele pentru plecare la muncă în străinătate. De la începutul anului 2010 au fost 100 de solicitări, dar aproape 80 au venit după 1 iulie.

Preşedinta filialei Suceava a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali, Elena Cozmaciuc, ne-a declarat, ieri, că cel puţin de la începutul lunii august nu a fost zi în care să nu aibă trei, patru cereri de eliberare a documentelor necesare pentru munca în străinătate.

Elena Cozmaciuc spune că asistentele medicale sucevence pleacă majoritar în Italia, Anglia şi, în ultima perioadă, în Belgia. Pentru a le facilita plecarea şi angajarea, foarte multe firme de recrutare pentru Belgia oferă gratuit şi un curs intensiv de limba franceză, cu durata de trei săptămâni.

Potrivit preşedintei Ordinului Asistenţilor Medicali, cele mai multe asistente care doresc să plece sunt tinere, au până în 40 de ani şi lucrează în spitalele din judeţ, inclusiv în secţii grele, precum Reanimarea, dar şi la cabinetele medicale individuale, unde salariile nete sunt în jurul sumei de 600 de lei.

„Sunt fete care au ieşit la pensie de la un salariu de şase milioane de lei vechi, dar şi în spitale salariile sunt mici. Media era de 10 milioane pe lună, înainte de a se tăia cu 25 la sută. Cu 16-18 milioane pe lună erau puţine cazuri, dar banii ăştia însemnau foarte multe ture şi toate sporurile. După scăderea cu 25 la sută nu cred că mai câştigă vreo asistentă banii ăştia”, ne-a spus Elena Cozmaciuc.

 

O asistentă medicală în Suceava câştigă între 200 şi 300 de euro, excepţional 400

Spitalele şi clinicile europene nu caută numai asistente medicale cu minimum doi ani experienţă, ci acceptă şi proaspăt absolvenţi; au fost asistenţi recrutaţi încă de pe băncile şcolii. Ţara în care s-au pregătit nu le poate oferi decât un salariu de debutant, de maximum şase milioane de lei vechi, adică nici 200 de euro. Oriunde ar lucra în străinătate câştigă de la 1200 de euro în sus, în funcţie de experienţă şi poziţia pe care o ocupă în firmă.

Diplomele de studii din România sunt recunoscute în toate ţările Uniunii Europene şi pe lângă aceste documente asistentele mai au nevoie de autorizaţia de liberă practică, certificat de membru, după noua titulatură, şi de o adeverinţă referitoare la abaterile de la Codul de etică şi deontologie profesională. Ambele acte sunt eliberate de Ordinul Asistenţilor.

În judeţul Suceava sunt înregistrate 3.800 de asistente medicale, dintre care circa 2.000 în municipiul Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Circa 80 de asistente medicale şi-au făcut actele pentru plecarea din ţară.
 Vizualizări articol: 1833 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Circa 80 de asistente medicale şi-au făcut actele pentru plecarea din ţară5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Le vom duce dorul! trimis de
(13 aug 2010, 14:46:50
Sa aveti grija de voi, fetelor!
2.   Bravo trimis de
(13 aug 2010, 20:28:01
FOARTE BINE!!!asta este o veste buna!sa mai plece si ele ca bine le mai era la cald,salariu mare,sporuri peste sporuri,la tura de noapte nu mai puteau de bautura si hilizeala cu doctorii(cand pacientii se vaitau si nu puteau dormi din cauza lor,daca aveau salonul langa cabinetul lor).Si sa nu uitam de ciubucuri!!!!!!!!!!!!daca nu le dadeai bani nici nu se uitau la tine sau iti faceu tratamentul in ciuda sa te doara si data viitoare sa le dai bani.Asta mi s-a intamplat cand am nascut acu cativa ani!Cand sa-mi scoata firele de la operatie,a vazut ca mi-e frica si a inceput sa urle,efectiv,facea pe nervoasa ca sa scot banii din portofel.Si bineanteles de frica i-am scos si i-am dat in asa fel incat sa vada ca-s multi,si s-a calmat pe loc!Rusine sa le fie!!!!!Sa plece sa vada cum e in alta tara departe de familii,de copii.Bravo!!!!!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei