Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 30 iul 2010 - Anul XV, nr. 177 (4468)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Carpathian Garden

Pe Rarău există pubele, dar nu colectează nimeni gunoiul

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În timp ce prin alte zone montane din ţară edilii se plâng că urşii dau iama prin locurile cu gunoaie din oraşe, pe masivul Rarău lucrurile stau exact invers: gunoaiele au ajuns să dea iama în lumea animalelor sălbatice.

Turiştii români ajunşi în zonă de dragul peisajului se pare că nu pot rezista tentaţiei de a-l “completa” din belşug cu pungi şi sticle de plastic, cutii de bere şi tot felul de alte resturi ale civilizaţiei obosite, unele chiar incredibile, precum acumulatori de maşină sau carcase de televizoare.

Nu există în prezent colţ din natură pe munte în care, dacă a ajuns picior de turist, să nu fi ajuns şi mizeriile aferente, chiar dacă zona are statut de rezervaţie.

 

Luptă în zadar

Problema nu este nouă, dar a devenit imposibil de rezolvat în ultimele două decenii. Toate autorităţile locale, de la cele administrative la silvicultori, salvamontişti şi chiar organe de ordine au fost învinse.

În fiecare vară, pe Rarău sunt organizate zeci de campanii de igienizare. Sute de oameni, printre care jandarmi, silvicultori, salvamontişti, membri ai unor ONG-uri, elevi de la liceele din zonă, angajaţi de la pensiuni adună tone de mizerii de pe munte în astfel de acţiuni.

După primul sfârşit de săptămână însă, ori după prima zi liberă în care lumea iese la iarbă verde, natura este contaminată la loc şi rezultatele eforturilor celor ce au “periat” muntele dispar de parcă n-ar fi fost.

 

Mentalităţile româneşti, de neschimbat

Autorităţile s-au gândit, de-a lungul vremii, şi la posibilitatea aplicării unor amenzi usturătoare pentru aruncarea gunoaielor pe munte, pentru că metoda funcţionează în alte ţări şi usturimea la buzunar este metoda care ar putea schimba şi mentalităţile româneşti.

Cum ideile bune sunt greu de aplicat, nici astfel de amenzi nu pot fi introduse însă în practică din motive pur româneşti. Nu se ştie cine ar trebui să emită actul normativ prin care fapta se sancţionează, nu există oricum destul personal printre organele de ordine pentru a putea fi supravegheată întreaga zonă iar în final, chiar dacă toate acestea ar fi rezolvate, ar fi aproape imposibil de probat în instanţă că o anumită persoană a lăsat o pungă pe munte, dacă procesele verbale de aplicare a unei amenzi ar fi contestate.

În consecinţă, autorităţilor nu le rămâne decât varianta operaţiunilor periodice de ecologizare, spre uluirea turiştilor străini, care nu înţeleg acest sistem.

 

“Ne crapă obrazul de ruşine”

“Vin aici nemţi, englezi, oameni din lumea largă. Ne crapă obrazul de ruşine. Noi adunăm mereu gunoaiele, împreună cu salvamontiştii, dar parcă mereu cresc altele la loc. Străinii sunt uimiţi. Ei nu ar arunca pe jos un şerveţel sau un muc de ţigară, pentru că e interzis la ei în ţară şi sunt educaţi astfel. Ceea ce găsesc pe munte uneori li se pare incredibil”, ne-a spus Ionel Focşa, directorul firmei ce deţine cabana de pe Rarău.

Salvamontiştii suceveni confirmă că problema gunoaielor e nerezolvată, dar spun că există şi mici progrese.

 

„Încercăm să educăm şi să rugăm publicul”

“Unii români, după ce au fost în alte ţări, vin cu altă mentalitate pe munte. Au fost dintre ei şi care ne-au ajutat să strângem gunoaiele. Am încercat să educăm şi să rugăm publicul, măcar să adune resturile în saci şi să îi pună în anumite locuri. Să ştiţi că multă lume s-a conformat. Am încercat şi să cerem autorităţilor pubele. În final Direcţia Silvică a amplasat nişte lăzi speciale pentru gunoi. Aşadar, există mici progrese.

Acum ne luptăm să fie şi ridicat gunoiul de la pubele, pentru că e minunat să vezi că turistul duce acolo sacul cu resturi, dar e penibil să stea pubelele pline ochi şi să tragă animalele de ele. Cred că nu s-a gândit nimeni că pubelele nu se golesc de la sine şi nu se ocupă nimeni. Mai transportăm noi gunoaiele la vale, dar în definitiv nu suntem gunoieri.

Eu încă cred că în timp, cu răbdare, vom reuşi să facem totul să decurgă normal, dacă există bunăvoinţă şi dragoste pentru natură la toţi cei implicaţi în această poveste”, ne-a spus Voicu Raia, şeful Serviciului Public Salvamont Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pe Rarău există pubele, dar nu colectează nimeni gunoiul.
 Vizualizări articol: 1032 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Pe Rarău există pubele, dar nu colectează nimeni gunoiul5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei