Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 30 iul 2010 - Anul XV, nr. 177 (4468)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Construcţie cu scandal

Beţe-n roate la construirea unui bloc în locul casei fostului prim-secretar PCR

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Singura iniţiativă de anul acesta de a face un bloc nou în Suceava a fost la un pas de a fi blocată din cauza opoziţiei categorice a unor locuitori din zonă, care consideră că noul imobil le va afecta modul de viaţă şi calitatea acesteia.

Practic, în şedinţa de Consiliu Local de ieri s-a consumat un nou episod al unui scandal început în urmă cu doi ani, când SC Complex Zimbrul SRL a vrut să construiască un bloc turn, cu opt etaje, pe locul casei fostului prim-secretar PCR, de pe Aleea Nucului.

 

Patru etaje, în loc de opt, iar gradul de ocupare al terenului, de numai 50%

Noul imobil contrasta clar cu restul imobilelor din zonă, cu două şi patru etaje, pe care le-ar fi umbrit cu siguranţă, iar gradul mare de ocupare a terenului ducea la o aglomerare a zonei, drept pentru care, în urma reclamaţiilor primite de la locuitori, municipalitatea nu a aprobat construcţia respectivă şi a blocat orice iniţiativă de acest gen pe mai bine de un an. Firmei i s-a cerut să revină, după un an, cu un nou Plan Urbanistic de Detaliu, care să respecte condiţiile de construire impuse de Planul Urbanistic General şi de cel zonal, care impun o serie de restricţii, în funcţie de zona în care se construieşte.

Drept urmare, PUD-ul supus ieri aprobării aleşilor locali prevede construirea unui bloc de numai patru etaje, adică tot atâtea cât au şi alte blocuri apropiate, gradul de ocupare al terenului de 1020 mp fiind redus la 50%, de la aproape 60% cât era înainte. De asemeni, la un număr de 27 de apartamente sunt prevăzute 22 de locuri de parcare amenajate, adică cu mult mai mult decât prevăd normele urbanistice în vigoare.

 

Nemulţumirile locuitorilor din zonă, contrazise de litera legii

Cu toate acestea, un grup de locatari, prezenţi ieri la şedinţa de Consiliu Local, au solicitat să nu fie aprobată realizarea construcţiei, invocând diferite motive de nemulţumire.

Pe de o parte, ei susţin că noua clădire ar fi mai înaltă decât cele din zonă şi le-ar umbri altora apartamentele (legea permite construcţii şi cu şase etaje în zona respectivă), că spaţiul dintre bloc şi alte imobile din zonă, în special Creşa de copii nr. 1, este prea mic (8 metri), că numărul de locuri de parcare e prea mic, că fiecare la fiecare apartament ar trebui să fie minim un loc de parcare (majoritatea blocurilor din Suceava nici măcar nu au prevăzute locuri de parcare, cu excepţia celor noi, care au între două şi cinci locuri de parcare la zece apartamente).

De asemeni, reprezentantul locatarilor a reclamat faptul că noul bloc nu are propriul spaţiu de joacă pentru copii şi că astfel ar aglomera alte locuri de joacă din zonă, precum şi că în proiect nu e prevăzut spaţiu propriu de colectare a gunoaielor, ca nu cumva să fie aglomerate cele existente.

Nici o legislaţie din România nu prevede obligativitatea ca fiecare bloc să aibă propriul spaţiu de joacă pentru copii sau propriul spaţiu de depozitare a gunoiului, acest ultim aspect fiind de altfel rezolvat destul de simplu, prin amplasarea unor pubele proprii de colectare selectivă, pe terenul rămas liber în jurul blocului, după amenajarea parcărilor şi a spaţiilor verzi, după cum a explicat proiectantul clădirii, Cătălin Manolache, care a răspuns punct cu punct principalelor acuzaţii aduse de locuitorii nemulţumiţi.

Un punct de vedere care a înclinat clar balanţa în favoarea adoptării PUD-ului, în forma sa actuală, a fost cel al consilierului local Costel Tătăranu, inspector la Inspectoratul de Stat în Construcţii, care a explicat că noul PUD respectă toate normele legislative şi că nu există motive pentru care le-ar putea fi refuzată construirea acelui bloc.

“Personal, dacă aş avea acel loc, nu l-aş demola, e o oază de linişte şi verdeaţă. Dar, legal, proprietarul terenului are dreptul să construiască acolo şi ar fi un abuz să îl împiedicăm”, a adăugat Costel Tătăranu.

În cele din urmă, proiectul a trecut, cu 18 voturi pentru şi cinci abţineri, încât un nou bloc va lua locul unei clădiri care a rămas foarte multă vreme pierdută într-o oază de verdeaţă, în centrul unui oraş aflat într-o extindere continuă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Beţe-n roate la construirea unui bloc în locul casei fostului prim-secretar PCR.
 Vizualizări articol: 2243 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.22/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.2 din 9 voturi
Beţe-n roate la construirea unui bloc în locul casei fostului prim-secretar PCR2.259

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   MONIITORUL SRL trimis de
(30 iul 2010, 11:52:10
Probabil omul asta a trecut pe la caseria Moniitorul SRL de i-ati aparat atat de bine interesul. Orasul arata rau asa cum ni l-a lasat Ceausescu, inghesuit, cu distanta dintre blocuri ff mica. Daca un tembel vrea sa mai inghesuie inca un bloc si legea il lasa, primarul trebuie neaparat sa se conformeze?!? Primarul are liber arbitru, el poate decide daca o zona ramane frumoasa sau daca o schimba. In Timisoara au ramas fff multe spatii verzi, spatii largi intre blocuri, blocurile noi au fost contruite la periferie. Primarul nu i-a lasat pe toti smecherii sa-si construiasca blocuri unde au vrut. In Timisoara nu se aplica tot legea din Romania?!? Cum se face ca acolo s-au conservat spatiile verzi si nu s-au construit blocuri noi intre blocurile vechi? Credeti ca acolo nu au fost smecheri care sa incercerce sa forteze mana primarului? Moldoveni cretini, ahtiati dupa spaga.
1.1  RE: MONIITORUL SRL trimis de
(30 iul 2010, 13:06:52
Sa intre DNA-ul pe fir sa vada cum s-au dat avizele necesare daca s-au incalcat atatea legi cum zic oamenii din zona? Care au fost spagile date si cui? Aa, am uita, trebuie sa facem "ciocu mic ca acuma suntem noi la putere"-replica unui geniul PDL!
Nesimtirea cu care se aproba construirea a ORICE in SV e de-a dreptul strigatoare la cer. A se vedea si blocul de pe Marasesti care efectiv a luat tot trotuarul si a intrat in strada. E ceva ruda tipul ala cu vicele?
2.   Bravo H2SO4 ! trimis de
(30 iul 2010, 12:38:15
eram adolescent cand intre muzeu si hotelul bucovina era un parculet cu banci si trandafiri,ne intalneam toti prietenii seara ...era frumos, dar a izvorat din nimic o banca ,VA AMINTITI?
3.   Blocuri ...si iar blocuri trimis de
(30 iul 2010, 21:19:45
ce dracu promovati acest proiect, cu cat v-au platit?
Nu vedeti ce anapoda e blocul de la giratoriul dinspre Falticeni?
Eu daca as fi primar,l-as demola maine- NU CADREAZA CU ZONA ,plus ca e o zona de case!
Prosti au fost vecinii , care si-au dat acordul!
In loc sa faceti ceva sa mariti zona verde in orasul nostru, sa promovati proiecte verzi,sa se reabiliteze parcul Sipote, cum apare o bucatica de pamant undeva central, cum sacalii vad euro in fata ochilor....!
4.   CE BETE-N ROATE??? trimis de
(30 iul 2010, 21:23:32
Ce titlu aiurea....ce bete-n roate a pus consilierilor aceasta respectabila doamna care pe un ton foarte civilizat a expus punctul de vedere al locuitorilor de pe aleea Nucului ?????? Cui a pus ea bete-n roate ??? Nu va e rusine cu asa un titlu ???? Zona in discutie era singura care ramasese neatinsa din asazisul "oras" Suceava si care, normal, va fi distrusa si transformata citiva ani intr-un mizerabil si prafuit santier !! Si parca vom vedea ca blocul odata ce va fi gata, va ramine gol, caci nimeni nu mai cumpara apartamente.....si inca ceva :la disconfortul copiilor din caminul de copii s-a gindit cineva?? Dar ce conteaza??!!! Dle Lungu, cred ca realizezi ca esti la ultimul mandat, da????
5.   INTREBARE trimis de
(31 iul 2010, 09:30:38
D-le Romega fii sincer cat ai luat? Ce bete-n roate domnule cand cineva apara interesele locuitorilor, pune bete in roate? Nu te juca cu cuvintele. Mai corect ar fi fost sa aperi drepturile cetatenilor de a se bucura de putinul spatiu verde existent si nu de distrugerea lui.Dar, de! euroii nu au miros.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei