Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 27 iul 2010 - Anul XV, nr. 174 (4465)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   14 imagini |   ø fişiere video

Sărbătoare

Festivalul „Flori de pe Dorna”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În perioada 23-25 iulie 2010, la Poiana Stampei a avut loc Festivalul „Flori de pe Dorna”, ediţia a III-a, şi Întâlnirea cu „Fiii satului”, ediţia a XI-a, manifestări ce s-au desfăşurat în cadrul “Sărbătorii comunei Poiana Stampei”.

 

Casa cu grădină

Cele mai frumoase case şi grădini cu flori de la Poiana Stampei în acest an aparţin Iustinei Vasiluţ, în vârstă de 78 de ani, Angelei Chiperi şi Floricicăi Florea. Şi la „decor floral vizibil din stradă”, locuitorii din Poiana Stampei excelează, Floarea Boancheş şi Rodica Lăcătuş reuşind să atragă atenţia celor care străbat localitatea de la limita judeţului Suceava cu Bistriţa-Năsăud.

Dintre balcoanele, ferestrele şi terasele care au fost remarcate de juriul format din Olga Ferariu – specialist în peisagistică şi design urban de la CEFIDEC Vatra Dornei, Corina Cubleşan – preşedinte de onoare ANTREC Bucovina, Dana Balint şi Maria Vasiluţ, se numără cele aparţinând locuinţelor Angelei Chiperi şi Silviei Vasiluţ.

Şi casele de vacanţă au fost jurizate, juriul fiind impresionat de cele aparţinând lui Ilie Ursu şi Ion Istrate.

„Concursul <Poiana Stampei în floare> are drept obiectiv îmbunătăţirea mediului de zi cu zi al oamenilor, de a determina cetăţenii să participe la înfrumuseţarea comunei din Ţarna Dornelor prin intermediul florilor din grădini, balcoane, terase”, ne-a spus Niculina Vasiluţ, preşedinta ANTREC Bucovina.

 

Covor natural de flori

Festivalul Naţional „Flori pe Dorna” a inclus în premieră în acest an concursul „Covorul natural de flori”. Concursul a constat în realizarea unui covor natural din flori în Parcul Primăriei pe distanţa „Aleea Poarta Mare – Casa Muzeu”. Copiii au primit o „vârstă”, adică un dreptunghi, cu lungimea de 100 cm, iar pe această porţiune fiecare copil a realizat, pe lăţimea de 30 – 50 cm, un model din flori (de câmp sau de grădină), care împreună cu modelele celorlalţi concurenţi au format un covor gen „Lăicer cu vârste” care s-a întins de la poartă până la treptele de la intrarea în Casa Muzeu. Timpul de realizare a covorului a fost de trei ore, punctându-se originalitatea şi creativitatea modelului, armonia culorilor şi diversitatea florilor.

Cele mai frumoase covoare de flori i-au aparţinut Amaliei Alexandra Marian, în vârstă de 10 ani, care a obţinut locul I, locul doi a revenit surorilor Beatrice (de 9 ani) şi Cristina (13 ani) Bordeianu, iar pe locul III s-a clasat Beatrice Căşuneanu, în vârstă de 10 ani.

Şi pentru că a fost un festival al florilor, pe lângă aranjamentele florale făcute de localnici, soţii Gabriel şi Gabriela Irimescu au prezentat timp de două zile tehnica aranjării florilor în mod profesionist.

 

Produse şi ustensile folosite la gătitul în aer liber

Ideea unui concurs în care să fie prezentate produsele, dar şi ustensilele folosite la gătitul în aer liber a aparţinut ANTREC Bucovina, Poiana Stampei fiind o zonă cu potenţial turistic în care cei ce poposesc aici pot degusta produse tradiţionale - pâine şi produse de panificaţie, lapte şi produse din lapte, carne şi produse din carne, iar în domeniul băuturilor, siropul de brad ca băutură răcoritoare şi afinată, zmeurată şi frăgată ca băuturi alcoolice.

Printre produsele realizate de cei 20 de localnici înscrişi în concurs, cele mai apreciate au fost cele lactate, din carne şi legume, dar şi deserturile.

Viorica Vasiluţ şi surorile sale au făcut în faţa juriului şi a spectatorilor colţunaşi cu brânză, iar Silvia Vasiluţ, Minorica Gemănari şi Viorel Vasiluţ, păstrători ai tradiţiei păstoritului în comuna Poiana Stampei, au prezentat produsele tradiţionale realizate la stână.

 

Sportul la sat

Concursurile sportive i-au atras pe localnici, iar river – raftingul pe râul Dorna a fost preferat timp de două zile de turişti. Cei mai mulţi participanţi au fost la concursul de ciclism, pentru că marele premiu era o semicursieră „de top” oferită de sponsori. Şi la cros s-au înscris mulţi copii şi tineri, aceştia întrecându-se pe categorii de vârstă, iar cei mai buni au obţinut premii. Terenul de volei a adunat zeci de voleibalişti, mai experimentaţi sau începători şi foarte mulţi spectatori veniţi pentru a-i susţine. Aşa cum am aflat de la organizatori, la Poiana Stampei se organizează numeroase concursuri sportive atât vara, cât şi iarna, pentru că mediul rural reprezintă o adevărată pepinieră pentru sportul de înaltă performanţă, tinerii de aici având calităţi nemaipomenite pentru ramurile de atletică şi schi.

Pentru river – rafting vremea a fost numai bună, mai ales că sâmbătă după-amiază a plouat la Poiana Stampei, iar nivelul râului Dorna a permis practicarea acestui sport sub atenta supraveghere a profesioniştilor de la Salvamont.

 

Tradiţii

În comuna Poiana Stampei păstrarea tradiţiilor este o prioritate pentru toate generaţiile, dovadă fiind numeroasele manifestări cultural- artistice găzduite de această comună în tot timpul anului şi participarea Ansamblului „Poieniţa” la concursuri şi festivaluri culturale naţionale şi internaţionale. Iliuţă Florea, Gabriel Florea şi Ion Capra s-au dovedit a fi cei mai buni călăreţi, în timp ce Maxim Ursu i-a impresionat pe toţi cei care au fost prezenţi sâmbătă în comuna Poiana Stampei cu cea mai frumoasă caleaşcă.

 

Folclor şi muzică corală

Cele două zile de spectacole prezentate pe scena amenajată în Parcul Primăriei au atras peste 1.000 de spectatori. Chiar dacă sunt obişnuiţi cu evoluţiile scenice ale localnicilor, de fiecare dată când prezintă spectacole în comună, taraful „Poieniţa Junior”, orchestra „Poieniţa”, ambele conduse de profesorul Dănuţ Lăcătuş, şi dansatorii pregătiţi de Petrică Chiforescu oferă localnicilor ceva nou. Pe lângă formaţiile din zonă, cum ar fi Ansamblul folcloric „Cetina Călimanilor” din Şaru Dornei, Ansamblul Folcloric din Coşna şi solista vocală Silvia Ivan, localnică ce a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului în numeroase concursuri naţionale, pe scenă au evoluat, în aplauzele spectatorilor, Ansamblurile folclorice „Izvorul Someşului” din localitatea Şanţ, judeţul Bistriţa-Năsăud, „Ţibleşul” din Groşii Ţibleşului, Maramureş.

Venită tocmai de la Ianca, judeţul Brăila, solista vocală Raluca Bobe a prezentat un frumos recital de muzică populară.

În aplauzele spectatorilor, Dumitru Fărcaş a primit, din partea primarului Elisei Todaşcă, Diploma de Cetăţean de Onoare al comunei Poiana Stampei, în semn de apreciere pentru implicarea în activităţile cultural – artistice ale localităţii. Ca de fiecare dată când poposeşte la Poiana Stampei, renumitul taragotist i-a încântat pe cei prezenţi cu un recital deosebit.

Două coruri, „Andrei Mureşanu” din Bistriţa-Năsăud şi „Eclesia” din Dorna Candrenilor, au reuşit, prin spectacolele prezentate, să atragă foarte mulţi spectatori care i-au răsplătit pe corişti cu aplauze. Faptul că la Poiana Stampei muzica corală este apreciată a fost dovedit încă de anul trecut, când renumitul cor „Delphin” din Italia a făcut un scurt popas în această localitate pentru a prezenta un spectacol la ediţia a doua a Festivalului „Flori pe Dorna”.

 

Nunta de aur

În fiecare vară, la Poiana Stampei se sărbătoreşte Nunta de Aur, eveniment organizat de primărie în cinstea cuplurilor din comună care au împlinit 50 de ani de căsătorie. Anul acesta au fost cinci cupluri, cel mai vârstnic “mire de aur” fiind Sandu Isidor, de 87 de ani care, împreună cu soţia Octavia, sunt un model de longevitate pentru tinerele familii din Poiana Stampei. Preotul Domiţian Tătaru a oficiat o slujbă religioasă de reînnoire a jurămintelor. La fel ca în ceilalţi ani, naşul spiritual a fost primarul comunei, Elisei Todaşcă, împreună cu soţia sa. După înmânarea “Diplomelor de fidelitate”, longevivele cupluri au mers în Parcul Primăriei, unde s-au fotografiat, după care au petrecut pe ritmuri de muzică populară.

Manifestările au fost organizate de Primăria şi Consiliul Local Poiana Stampei, ANTREC Bucovina, Căminul Cultural Poiana Stampei, cu sprijinul unor sponsori locali.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul „Flori de pe Dorna”.
 Vizualizări articol: 1367 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.5 din 2 voturi
Festivalul „Flori de pe Dorna”3.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei