Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 iul 2010 - Anul XV, nr. 169 (4460)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Analiză

Accidentele rutiere, scăderi pe toată linia după apariţia noilor radare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Accidentele rutiere, marea problemă la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava în ultimii anii, deoarece numărul tragediilor de pe şosele a tot crescut, înregistrează, în sfârşit, o scădere.

O arată analiza statistică de pe primul semestru al acestui an, scăderea fiind una consistentă şi unitară, pe toate sectoarele de drum. Poliţiştii au şi o explicaţie pentru această scădere: creşterea numărului de radare a scăzut apetitul pentru viteză al multor şoferi.  

 

În cifre, situaţia se prezintă în felul următor. De la 1 ianuarie şi până pe 30 iunie inclusiv, pe raza judeţului Suceava s-au produs 130 de accidente rutiere grave, cu 25 mai puţine faţă de aceeaşi perioadă din 2009. În accidentele din acest an şi-au pierdut viaţa 34 de oameni (faţă de 43 în 2009), alţi 122 fiind răniţi grav, comparativ cu 128 în primul semestru din anul 2009.

Aşadar, o scădere destul de semnificativă, cel mai important fiind că numărul de morţi de pe şosele nu a mai fost la fel de mare.

La nivelul municipiului Suceava şi al celor 22 de comune arondate (zona neagră în anii anteriori, unde se petreceau mai mult de jumătate din accidentele de pe raza judeţului) scăderea este la fel de importantă. În primul semestru al acestui an s-au petrecut 127 de accidente cu victime, cu 51 mai puţine faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. De la 15 morţi în primul semestru al lui 2009, s-a ajuns acum la doar trei, scăderi mari fiind şi la numărul victimelor rănite grav sau uşor.

 

Viteza şoferilor, neglijenţa pietonilor şi a bicicliştilor  

În privinţa factorilor care au determinat producerea accidentelor, la nivel de judeţ, se remarcă faptul că 51 dintre acestea s-au produs din cauza vitezei excesive sau neadaptate în curbe ori la condiţii grele de drum, pe locul doi în acest clasament fiind abaterile pietonilor, aceştia fiind implicaţi în 34 de accidente pentru că au trecut strada fără a se asigura.

Urmează în acest clasament abaterile bicicliştilor, care au stat la baza a zece accidente grave, şi depăşirile neregulamentare, din cauza cărora s-au produs nouă accidente rutiere grave.

„În primul rând, această scădere a numărului de accidente poate fi pusă pe seama dotării cu aparatură radar. Ca un exemplu, pe DJ 208D, spre Mitoc, sau pe Bulevardul Sofia Vicoveanca, de la intrarea în Suceava dinspre Fălticeni, monitorizate cu aparate radar, accidentele cu consecinţe grave au scăzut foarte mult.  

La nivel de municipiu reşedinţă de judeţ, este primul an în care înregistrăm o scădere a numărului de accidente, fapt ce evidenţiază printre altele că măsurile luate pe baza studiilor de trafic efectuate dau rezultate”, a declarat comisarul şef Laurenţiu Hermeniuc, şeful Biroului Rutier al municipiului Suceava, cu referire, în principal, la sensurile giratorii şi la separatoarele de sens, care i-au obligat pe şoferi să nu mai vireze la stânga.     

 

Când se petrec cele mai multe accidente 

Poliţiştii care au făcut analiza rutieră au creionat şi intervalele în care se petrec cele mai multe accidente din judeţ. Concluzia, deloc surprinzătoare, este că cele mai multe evenimente rutiere se petrec de vineri până duminică, în partea a doua a zilelor, după ora 16.00.

Şi în 2010 alcoolul a rămas o mare problemă, şoferi băuţi provocând 19 accidente grave, soldate cu şapte morţi şi 18 răniţi grav.

„Facem eforturi mari pentru a ţine în frâu numărul accidentelor. Am demarat la începutul lunii iulie, pe o perioadă de trei luni, o amplă acţiune de control, cu radare şi efective sporite, pe DN 2, drumul care rămâne singurul din ţară în care numărul de accidente creşte. Nu neglijăm prevenţia, dar totuşi acţionăm ferm şi aplicăm amenzi acolo unde este cazul”, a declarat şi comisarul Liviu Sfichi, şeful Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava.

DN 2, care porneşte din capitală, tranzitează judeţul de la intrarea dinspre Iaşi şi până la ieşirea din judeţ, pe la Siret.

 

De la patru radare la 14

De la începutul lunii aprilie, zece autospeciale marca Logan, dotate cu radare şi sisteme de supraveghere a traficului, au început să acţioneze în trafic, pe străzile din judeţ. De la patru aparate de măsurare a vitezei, câte erau înainte în dotarea Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava, s-a ajuns la 14, astfel că radarele au început să fie văzute extrem de des în trafic.

Per total, numărul de accidente nu a scăzut foarte mult, însă, cel mai important, s-au redus cele grave. Poliţiştii explică aceasta prin scăderea vitezelor de rulare.

 

 

Cele mai cumplite tragedii în 2010 

Cel mai grav accident din acest an s-a petrecut pe 4 martie a.c., pe DN 2E, în satul Brăieşti, comuna Cornu Luncii. Pe un carosabil acoperit cu zăpadă, un autoturism Audi, în care se aflau cinci tineri, a părăsit drumul şi s-a izbit într-un copac de la marginea drumului.

Poliţiştii au stabilit că şoferul, un tânăr de 28 de ani, circula cu viteză în ciuda condiţiilor grele de trafic, mai mult intrând şi în depăşirea unui coloane de maşini. În timpul acesteia chiar a acroşat unul dintre autoturismele depăşite, şi, după câteva sute de metri de mers în derivă, în derapaj, a ajuns în copac. Patru din cei cinci ocupanţi ai maşinii, toţi din Brăieşti, au murit.

Un alt accident grav s-a petrecut pe 22 martie, când, la o trecere la nivel cu calea ferată, la Dolheşti, un tren a lovit în plin un autoturism. Doi soţi aflaţi pe scaunul din faţă au murit pe loc, striviţi de tren, în timp ce pasagerii din spate, trei la număr, au fost răniţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Accidentele rutiere, scăderi pe toată linia după apariţia noilor radare.
 Vizualizări articol: 665 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Accidentele rutiere, scăderi pe toată linia după apariţia noilor radare3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Gresit trimis de
(21 iul 2010, 22:13:43
si ce treaba are radaru ca ala a dormit si nu s-a asigurat la calea ferata..sau ca altu din nu stiu ce deal beat intra in copac..nu cred ca poti face o statistica din asta..
2.   ARTICOLE DE C..CAT trimis de
(21 iul 2010, 23:00:09
Domnilor ziaristi , aceste articole sunt scrise la comanda, ca asa par?
Unde naiba sunt scaderile semnificative , cand sunt aproximativ acelasi nr. de accidente!?
Eu personal cred ca daca au scazut accidentele cu 1-2 procente in judet , este datorita drumului E Suceava-V.Dornei, care a fost reabilitat si nu s-au mai intamplat atatea accidente din cauza depasirilor, in nici un caz datorita RADARELOR!
Hai sa fim seriosi, cine e cretin si mergea cu viteza , tot asa merge si acum, parca nu s-ar sti?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei