Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 iul 2010 - Anul XV, nr. 163 (4454)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Imobiliare

Garanţii de 12 milioane de euro pentru sucevenii care şi-au luat apartamente prin „Prima Casă”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sucevenii care şi-au achiziţionat apartamente prin programul guvernamental „Prima Casă” au primit garanţii din partea statului în valoare de peste 12 milioane de euro. Potrivit unei raport al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor (FNGC), de la începutul programului „Prima Casă”, în judeţul Suceava au fost achiziţionate peste 300 de apartamente. Prima etapă a programul Prima Casă a debutat în iulie 2009, iar cea de-a doua în luna aprilie 2010 şi va continua până la sfârşitul acestui an, până în limita plafonului alocat.

Potrivit FNGC, sucevenii care au achiziţionat locuinţe prin acest program au preferat apartamentele de două camere. Astfel, 52,07% dintre cele peste 300 de apartamente achiziţionate prin „Prima Casă” au câte două camere, 25% sunt apartamente cu trei camere, 12,33% au fost garsoniere, 5,15% - apartamente cu patru camere, iar 5,45% au fost apartamente cu cinci camere sau case.

Beneficiarii apartamentelor pentru care statul a acordat garanţii au achiziţionat în special locuinţe cuprinse între 41 şi 50 de metri pătraţi (29,85%), 51 şi 60 de metri pătraţi (19%) şi 61 şi 70 de metri pătraţi (17,2%). O mică parte dintre cei care au apelat la programul „Prima Casă” au optat pentru apartamente mari, de peste 85 de metri pătraţi. Aceştia reprezintă însă doar 6,47% dintre cei peste 300 de beneficiari ai garanţiilor acordate de stat.

În ceea ce priveşte preţurile de achiziţie a apartamentelor, cei mai mulţi dintre sucevenii care au apelat la „Prima Casă” au încercat să nu depăşească suma de 40.000 de euro. Astfel, 29,5% dintre sucevenii care şi-au cumpărat apartamente prin „Prima Casă” au achiziţionat apartamente sau garsoniere cu preţuri mai mici de 30.000 de euro, iar 30,4% şi-au luat imobile cu preţuri între 30.000 şi 40.000 de euro. Doar 4,75% dintre beneficiarii apartamentelor au optat pentru imobile ale căror preţuri variază între 60.000 şi 70.000 de euro. Nu în ultimul rând, trebuie spus că 70% dintre apartamentele cumpărate prim „Prima Casă” au fost construite înainte de anul 2008.

 

Prin „Prima Casă” au fost vândute aproximativ 30 de apartamente pe lună

Din datele furnizate de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor rezultă faptul că de la începutul programului „Prima Casă”, din iulie 2009, în fiecare lună s-au vândut, în medie, aproape 30 de apartamente. Potrivit spuselor directorului societăţii imobiliare „Proactiv Business”, Gabriel Naie, odată cu lansarea acestui program s-a constatat o uşoară revigorare a tranzacţiilor imobiliare şi în judeţul Suceava.

„O perioadă de timp, până la apariţia acestui program, piaţa imobiliară a fost moartă. Acum a început să mai mişte câte ceva, tinerii putând să-şi achiziţioneze case, cu garanţii acordate de stat”, a spus Naie. El a apreciat că dacă prin programul „Prima Casă 1” suma maximă care se putea obţine a fost de 60.000 de euro, pentru imobile vechi, prin a doua parte a programului plafonul a fost mărit la 70.000 de euro, pentru imobile noi, cu autorizaţia de construcţie emisă după data de 1 martie 2010. De precizat că şi în a doua parte a programului a rămas valabil plafonul de 60.000 de euro pentru imobile vechi.

Pe de altă parte, Gabriel Naie a declarat că odată cu apariţia acestui program şi băncile acordă mai uşor creditele, în condiţiile în care sumele împrumutate sunt garantate de stat.

„Condiţiile de creditare sunt în general asemănătoare, însă fiecare bancă are criterii diferite în ceea ce priveşte analiza clienţilor. Băncile nu mai au nici un risc, având în vedere că dacă o persoană nu îşi plăteşte ratele, statul este obligat să plătească integral creditul şi devine proprietarul apartamentului”, a spus Gabriel Naie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Garanţii de 12 milioane de euro pentru sucevenii care şi-au luat apartamente prin „Prima Casă”.
 Vizualizări articol: 843 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Garanţii de 12 milioane de euro pentru sucevenii care şi-au luat apartamente prin „Prima Casă”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei