Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 5 iul 2010 - Anul XV, nr. 155 (4446)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Vizită

Emil Boc şi-a donat salariul pentru şase familii sinistrate din judeţul Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Prim-ministrul României, Emil Boc, şi-a donat salariul pentru mai multe familii din judeţul Suceava care au avut de suferit în urma inundaţiilor din ultimele zile. Anunţul a fost făcut de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, care a precizat că premierul i-a lăsat o sumă de 6.000 de lei, reprezentând salariul său, banii urmând să fie donaţi la şase familii sinistrate. Flutur a precizat că fiecare familie va primi câte 1.000 de lei. El a adăugat că ajutorul va ajunge la trei familii din comuna Zamostea, pe care le-a vizitat în cursul zilei de ieri, restul de bani urmând să ajungă la alte familii afectate de inundaţii din judeţ.

 

„Până la iarnă, nici un român care a avut de suferit în urma inundaţiilor nu va rămâne fără un acoperiş deasupra capului”

Premierul României a vizitat în cursul zilei de ieri mai multe locuinţe afectate de inundaţii din comuna Zamostea, el fiind însoţit de preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, şi de prefectul Sorin Popescu. La Zamostea, 130 de case au fost afectate de inundaţii, 6 au fost distruse iar alte patru locuinţe sunt izolate. Emil Boc a ajuns la Zamostea cu elicopterul, iar după ce a coborât din acesta a pornit pe jos către o zonă în care mai multe case au fost grav afectate de inundaţiile din ultimele zile. Pe drum, Emil Boc a fost rugat de mai mulţi localnici să le intre în case pentru a vedea cu ce au mai rămas după ce un pârâiaş, Barnaca, s-a transformat într-un adevărat râu şi le-a distrus agoniseala de o viaţă. Emil Boc a stat de vorbă cu un bătrân de 82 de ani, care i-a spus premierului că de când se ştie nu a văzut o asemenea catastrofă. „Nici tata şi nici bunicul meu nu mi-au spus că s-ar mai fi întâmplat aşa ceva aici”, a spus bătrânul. Prim-ministrul a intrat şi în curtea unei femei, care i-a spus că a rămas fără casă, fiind nevoită să doarmă într-o căruţă, după ce apele i-au intrat în casă. La rândul său, premierul a asigurat-o că până la venirea iernii, toate persoanele ale căror locuinţe au fost afectate de inundaţii vor avea un acoperiş deasupra capului. „O să reuşim. De asta am venit aici, să vă ajutăm. Vom aduce materiale de construcţie, locuinţe modulare, astfel încât nici un român care a avut de suferit în urma inundaţiilor să nu rămână fără un acoperiş deasupra capului”, a spus Emil Boc.

După ce a vizitat câteva case afectate de inundaţii, Emil Boc s-a deplasat pe malul râului Siret, în localitatea Lunca din Zamostea, acolo unde apele râului au distrus malul, mai multe case aflându-se în pericolul de a se prăbuşi. Premierul a discutat cu proprietarii unor case care în orice moment pot să dispară de pe faţa pământului, asigurându-i că vor primi pământ în altă zonă, precum şi materiale de construcţie.

Însoţit de Gheorghe Flutur şi Sorin Popescu, Emil Boc s-a deplasat şi la o zonă în care apele unui pârâu, afluent al Siretului, au distrus un pod şi o porţiune din drumul judeţean care face legătura dintre Zamostea şi oraşul Siret.

 

Guvernul va revizui planurile de investiţii pentru a asigura fonduri în zonele calamitate

După ce a vizitat zonele inundate din comuna Zamostea, Emil Boc a declarat că în şedinţa de astăzi a Guvernului toţi miniştrii trebuie să prezinte o reevaluare a planurilor de investiţii. Boc a explicat că intenţia este de a se stabili un program de reprioritizare a investiţiilor. „Vrem să luăm de acolo de unde nu este necesar sau vom tăia acolo unde vom considera noi că nu mai putem face anul acesta. Asta pentru a avea nişte sume de bani în vederea asigurării de materiale de construcţii în vederea reconstruirii caselor, în parteneriat cu consiliile judeţele, prefecturile, oamenii de afaceri, ONG-uri, biserica sau toţi cei care pot să-i sprijine pe cei care au avut necazuri”, a spus premierul României. El a mai precizat că sume de bani importante ar putea fi atrase la buget şi în urma instituirii noilor măsuri de impozitare a luxului suplimentar, respectiv măsurile de impozitare a persoanelor cu mai multe locuinţe sau creşterea impozitului pentru maşinile de lux.

 

Boc a cerut calm, responsabilitate şi pragmatism

Imediat după deplasare în comuna Zamostea, Emil Boc a plecat la Suceava, unde a participat la şedinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, împreună cu autorităţile din judeţele Suceava şi Botoşani. Înainte de şedinţă, premierul a declarat că în momentul de faţă este nevoie de calm, responsabilitate şi pragmatism. El a făcut apel la reprezentanţii autorităţilor care merg în zonele calamitate, să dea dovadă de calm în relaţiile cu sinistraţii. „Din acest motiv trebuie să găsească la autorităţi calm şi înţelegere. Oricât de grea ar fi situaţia noastră, priorităţile sunt oamenii şi nevoile pe care le au. De aceea, oamenii pe care îi trimiteţi în teren trebuie să aibă şi această capacitate de a-i înţelege şi de a-i asculta pe oameni în momentele acestea dificile şi grele”, a spus Boc. El a adăugat că autorităţile locale trebuie să dea dovadă de responsabilitate, precizând că până la rezolvarea problemelor din zonele calamitate nici un angajat al statului nu trebuie să se afle în concediu.

 

Angajaţii statului nu pleacă în concediu până la rezolvarea problemelor provocate de inundaţii

Premierul a spus că va prelua iniţiativa preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava de a le solicita angajaţilor, dar şi primarilor să nu mai plece în concediu în această perioadă. „În aceste momente nici unul dintre noi nu trebuie să aibă linişte, nici idee de vacanţă, concediu sau de weekend. Asta până nu depăşim această perioada dificilă. Ne-am ales să lucrăm pentru stat, statul are nevoie acum să intervenim şi să-i ajutăm pe oameni. Dacă nu, mergem în privat şi lucrăm în altă parte. Datoria oamenilor publici este să fie acolo unde este nevoie. Iar exemplul domnului Flutur poate fi generalizat în toată ţara ca mod de abordare a relaţiilor cu oamenii şi cu autorităţile publice locale”, a spus Emil Boc. De precizat că şi Gheorghe Flutur a anunţat că toţi angajaţii Consiliului Judeţean nu mai au voie să-şi ia concediu până la rezolvarea problemelor apărute în urma inundaţiilor. „Nu pot să cer ajutorul altor judeţe şi al Guvernului şi noi să fim plecaţi la mare. Salariaţii, dacă vor să fie salariaţi ai Consiliului Judeţean, trebuie să vină la treabă, să plece în comune şi să ajute la reconstrucţia judeţului. Dacă nu, să-şi caute serviciu”, a fost declaraţia lui Flutur.

Pe de altă parte, Emil Boc a arătat că reprezentanţii administraţiilor publice trebuie să dea dovadă de pragmatism, precizând că în aceste momente se face diferenţa între „povestitori” şi cei care ştiu să ia decizii şi care reuşesc să le implementeze. „Suntem în plin război cu inundaţiile şi stihiile naturii şi de aceea avem nevoie încă de mobilizare maximă”, a mai spus Boc.

 

Flutur, dat ca exemplu pentru modul de accesare a Fondului Solidaritatea

Premierul României a mai declarat că în maxim două – trei săptămâni, Guvernul intenţionează să solicite alocarea unor sume din Fondul Solidaritatea aflat la dispoziţia Uniunii Europene. Emil Boc a arătat că România ar putea accesa din acest fond o sumă de maxim 75 de milioane de euro. El a adăugat că pentru a accesa aceste fonduri este necesară o evaluare rapidă a infrastructurii care a fost afectată în ultimele zile. „Singurul care a reuşit să acceseze banii de la Fondul Solidaritatea pentru pagubele produse de inundaţiile din 2008 este domnul Flutur, pentru că a făcut documentaţia aşa cum trebuie şi a fost şi la Bruxelles. Şi vom lua acelaşi model, pentru a finaliza documentaţia mai repede”, a spus Emil Boc. De asemenea, el şi-a exprimat convingerea că europarlamentarul din Suceava, Petru Luhan, se va număra printre cei care vor susţine în Parlamentul European acordarea de sume de bani din Fondul Solidaritatea. De precizat că Luhan este iniţiatorul unei rezoluţii în Parlamentul European în vederea includerii României alături de Franţa, Cehia, Polonia şi Slovacia pe lista ţărilor care ar urma să beneficieze de fonduri pentru refacerea pagubelor produse de inundaţii.

 

Cei care şi-au asumat riscul de a construi în zone inundabile nu vor fi trataţi la fel cu ceilalţi sinistraţi

Premierul Emil Boc a mai spus că persoanele care şi-au asumat riscul de a-şi construi casele în zonele inundabile ale râurilor nu vor fi trataţi la fel cu celelalte persoane care şi-au pierdut locuinţele aflate în alte zone, neinundabile. „În cazurile în care au fost construite locuinţe într-o zonă cunoscută ca fiind cu probleme şi şi-au asumat, au semnat la primărie că îşi asumă riscul, atunci acei cetăţeni vor primi cel mult din partea statului o locuinţă modulară, dar nu vor primi bani sau materiale să-şi construiască din nou casa”, a spus Boc. El a arătat că şi în judeţul Suceava sunt astfel de cazuri. Emil Boc a mai spus că prioritatea Guvernului este de a acorda materiale de construcţie, iar în limita posibilităţilor financiare s-ar putea aloca resurse şi pentru reconstrucţia locuinţelor.

Nu în ultimul rând, Emil Boc a precizat că la şedinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă s-a discutat şi despre necesarul de materiale de construcţie pentru casele din judeţul Suceava. La rândul său, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că i-a înmânat premierului lista cu necesarul de materiale pentru refacerea a 62 de case distruse complet, dar şi pentru aproximativ 150 de case afectate care trebuie consolidate şi pentru cele aproape 4.700 de case inundate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Emil Boc şi-a donat salariul pentru şase familii sinistrate din judeţul Suceava.
 Vizualizări articol: 914 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Emil Boc şi-a donat salariul pentru şase familii sinistrate din judeţul Suceava5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Intrebare intrebatoare!!! trimis de
( 5 iul 2010, 13:24:23
dar pt cunostintza noastra generala, sau daca nu doar din simpla curiozitate voi chiar credeti ca Boc are doar 6 mii de ron salariu???? chiar ne credeti prostutzi , chiar credeti ca credem? dar in fine....Doamne ocroteste'i pe romani!!!straight face
2.   Hmmm trimis de
( 6 iul 2010, 00:39:38
Boc sa dea banii furati la oamenii astia care au muncit la sapa sa faca ceva nu ca el ca am muncit la stat dejeaba si are nush cate palate..asha numitele vile....ia sai scuturam p toti d bani din parlament si daca nu facem toate comunele avariate d inundatii si ne mai raman bani...daca sunt asha d buni sa faca donatii...cum si columbeanu ar putea face o mica donatie,si prigoana si familia lui diaconescu c ca doar din banii nostrii avea si ala audienta....saracii oameni au ramas si fara case si fara masa...toata agoniseala de o viata a luat`o apa....deacuma vin bolile si ne`am linistit ca asha`i dupa fiecare inundatie vine cate o boala si mor oameni....oameni buni....VINE SFARSITUL LUMI deschide`ti ochii ca ne ducem la vale cu totu....nu cereti mai mult decat va da Dumnezeu...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei