Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 1 iul 2010 - Anul XV, nr. 152 (4443)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Calamităţi

Un sfert dintre localităţile judeţului au ajuns sub ape

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

30 de localităţi din judeţul Suceava au fost afectate de inundaţii în urma ploilor din cursul zilei de ieri. Potrivit prefectului judeţului, Sorin Popescu, peste 350 de persoane au fost evacuate din calea apelor, peste 600 de case au fost inundate, alte 150 de locuinţe sunt afectate, iar peste 260 de case şi 60 de persoane sunt izolate. În acelaşi timp, inundaţiile au provocat distrugerea unor poduri şi au blocat mai multe drumuri din judeţ.

Printre localităţile afectate de inundaţii se numără şi oraşele Milişăuţi şi Frasin. În Milişăuţi au fost inundate 110 case, 5,5 kilometri de străzi şi 15 podeţe sunt distruse, patru case construite pe malul râului Suceviţa sunt în pericol de prăbuşire, iar alte nouă sunt izolate. Tot în acest oraş, 90% dintre fântâni au fost colmatate, iar acostamentul DN 2H a fost afectat pe o porţiune de 50 de metri. În oraşul Frasin, 60 de persoane au rămas izolate după ce apele au distrus două punţi de peste pârâul Suha, iar stadionul a fost afectat de inundaţii.

Probleme din cauza ploilor au fost înregistrate şi în Dărmăneşti, unde au fost evacuate 103 persoane, iar DJ 209 D a fost inundat pe o porţiune de doi kilometri. O situaţie mai gravă a fost în comuna Grăniceşti, unde 230 de persoane au fost evacuate într-o zonă înaltă. De asemenea, apa a inundat 30 de case din satul Slobozia şi a distrus podul de peste pârâul Solca. Tot în Grăniceşti, apele au mai distrus şi podul de peste pârâul Horaţiu, care face legătura între Iacobeşti şi Gura Solcii, existând probleme şi la podul din centrul comunei, apele afectând digul de protecţie al podului din zona respectivă. Grav afectată de ploi a fost şi comuna Marginea, unde 150 de locuinţe au fost inundate, două drumuri comunale sunt distruse pe o lungime de circa patru kilometri, fiind afectat şi podul de pe DN 2K, fără a fi necesară oprirea circulaţiei. De asemenea, în comuna Volovăţ 150 de case au fost inundate, 25 de persoane au fost evacuate, trei poduri au fost rupte de viituri, iar drumul judeţean 209 K este distrus, circulaţia fiind întreruptă. Potrivit Prefecturii, locuitorii din Volovăţ nu au curent electric.

Printre localităţile în care apele au inundat locuinţe se mai numără şi Gălăneşti (68 de case), Horodnic de Sus şi Putna (unde 30 de case sunt izolate, iar alte două sunt izolate), Frătăuţii Vechi (20 de case şi 2.500 de hectare inundate), Moldoviţa. La Vama au fost inundate două gatere, iar la Frumosu şapte case şi două firme.

Pagube importante au fost înregistrate şi în comuna Arbore, unde satul Clit a fost inundat în totalitate. În Fundu Moldovei, opt locuinţe sunt inundate, iar 25 de case sezoniere au rămas izolate prin distrugerea drumurilor de acces. La Şerbăuţi, 26 case au fost inundate, alte cinci case din Călineşti sunt în aceeaşi situaţie, aproximativ zece kilometri de drum comunal pietruit a fost distrus şi două poduri de pe un drumul comunal sunt distruse. Ploile au provocat oprirea curentului electric la casele din satul Călineşti încă de luni 28 iunie a.c..

 

Circulaţia rutieră este întreruptă pe mai multe drumuri din judeţ

Inundaţiile de ieri au provocat distrugerea mai multor drumuri, circulaţia rutieră fiind întreruptă în mai multe zone din judeţ. Astfel, în comuna Arbore circulaţia este întreruptă după ce două poduri de peste DN 2 au fost distruse de inundaţii.

La Dorneşti, decizia prefectului luată marţi noapte de a interzice traficul pe podul de pe drumul care leagă oraşele Siret de Rădăuţi a fost menţinută şi în cursul zilei de ieri, după ce unul dintre piloni s-a scufundat aproape un metru.

Circulaţia este întreruptă şi în comuna Frătăuţii Vechi, unde a fost avariat grav podul de pe DJ 178 F (Rădăuţi – Măneuţi), Horodnic de Jos (traficul a fost întrerupt pe DN 2H), Vatra Moldoviţei (pe DJ 176), Moldoviţa (pe drumul comunal Demăcuşa), Frumosu (DJ 176 a fost distrus iar podul dintre Vama şi Vatra Moldoviţei a fost afectat), Burla (DJ 209 este închis între Burla şi Volovăţ, iar DJ 178 este distrus pe o porţiune de trei kilometri), Pârteşti (pod impracticabil între Varvata şi Deleni).

 

Podul dintre Vereşti şi Udeşti s-a înclinat cu 45 de grade

Prefectul judeţului a mai anunţat că miercuri seara apele râului Suceava au provocat înclinarea cu 45 de grade a podului dintre Vereşti şi Udeşti. Popescu a precizat că circulaţia rutieră şi pietonală pe acest pod a fost interzisă în totalitate. Mai mult, se pare că există riscul distrugerii totale a acestui pod.

În Iaslovăţ, podul rutier pe DN 2K este distrus, circulându-se cu greutate între Arbore şi Iaslovăţ, dar şi între Iaslovăţ şi Milişăuţi. La Stulpicani, drumul comunal 34, la km 0+300 m, este rupt în totalitate pe o lungime de 40 de m, accesul în sat făcându-se pe o rută ocolitoare greu accesibilă autovehiculelor de mare tonaj. În acelaşi timp, la Cacica, DJ 209 L, care asigură legătura între Soloneţul Nou şi Maidan, a fost afectat de eroziunea pârâului Soloneţ, banda din stânga drumului surpându-se în albia râului pe o porţiune de 50 de metri, circulaţia desfăşurându-se pe o singură bandă. Tot în Cacica, carosabilul DN 2E la km 38+600 a suferit o alunecare de teren pe o porţiune de 6 - 7 metri în urma căreia există o fisură şi diferenţă de nivel în carosabil de 10 cm. Tot pe DN 2E, km. 39+400 m, podul de peste pârâul Bândeţ a fost afectat, existând posibilitatea ca partea carosabilă să se surpe.

Apoi, în Pojorâta, podul de pe DN 17 în zona Păstrăvărie este în pericol de a se înfunda. Pagube mari s-au înregistrat şi în Suceviţa, unde podul rutier peste pârâul Suceviţa din satul Voievodeasa a fost distrus, 200 de locuinţe din acelaşi sat au rămas izolate, iar pe DN 17 A, la kilometrul 53+300, se circulă pe un singur sens, carosabilul fiind surpat.

 

Numărul localităţilor afectate a ajuns la 68

Potrivit unei situaţii a Prefecturii Suceava, ploile din primele zile ale acestei săptămâni au afectat 68 de localităţi, înregistrându-se cinci morţi şi o persoană dispărută. Este vorba despre un tânăr din Şerbăuţi, prefectul Sorin Popescu declarând că pentru găsirea acestuia s-a apelat la o echipă de scafandri din Botoşani. De asemenea, 1.275 de persoane, din care 500 din Frătăuţii Noi, au fost evacuate, iar 310, din care 168 din Voitinel, sunt izolate. La acestea se mai adaugă 43 de case distruse şi alte 3.116 avariate, dintre care 157 sunt în pericol de prăbuşire. Ploile au mai provocat colmatarea a peste 12.500 de fântâni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un sfert dintre localităţile judeţului au ajuns sub ape.
 Vizualizări articol: 3188 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Un sfert dintre localităţile judeţului au ajuns sub ape3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Vai de noi trimis de
( 1 iul 2010, 16:32:56
sa ne fereasca dumnezeu de astfel de ravagii
2.   ... trimis de
( 1 iul 2010, 19:50:00
Cauza principala a acestor dezastre este defrisarea padurilor. Mai adaugati si digurile distruse si... efectul il traim acu'. Toata lumea stie chestia asta dar... toti tac pentru ca le este frica sa nu deranjeze cloaca de politruci care sunt responsabili de aceste actiuni.
3.   Tot pt echipa monitoru trimis de
( 2 iul 2010, 00:49:13
ati scris de Veresti si Udesti ca podurile sau inclinat la 45 de grade,dar de Dornesti nu scrieti nimic ca podu sa lasat 1 m si ceva si e pe cale de prabusire cred ca sa inclinat la 80 de grade...rusine monitoru sunteti cu politicu

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei