Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 1 iun 2010 - Anul XV, nr. 126 (4417)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

De Ziua Mondială Antifumat

Mere şi bomboane pentru fumătorii suceveni în schimbul unei ţigări

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ziua Mondială Antifumat reuneşte milioane de fumători din întreaga lume într-un angajament de a renunţa la tutun. Fumătorii suceveni au fost îndemnaţi de tineri să renunţe la fumat prin mai multe metode inedite. Studenţii Universităţii „Ştefan cel Mare” au împărţit bomboane în schimbul unei ţigări în faţa Casei de Cultură, iar elevii Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” au vernisat o expoziţie de desene cu tematică antitutun în Piaţa Drapelului şi au împărţit mere fumătorilor care erau dispuşi să renunţe la o ţigară.

 

Atât studenţii, cât şi elevii au găsit metode inedite de a convinge fumătorii suceveni să se lase de fumat. Peste 20 de studenţi ai Universităţii „Ştefan cel Mare” au răspuns invitaţiei Grupului de Iniţiativă al Românilor din Basarabia de a organiza un flash-mob antifumat în faţa Casei de Cultură. Tinerii s-au aliniat sub forma unui „NU” şi au purtat placarde antitutun. Ulterior, participanţii au încercat să convingă mai mulţi fumători din stradă să renunţe la o ţigară în schimbul unei bomboane.

„Am încercat să comunicăm sucevenilor mesajul nostru printr-o formă mai interesantă. Cred că ne-a reuşit, doar că puţini sunt cei care sunt dispuşi să renunţe la o ţigară în schimbul unei bomboane. Sunt prea scumpe ţigările şi e prea mare tentaţia fumatului”, ne-a spus Mariana Rusnac, participantă la flash-mob.

 

Un măr – o ţigară

Asociaţia Regională de Educare a Adulţilor Suceava (AREAS) şi Direcţia Judeţeană pentru Tineret Suceava (DJT) , în colaborare cu Asociaţia „Profesioniştii” din cadrul Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare”, au organizat în Piaţa Drapelului o serie de acţiuni menite să atragă atenţia sucevenilor, mai ales a fumătorilor, asupra impactului negativ pe care îl are fumatul asupra sănătăţii.

Elevi de la mai multe licee din Suceava şi-au expus desenele cu mesaj antifumat în Piaţa Drapelului, coordonaţi de artistul plastic Mihai Pânzaru PIM.

„O acţiune extrem de folositoare pentru suceveni. Prin faptul că i-am convins să renunţe la o ţigară, am adăugat o zi în plus la viaţa lor”, a declarat Simona Sofroni, directorul DJT Suceava. Participanţii au propus fumătorilor din stradă un măr pentru o ţigară.

„Am ratat un măr azi pentru că m-am lăsat de fumat din decembrie. Cei care n-au fumat niciodată, nu vă apucaţi, cei care fumează, îi îndemn să se lase”, a spus zâmbind Mihai Pânzaru PIM.

Spre sfârşitul acţiunii, autorii celor mai interesante desene au primit premii din partea Direcţiei de Sănătate Publică Suceava.

„O zi pe an pentru o asemenea acţiune e foarte puţin. Trebuie să-i facem pe fumători să conştientizeze că ţigara le face rău nu doar lor, dar şi celor din jur. Astăzi le-am oferit o şansă să abandoneze acest viciu”, a precizat Ionuţ Butacu, elev la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”.

Conform unui studiu publicat de Organizaţia Mondială pentru Sănătate, jumătate din cei 650 de milioane de fumători de pe mapamond vor muri din cauza unor boli provocate de tutun. Sărbătorită în fiecare an, începând cu 1988, Ziua Mondială Antifumat reprezintă o oportunitate pentru fumători de a scăpa de acest viciu. În România, zilnic se fumează peste cinci milioane de pachete de ţigări, iar 89% dintre fumătorii români au anunţat că intenţionează să reducă numărul ţigărilor sau să renunţe complet la fumat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mere şi bomboane pentru fumătorii suceveni în schimbul unei ţigări.
 Vizualizări articol: 972 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Mere şi bomboane pentru fumătorii suceveni în schimbul unei ţigări3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Nu e usor sa te lasi trimis de
( 1 iun 2010, 18:57:54
Dar eu am reusit;multumesc firmei Nicorette pentru guma de mestecat cu nicotina,fara acest adjuvant nu rezistam sevrajului.25 de ani am fumat profesionist,aproape doua pachete pe zi,m-am lasat la 41 de ani,am 8 luni de cand am renuntat si pot sa va spun ca beneficiile s-au simtit imediat:nu am mai tusit,nu mai sforai si nu mai fac lichid la plamani.E adevarat,cand imi spunea cineva sa ma las de tabac imi venea sa-l iau la bataie,de aceea nici eu nu spun nimanui sa se lase.
In ultimii zece ani,in decembrie,cand fiecare isi face un bilant al anului ce se incheie imi parea rau ca nu am reusit sa renunt la fumat.Insa,acum imi dau seama ca am reusit si e foarte mare lucru...Va doresc putere,vointa si determinare sa reusiti si Dv.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei