Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 26 mai 2010 - Anul XV, nr. 121 (4412)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Atitudini

Studenţii suceveni, pregătiţi să iasă în stradă pentru a protesta împotriva deciziei Guvernului de a reduce bursele

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Studenţii Universităţii „Ştefan cel Mare” şi-au manifestat ieri nemulţumirea faţă de Ordonanţa de Guvern privind diminuarea cu 25% a cuantumului de burse de care beneficiază elevii, studenţii, doctoranzii şi auditorii de justiţie printr-o formă de protest de tip japonez. Peste 100 de studenţi au purtat banderole, semnalând că o reducere a subvenţiilor de cămine, cantine şi a burselor nu este o soluţie pentru scăparea ţării de criză economică.

 

Studenţii se arată nemulţumiţi de Ordonanţa Guvernului care prevede sistarea facilităţilor de care beneficiază pensionarii la transportul public şi cel feroviar, diminuarea burselor pentru elevi şi studenţi, a indemnizaţiei de merit şi rentei viagere, precum şi anularea ajutorului financiar acordat pentru achiziţionarea de cărţi educaţionale. „Am decis să ne solidarizăm cu colegii noştri din alte 15 centre universitare şi am desfăşurat şi în Universitatea <Ştefan cel Mare> o grevă japoneză pentru a ne manifesta dezacordul cu mai multe puncte prevăzute în această Ordonanţă de Guvern. Dacă această ordonanţă va fi aprobată, vom ieşi în stradă, sunt drepturile noastre şi nimeni nu trebuie să ni le ia”, a declarat Alin Filimon, preşedintele Asociaţiei Studenţilor din Universitatea Suceava (ASUS).

 

„Guvernul nu trebuie să sacrifice studenţii”

Într-un comunicat semnat de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti (ANOSR), studenţii cer Guvernului să întocmească o strategie capabilă să scoată ţara din impas şi să nu sacrifice studenţii. „Lezarea drepturilor studenţilor doar pentru a-i alinia cu celelalte categorii sociale nu ar fi o decizie responsabilă. În contextul în care există un număr de 300.000 de studenţi pe locurile bugetate de stat, o reducere a subvenţiei de masă şi cazare cu 15% şi a burselor cu 25% ar aduce o sumă infimă şi fără ajutor Guvernului, însă probleme mari studenţilor”, se arată în comunicat. „Nu sunt de acord cu ordonanţa aceasta, deoarece sunt studentă cu bursă şi mănânc frecvent la cantină. Mă afectează direct. Am purtat azi banderolă albă şi sper ca ceilalţi studenţi să gândească ca mine, nu vrem să profite alţii de banii care ne sunt destinaţi nouă”, ne-a spus Oana Paraicu, studentă la Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare”.

 

Fără facilităţi pentru transport şi burse mai mici

Reamintim că Ordonanţa de Guvern prevede că, începând cu 1 iunie 2010, nu se mai acordă facilităţile prevăzute de OU 71/2004, pentru transportul intern auto şi feroviar, transportul local în comun, de suprafaţă şi subteran, de Legea 147/2000, privind acordarea unor facilităţi pensionarilor, de Legea învăţământului şi Legea privind statutul personalului didactic. “Cuantumul burselor de care beneficiază elevii, studenţii, cursanţii, doctoranzii şi auditorii de justiţie, precum şi bursele de cercetare se diminuează cu 25%. Începând cu 1 iunie, drepturile de care beneficiază elevii şi studenţii, finanţate din bugetul Ministerului Educaţiei, se diminuează cu 15%”, se precizează în actul normativ.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Studenţii suceveni, pregătiţi să iasă în stradă pentru a protesta împotriva deciziei Guvernului de a reduce bursele.
 Vizualizări articol: 1134 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Studenţii suceveni, pregătiţi să iasă în stradă pentru a protesta împotriva deciziei Guvernului de a reduce bursele5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Impotriva guvernului de a reduce bursele trimis de
(26 mai 2010, 16:32:06
daca se vor micsora bursele am o singura optiune: sa ma las de facultate! si asa este mica! eu nu am de ales!
2.   Lasati-va :) trimis de
(26 mai 2010, 16:46:57
lasati-va, de parca cineva ca tine acolo cu forta, avem si-asa destui specialistilaughing

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei