Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 25 mar 2010 - Anul XV, nr. 70 (4361)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Documente noi

Acţiunea de evacuare a locatarilor din fostul bloc al societăţii „Zimbru” va continua

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aurel Burlă şi Valerian Alexandru Găină, proprietarii blocului de garsoniere de pe strada Dimitrie Cantemir, nr. 3, care a aparţinut defunctei societăţi „Zimbru”, au anunţat că vor continua procedurile de evacuare a oamenilor care locuiesc în acest imobil. Cei doi au de partea lor hotărâri judecătoreşti prin care le este consfinţit dreptul de proprietate asupra tuturor celor 28 de garsoniere din imobil şi spun că acţiunea de evacuare începută acum câţiva ani se va încheia în curând.

 

Câştigători ai licitaţiei organizate în 2005, Aurel Burlă şi Valerian Alexandru Găină au prezentat un teanc de documente prin care demonstrează că imobilul de pe strada Dimitrie Cantemir, nr. 3, le aparţine în totalitate.

„Îi înţeleg pe acei oameni care stau acolo, dar ei au fost duşi în eroare de avocaţi cu privire la situaţia juridică reală a imobilului”, a precizat Aurel Burlă.

Într-un material publicat de cotidianul „Monitorul de Suceava” acum două zile, mai multe persoane care locuiesc în imobil au reclamat că hotărârile judecătoreşti prin care fosta societate „Zimbru” a fost obligată să le vândă garsonierele nu sunt respectate. Mai exact, 11 dintre locatarii care mai locuiesc în garsonierele din bloc, din totalul de 18 cât existau în 2005 la data licitaţiei care a declanşat întreg scandalul, au susţinut că dreptul la proprietate le este încălcat. Oamenii au menţionat că au fost somaţi în cursul anului 2008 să evacueze spaţiile în care locuiesc. Pentru că au considerat că la mijloc este vorba de un abuz, au contestat procedurile de executare demarate de executorul judecătoresc Dinu Secrieru. Între timp, mai multe instanţe au analizat acest caz stufos şi le-au dat dreptate licitatorilor Burlă şi Găină.

 

Locatarii garsonierelor au refuzat să participe la licitaţie

Printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, s-a constatat că locatarii din imobilul de pe strada Dimitrie Cantemir nr. 3 au pierdut dreptul de proprietate asupra garsonierelor în 2005 când nu au participat la licitaţia organizată în cadrul procedurii de faliment privind societatea „Zimbru”.

„Pârâţii (n.a. – Burlă şi Găină) au dobândit imobilul ca urmare a executării ipotecii care greva asupra imobilului grevat de sarcini ca urmare a executării silite în cadrul procedurii de faliment în condiţiile în care reclamanţii (n.a. – locatarii garsonierelor din bloc) au dobândit imobilul aşa cum s-a aflat în patrimoniul falitei (n.a. – SC Zimbru SA), adică grevat de sarcini”, se arată într-o hotărâre a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din noiembrie 2008.

Aurel Burlă, unul dintre proprietarii blocului, a mărturisit că la licitaţia din 2005 organizată potrivit procedurii de faliment s-au prezentat nouă dintre oamenii care locuiau în imobil.

„La acea dată, oamenii au refuzat să participe la licitaţie, au şi semnat în procesul verbal întocmit cu acest prilej, iar asta a echivalat cu pierderea dreptului de proprietate”, a declarat Aurel Burlă.

 

O altă instanţă, aceeaşi soluţie

Şi instanţele care au judecat cazul înainte de organizarea licitaţiei privind blocul de pe strada Dimitrie Cantemir nr. 3 au ajuns la concluzia că hotărârile judecătoreşti care ar fi trebuit să ţină loc de contract de vânzare-cumpărare, pronunţate în 2002, sunt valabile doar în anumite condiţii.

„Instanţa constată că la data pronunţării sentinţelor (n.a. – de vânzare-cumpărare a garsonierelor), SC Zimbru SA Suceava se afla în procedură de reorganizare judiciară şi a falimentului, procedură prevăzută de Legea 64/1995 modificată, fiind deschisă prin sentinţa 824 din 24 octombrie 2000. În conformitate cu Legea 64/1995 modificată, orice înscriere, transcriere, intabulare şi orice altă formalitate necesară acestui scop după data deschiderii procedurii sunt fără efect faţă de masa creditorilor. Cum imobilul nu a fost vândut conform procedurii prevăzută de Legea 64/1995 de către lichidatorul sau administratorul judiciar numit în cauză, aceste apartamente au fost transmise către reclamanţi (n.a. – locatarii celor 18 garsoniere pentru care s-au emis hotărâri judecătoreşti în anul 2002) grevate de sarcini”, se arată într-o hotărâre din 2004 a Tribunalului Suceava.

Mai pe româneşte, în cursul anului 2002 cele 18 familii au obţinut un drept de proprietate ilegal, acesta fiind şi motivul pentru care la Cartea Funciară li s-au refuzat cererile de intabulare. Dacă doreau să rămână proprietari peste garsoniere, oamenii erau nevoiţi să cumpere întregul bloc, cu ocazia licitaţiei organizată de firma care s-a ocupat de lichidarea SC Zimbru SA Suceava. Pentru că au refuzat acest lucru, Aurel Burlă şi Valerian Alexandru Găină au devenit adevăraţii proprietari ai întregului bloc, plătind în 2005 suma de 71.400 de lei, inclusiv TVA.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Acţiunea de evacuare a locatarilor din fostul bloc al societăţii „Zimbru” va continua.
 Vizualizări articol: 699 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Acţiunea de evacuare a locatarilor din fostul bloc al societăţii „Zimbru” va continua5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei