Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 13 mar 2010 - Anul XV, nr. 60 (4351)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Drepturi

Sucevenii migranţi pot primi alocaţii în străinătate pentru copiii lăsaţi acasă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sucevenii care lucrează legal în ţările membre UE au dreptul la prestaţiile familiale prevăzute de legislaţia ţării de angajare. Dacă o familie lucreazăîn Olanda, de exemplu, iar copilul are domiciliul sau reşedinţa în România, Olanda va plăti prestaţiile familiale pentru copilul care a rămas pe teritoriul României, conform prevederilor legislaţiei sale şi în cuantumul prevăzut de acest stat, adică 63 euro lunar. Dacă suma la care ar avea dreptul copilul în România ar fi mai mare decât cea acordată în statul în care îşi desşăşoară activitatea părinţii, atunci România poate acorda un complement diferenţial, calculat ca diferenţă între cuantumul prestaţiilor acordate de ţara noastră şi cel plătit în acel stat membru. În situaţia prezentată, suma acordată la noi nu o depăşeşte pe cea acordată de Olanda, iar plata drepturilor de alocaţie pentru copil în România se suspendă.

În situaţia în care copilul îşi schimbă reşedinţa în statul de activitate al părinţilor, România nu va mai trebui să plătească un complement diferenţial, competenţa plăţii prestaţiilor familiale revenind ţării în care lucrează părinţii.

Dacă statul de reşedinţă a copilului este România, iar unul dintre părinţi are activitate în România şi celălalt părinte lucrează în alt stat membru UE, statul competent cu plata este România, dar celălalt stat va acorda un complement diferenţial, stabilit ca diferenţă între cuantumul prestaţiilor acordate în acel stat membru şi cuantumul plătit de România. Ţara noastră plăteşte 40 lei (aproximativ 10 euro), iar Germania, dacă unul dintre părinţi ar lucra în această ţară, plăteşte 154 euro. În acest caz, pentru a nu pierde dreptul la cuantumul cel mai mare, Germania va plăti un complement diferenţial de 144 euro, în baza activităţii unuia dintre părinţi în acest stat membru UE.

Dacă în România, familia primeşte pentru copil, până la vârsta de 2 ani, indemnizaţie şi alocaţie de stat, adică 800 lei (aproximativ 216 euro), în acest caz, Germania nu va mai plăti complementul diferenţial, deoarece cuantumul acordat de România depăşeşte cuantumul din Germania.

 

Italia plăteşte alocaţiile în cazul mamelor casnice care rămân în România

În Italia, dacă un părinte şi-ar lua copilul cu el şi celălalt ar rămâne să lucreze în România, italienii ar plăti 124 euro. România -aproximativ 216 euro. În acest caz, pentru a evita cumulul de prestaţii şi pentru a nu pierde dreptul la cuantumul cel mai mare, România va plăti un complement diferenţial de 92 euro, adică 340 lei. Dacă părintele din România nu lucrează, Italia va plăti 124 de euro prestaţii familiale pentru copil, iar dreptul la alocaţia din România, de 10 euro, va fi suspendat.

În cazul în care părinţii lucrează în ţări diferite din UE şi copilul a rămas în România, în întreţinerea bunicilor, statul  care va acorda prestaţiile familiale este cel care are cel mai mare cuantum. De exemplu, dacă un părinte ar lucra în Germania, unde cuantumul prestaţiilor este 154 euro, iar celălalt părinte în Austria, cu cuantumul prestaţiilor de 95 euro, pentru a fi evitat cumulul între aceste state membre, familia va primi prestaţiile pentru copil din partea statului german, adică 154 euro, urmând ca Austria să ramburseze instituţiei germane jumătate din suma plătită de aceasta, adică 77 euro.

România suspendă dreptul la alocaţii pentru copil, deoarece cuantumul acordat în baza reşedinţei copilului în România este mai mic decât cel din Germania.

În ceea ce priveşte stabilirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului, perioadele de activitate salarială sau independentă realizate într-un alt stat membru sunt totalizateşi sunt luate în considerare la stabilirea dreptului la prestaţii familiale.

La stabilirea acestui drept pe teritoriul României, cele 12 luni de venituri profesionale înaintea datei naşterii copilului pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoaneleau desfăşurat activităţi în alte state membre ale UE sau în state care aparţin Spaţiului Economic European.

Toate informaţiile şi formularele necesare pentru dobândirea acestor drepturi pot fi obţinute de cei interesaţi de la Agenţia de Prestaţii Sociale (fosta Direcţie a Muncii) Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii migranţi pot primi alocaţii în străinătate pentru copiii lăsaţi acasă.
 Vizualizări articol: 619 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Sucevenii migranţi pot primi alocaţii în străinătate pentru copiii lăsaţi acasă5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei